pierwszy noz - zaczynam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kubek... a ta stal to wlasnie w bohlerze kupiles??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest metastabilna a więc niemagentyczna ale jak się jej przypier**li to się robi w tym miejscu martenzytyczna i zarazem magnetyczna. W specyfikacjach podaję niemagnetyczna w stanie surowym.
Zrobiłem takie doświadczenie, które każdy se może powtórzyć. Inkryminowana łyżeczka do koktaili prod. Gerlach oznaczona 18-8 na zdjęciu ma w miejscu trzymacza ok 1,5 mm grubości a w miejscu konchy czerpiącej : ) ok. połowy tej grubości. A więc w tym miejscu została poddana obróbce plastycznaj na zimno i zrobił się jej tam trochę martenzyt, co powoduje, że magnesik przylega. Podobnie tam gdzie nagnieciony jest wzorek. Trzonek nie był poddany obróbce platycznej i jest niemagnetyczny.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tego martenzytu jest tam co kot napłakał i nawet po zgniocie da się dalej tylko garnki ew. szprychy robić, ale noży nie. Magnetyzm jest wystarczający, żeby taki garnek zagrzać na kuchni indukcyjnej.
Może więc kawałek stali otrzymany od kolegi był mocno przewalcowany i stąd magnetyczny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest nierdzewka, czyli z hartowania nici...
Eeeee?? A 410, 416, 420, 440, 3H13, 4H13 itp itd? nierdzewki. hartują się... a może czegoś nie wiem? :roll:
Te to tak, jak najbardziej, ale to sa jakby to powiedziec - stale nierdzewne z koniecznosci .
Taka kwasowka jak na gary to sie nedznie hartuje...
Napisano Ponad rok temu
Bo jak się narobimy z obróbką mechaniczną, a potem okaże się, że się nie da zahartować do dopiero jest ból...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
od jakiegos tygodnia juz nie kombinuje z ta stala i zrobilem dokladnie tak jak piszecie, czyli zalatwiam WIADOMA stal z pewnego zrodla (boher w katowicach) wiec nie bede musial kombinowac jak to potem zahartowac... takze dam znac co sie dzieje w temacie jak juz do mnie dotrze i w koncu zaczne strugac, bo przez kupe innych zajec mam obsuwe psia jego mac!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dane, stopy tytanu
- Ponad rok temu
-
Mój drugi mosaic
- Ponad rok temu
-
micarta
- Ponad rok temu
-
kto mi z usa sprowadzi dwa scalaki?
- Ponad rok temu
-
Kształt dolnej części ostrza w folderze a blokada
- Ponad rok temu
-
moja przeróba
- Ponad rok temu
-
Palenisko, piecyk
- Ponad rok temu
-
Wycinanie ksztaltu - Bandsaw / Pilarka tasmowa etc.
- Ponad rok temu
-
Rodzaj poroża - pytanie
- Ponad rok temu
-
PRZETARG NA ZROBIENIE NOŻA
- Ponad rok temu