Dzieki jednemu bardzo sympatycznemu koledze, poklon poklon poklon mam mozliwosc sobie ogladac rozne filmiki aikido Nishio sensei.
Mysle ze warto podyskutowac na temat tego malo znanego w Polsce stylu. Nie wiem czy uda mi sie wciagnac do dyskusji fachowcow z tego stylu, ale bede stosowal wszelkiego rodzaju zachety z padnieciem na kolana i poprawnym uklonem w seiza wlacznie
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Materialu jest duzo, na poczatek pare uwag co mi sie nasunely, natury raczej ogolnej.
To co robi Nishio sensei podoba mi sie niezmiernie. Samo jego wyjasnie na temat wykonywania i odbierania ataku yokomen wzbudzilo we mnie potezny rezonans. Moze dzieje sie tak z tego powodu, ze podobnie jak Kanai sensei, Nishio sensei oparl swoj system o prace miecza. Oczywiscie rozwiazania jakie obaj zastosowali sa dosc odmienne, ale wlasnie dlatego jest to niezwykle ciekawe i pasjonujace.
Od dawna slyszalem, czytalem koncept "wplyniecie/oddzialywania/uchwycenia" umyslu atakujacego przez tori i sam usilowalem na rozne sposoby to fizycznie wykonac, najczesciej z mizerrnym niestety skutkiem. A tutaj, w niezmiernie prosty sposob, sensei pokazal fizycznie jak to zrobic. Natychmiast, dzis na wieczornym treningu go zastosowalem na niczego nie podejrzewajacych cwiczacych, nic nie wyjasniajac oczywiscie.
Dziala na 100% 8O 8O 8O
Musze przyznac ze bylem sam niebywale zaskoczony. Od wiekow interesuje mnie idea "aikido przed kontaktem" ktora Sugano sensei probowal nam wbic do glowy latami, a tutaj sensei nie tylko to pokazuje, ale i wyjasnia tak, ze mozna to natychmiast stosowac fizycznie. Co powoduje natychmiastowy wzrost mojego uwielbienia dla niego.
Co jeszcze ciekawsze, idea ta jest scisle zwiazana z faktem ze irimi to 75% a atemi to 25% technik w aikido (procenty podaje mniej wiecej :wink: )
Jak kazdy fachowiec w mieczu, sensei prezentuje niezwykle ekonomiczne ruchy, co bardzo korzystnie go odroznia od wielu shihanow z Hombu dojo aikikai.
Inna ciekawa sprawa to fakt, ze aikido senseia jest mimo wszystko podobne do aikido K.Ueshiba, widac ze Syn mial na niego ogromny wplyw.
Co do systemu broni to troche jestem przytloczony jego skomplikowaniem i okragloscia technik. My robimy bronia rzeczy proste, i raczej po liniach prostych, wiec kontrast jest tym bardziej wyrazny w mojej glowie.
To na razie tyle, wypada konczyc zanim jakies glupoty napisze, duzo rzeczy jest do przemyslenia.