Wojskowe Taekwondo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - mistrz tej sekcji, jest jednym z Wojskowych Mistrzów Świata(zasłużenie)-Kang Jong Kil
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo oni trenują w formule WTF i mają nawet specjalne Wosjkowe Mistrzostwa Świata w Taekwondo(sami koreańczycy of course).
Wojskowe MŚ (CISM) nie są dla samych Koreańczyków, kazdy kraj może wystawić reprezentację, tyle, że musi być ona złożona z zawodników będących wojskowymi (czyli np. odbywających zasadniczą służbe wojskową). Ostatnie odbyły się w 2004 roku w Niemczech. Wyniki, co prawda nie wszystkich edycji, są dostępne na stronie WTF.
Z tego, co słyszałem, do szkolenia wojskowego Koreańczycy z południa raczej używaja tukong moosul, zaś taekwondo jest sportem ćwiczonym w armii. Ale mogę się mylić...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W korei to mają fajnie Łączą od małego treningi taekwondo z hapkido, w Polsce w niektórych sekcjach także prowadzone jest hapkido np. Gdańsk, szkoda że nie w bdg
Heh, o ile wiem, to jest wręcz przeciwnie. Znajomy instruktor z Węgier, który był na stażu w Korei, twierdził, że tam trenuje się obecnie albo TKD, albo hapkido. Szkoły na Zachodzie natomiast często łączą te dwa style (z różnym skutkiem zresztą). Ostatnio notabene pojawiło się sporo wysokich danów w hapkido, o których jeszcze 10-15 lat temu nikt nigdzie nie słyszał...
tukong moosul?- co to jest, a apropos tych mistrzostw to miałem na myśli, że są zdominowane przez samych Koreańczyków, teoretycznie każdy kraj może wystawić swoich zawodników, ale z oczywistych względó ich nie wystawia.
Tukong moosul to wojskowa forma samoobrony, taki sobie tamtejszy combat, ale bliżej nic Ci nie powiem, bo widziałem na ten temat bodaj jeden czy dwa artykuły i to już jakiś czas temu.
Co do wojskowych MŚ i panującego ogólnego strachu przed wystawianiem zawodników przeciw Koreańczykom, to najpierw poczytaj wyniki (są dostępne w necie), a potem pisz... ;-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Raczej o poziomie ich czarnych pasów.Wychodzac z woja w Korei Pd. po 2 latach sluzby kazdy musi miec czarny pas a to juz mowi o ich poziomie.
Ja się na tkd nie znam ale powiem wam jedno: w sztukach walk jeśli coś jest opisane jako "wojskowe" to na 100% ściema.
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Określenie "wojskowe" TKD czy HKD to raczej nasz wymysł. Oni to po prostu ćwiczą z inną intensywnością. Cokolwiek by to niebyło. także jak już ściemniamy to sami dla siebie :wink:Raczej o poziomie ich czarnych pasów.Wychodzac z woja w Korei Pd. po 2 latach sluzby kazdy musi miec czarny pas a to juz mowi o ich poziomie.
Ja się na tkd nie znam ale powiem wam jedno: w sztukach walk jeśli coś jest opisane jako "wojskowe" to na 100% ściema.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
gadżety taekwondo ;)
- Ponad rok temu
-
SUNG Kraków
- Ponad rok temu
-
Kto na instruktora jedzie?