Ma ktos jakieś filmiki lub chociaż obrazki z kata mistrzowskimi ze stylu shorin-ryu czyli: itosu no passai, matsumura no passai, kushanku sho, kushanku dai, chinto, gojushiho, hakkaku?
Poszukaj na OkinawaBBTV: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na YouTube można czasem znaleźć jakieś przykłady również.
Pozdr.
0
budo_raper18
Użytkownik
6 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Re: Filmiki
To są chyba passai z shorin-ryu no nie? Dzieki za radę.
0
budo_marp
Użytkownik
202 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
To są chyba passai z shorin-ryu no nie?
Jest wiele szkół w obrębie grupy Shorin-ryu i jest wiele wariantów kata Passai. W zależności kto się od kogo uczył.
To co jest na filmie, który podlinkowałeś to jest akurat Passai ze szkoły Matsumura Seito lub inaczej Matsumura Orthodox Shorin-ryu czyli linii, którą reprezentował Hohan Soken.
W Polsce chyba nie ma tej szkoły (o ile wiem).
Tu jest przykładowy link do filmu z kata Matsumura no Passai (można zobaczyć ruchy, bo akurat wykonanie takie sobie):
Pozdr.
0
budo_gyaku tsuki
Użytkownik
100 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:Karate
Napisano Ponad rok temu
shorin-ryu Haichanchi shodan czy tekki shodan? Bardziej ekspresyjne ? [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
0
budo_raper18
Użytkownik
6 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
widzisz nie wiem jak sie nazywa ta moja odmiana shorin-ryu bo się nigdy trenera nie pytałem o takie sprawy, ale nasza strona to okinawakarate.pl
0
budo_gyaku tsuki
Użytkownik
100 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
widzisz nie wiem jak sie nazywa ta moja odmiana shorin-ryu bo się nigdy trenera nie pytałem o takie sprawy, ale nasza strona to okinawakarate.pl
to pewnie dowiesz się jakiego przekazu shorin-ryu uczysz się w swoim klubie :wink:
0
budo_matkd
Użytkownik
625 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
elwyn hall ..robi nawet cos na ksztalt wejscia w nogi :wink:
0
budo_raper18
Użytkownik
6 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Mam dwa problemy. Oto one: 1. Czy to są filmy przedstawiające chinto i gojushiho z shorin-ryu (z oshukai)
2. Czy może ktoś podać mi linka do kushanku sho z tego stylu bo mimo licznych poszukiwań nie mogę nic znaleść. Proszę o pomoc!!!
0
budo_marp
Użytkownik
202 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Mam dwa problemy. Oto one: 1. Czy to są filmy przedstawiające chinto i gojushiho z shorin-ryu (z oshukai)
Chinto: Tak, ale wykonanie kiepskie - nie uczyłbym się z tego klipu ruchów. Gojushiho: Nie znam dokładnie tego kata, bo jest w wymaganiach na 4 czy 5 dan chyba dopiero Według mojej wiedzy wygląda to na wersję przekazywaną w szkole senseia Chinena, ale wykonanie j/w.
W ogóle to zamiast szukać po YouTube filmików z kata z organizacji Oshukai, których jest tam niestety jak na lekarstwo to lepiej poproś swojego senseia może zna kogoś kto nagrywał kata na kwietniowym Pucharze Świata w Warszawie albo sam dysponuje takim nagraniem. Tam zawodnicy wykonywali bardzo dużo wysokich kata.
O ile dobrze pamiętam sensei Michel Thiery (Francja) wykonywał w półfinale Gojushiho. Chinto też było 2 lub więcej razy wykonywane.
2. Czy może ktoś podać mi linka do kushanku sho z tego stylu bo mimo licznych poszukiwań nie mogę nic znaleść. Proszę o pomoc!!!
Ja się nie spotkałem z Kushanku Sho na YouTube. Jeśli już to najczęściej pojawia się Kushanku Dai.
Moja rada jak wcześniej. Zapytaj senseia czy nie ma jakiegoś nagrania z PŚ w Warszawie. Tam kilku o ile nie kilkunastu zawodników wykonywało kata Kushanku Sho.
Pozdr.
0
budo_kontra
Użytkownik
1 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
polecam: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ktoś tu ostatnio szukał kata Kushanku Sho z Shorin-ryu. Przez przypadek się natknąłem. Na poniższym klipie dziewczyna je wykonuje.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdr.
0
budo_chemik
Użytkownik
863 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Ino że z tego co widzę są to katunki z Kyudokan shorin-ryu a nie oshukai, więc lepiej niech Kolega poszukujący się na to zbytnio nie zapatruje bo Mały Smok będzie niezadowolony
0
budo_marp
Użytkownik
202 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Ino że z tego co widzę są to katunki z Kyudokan shorin-ryu a nie oshukai, więc lepiej niech Kolega poszukujący się na to zbytnio nie zapatruje bo Mały Smok będzie niezadowolony
Chemik jak widzę szukasz dziury w całym!
Pisałem o kata Kushanku Sho. O innych kata z tego klipu nie wspominałem. Na tym pokazie są reprezentowane różne Okinawskie szkoły i style m.in. także szkoła rodziny Higa.
Akurat Kushanku Sho wykonuje dziewczyna, która jest przedstawiana jako adeptka szkoły Kyudokan Shorin-ryu. Ale to nie zmienia faktu, że w przekazie Chinena to kata wygląda tak samo (jak na stan mojej wiedzy). Więc nie wiem co za różnica kto wykonuje to kata byleby wykonywał solidnie i poprawnie.
Pozdr.
0
budo_takeshiin endo
Użytkownik
24 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Mały Smok nie byłby zadowolony z takiego wykonania kata
- za dużo pracy biodrami- Mały Smok tgo nie lubi
0
budo_takeshiin endo
Użytkownik
24 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Chemik jak widzę szukasz dziury w całym!
Pisałem o kata Kushanku Sho. O innych kata z tego klipu nie wspominałem. Na tym pokazie są reprezentowane różne Okinawskie szkoły i style m.in. także szkoła rodziny Higa.
Akurat Kushanku Sho wykonuje dziewczyna, która jest przedstawiana jako adeptka szkoły Kyudokan Shorin-ryu. Ale to nie zmienia faktu, że w przekazie Chinena to kata wygląda tak samo (jak na stan mojej wiedzy). Więc nie wiem co za różnica kto wykonuje to kata byleby wykonywał solidnie i poprawnie.
Pozdr.
Mały Smok nie byłby zadowolony z takiego wykonania kata - za dużo pracy biodrami- Mały Smok tgo nie lubi
pozdro
0
budo_maniak
Użytkownik
814 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Zwiastun 9 Otwartych Mistrzostw Świata IKO2/WKO [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
HL. Mistrzostw Europy z Wilna 2007 (IKO2/WKO) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
HL Mistrzostwa Europy (IKO 2/WKO) z Budapesztu 2006 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]