Skocz do zawartości

Zdjęcie

Muay Thai czy Kick-boxing ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

budo_kauelte
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 196 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: Muay Thai czy Kick-boxing ?
Wlasnie apropos nauki muay thai sportowego. Czy na treningach uczą was ciosów z wyskoku?? Czy one wogole istnieja w sporotwym muay thai? Nie wiem bo trenuje dopiero pol roku, i jedyna rzecz z wyskoku jaka mialem to lokiec bity po skosie z góry na dół. czy tego uzwya sie w walce na ringu (np. w zawodach amatorskich)?
  • 0

budo_trik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehe łokieć z wyskoku :D kolanko z wyskoku... ale w Polsce to nie ten poziom i nie te pieniążki... u nas to jest młócka lowkami do tego mało technicznie kopanymi... A poza tym za 500 zł czy nawet mniej nie opłaca się walczyć... Pozdro
  • 0

budo_kauelte
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 196 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehe łokieć z wyskoku :D kolanko z wyskoku... ale w Polsce to nie ten poziom i nie te pieniążki...

No tak. Ale ja trenuje w Polsce :] I mialem to. Co prawda nie wałkowalismy tego łokcia tak jak wałkuje sie inne techniki. On był tylko raz pokazany, pocwiczylismy go troche i tyle. Po za tym ten łokiec z wyskoku to nie jest taka trudna technika.
  • 0

budo_aras!
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehe łokieć z wyskoku :D kolanko z wyskoku... ale w Polsce to nie ten poziom i nie te pieniążki... u nas to jest młócka lowkami do tego mało technicznie kopanymi... A poza tym za 500 zł czy nawet mniej nie opłaca się walczyć... Pozdro

Dokładnie tak jak mowisz, tak wogole to ciezko u nas o dobrego trenera. A ta kasa za walke to smiechu warte, zeby chociaz zapłacili tyle zeby wystarczylo na rok za treningi to by było cos, atak lipa.
Kauelte a gdzie trenujesz ten tajski, a moze powinienes zmienic trenera? Łokiec to podstawa w Tajskim, tak jak w boksie prosty. W tajskim to dopasc przeciwnika chwycic za glowe sciagnac do kolana i poprawic łokciec. Poprostu ten twoj trener zamiast trenowac was Tajskiego trenuje was kick boksing albo thaiboksing, a to wielka roznica. Muay thai a kik/thaiboksing to całkiem inne style.
  • 0

budo_kauelte
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 196 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Naszczescie trenera mam bardzo dobrego. Nie wiem moze niektorzy go skojarza jak powiem ze nazywa sie Marek Wyciszkiewicz, on trenowal chyba w Raczdamie w Krakowie. Dobrze zna sie z Rafałem Simonidesem ,Filipem Rządkiem, Grzegorzem Paczkowskim. Jezeli 19 lutego zawody w Poznaniu nie wypalą to bedziemy w ta sobote miec trening z z Maćkiem Skupińskim u nas w sekcji. Przyjedzie na zaproszenie.

Aras ty mnie chyba nie zrozumiales! Jesli pisze ze mam lokcie, to chyba napewno nie moge miec kicka bo w kicku nie ma lokci. Pytam sie czy trenujecie techniki z wyskokiem. U nas był tylko raz pokazany łokieć z wyskoku i nic wiecej. ALE ŁOKCI MAMY OD ZAJEBANIA przeroznych.
  • 0

budo_cypis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja gościa nie kojażę. Co to za szkoła w której trenujesz?
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aras, a czym się różni thaiboxing od Muay Thai, bo ja do tej pory byłem święcie przekonany że to jest to samo. :roll:
  • 0

budo_kauelte
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 196 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja gościa nie kojażę. Co to za szkoła w której trenujesz?

MUAY THAI "SPARTAN" PRZEDBÓRZ

Przedbórz- miejscowość w województwie łodzkim, jakies 30 km od radomska na wschod. pozdr
  • 0

budo_mesjasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1074 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Ninjitsu

Napisano Ponad rok temu

Aras, a czym się różni thaiboxing od Muay Thai, bo ja do tej pory byłem święcie przekonany że to jest to samo. :roll:

No coz,termin 'thaiboxing' jest uzywany przez kicbokserow na okreslenie zawodow kicka gdzie mozna uzywac lowkow i kolanek.Czemu?Za bardzo nie wiem :roll: Pewnie o to chodzilo Arasowi.
  • 0

budo_kickfan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie ma żadnej. używa się zamiennie. a co kicka. walczy się w zawodowym z łokciami.
  • 0

budo_aras!
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tez kiedys myslałem ze jest to podobne albo to samo, ale jak zacząłem trenować i interesowac się Muay thai, zauważyłem duze roznice pomiedzy tha/kickboxingu,
inna garda, inny technika uderzen z reki i nogi, dla laika wyglada to tak samo ale dla trenującego to duza roznica, thai/kickboxing. Ja najpierw zaczełem trenowac thai/kickboxing a pozniej muay thai, jeśli ktos nie zauważył roznic na treningach obydwu to znaczy ze trener ma małe pojecie o Muay thai . Wystraczy poszperac troche na stronkach tajlandzkich sami zauważycie roznice w technikach. Większość trenerow najpierw trenowali KB potem przeszła na MT i po prostu kaleczą ten styl. Podejrzewam ze nie jeden zaprzeczy moja wypowiedz, ale po dobrym przyjrzeniu się obu stylom stwierdzic to samo, co ja teraz twierdze. To jest tk samo jak byśmy powiedzieli ze Kung fu to samo co Karate.
  • 0

budo_trik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cześć zgadzam się z przedmówcą, thaiboxing powstał w środowisku kickboxerów, pozycja i garda bokserska, klincz (złapanie za kark, ściągnięcie do kolana, kolana wyprowadzane inaczej), lowkick kopany (jak roundhouse piszczelem, lub jak zwykły lowkick przegubem), praca rąk tak samo typowo bokserska, wiele uników. To tak jak w tajskim europejskim, który w świadomości wielu fighterów jest skuteczniejszy (Ramon Deker). Prawdziwe muay thai to wiele kopnięć, przytrzymania nogi, łokcie, klincz, obalenia,wiele kolan i strzały takie twarde. Garda to już zupełnie inna bajka, inna specyfika, mniej uników więcej przyjęć na bloki, zbicia są też inne.

Nazwy thaiboxing, tajskiboks, muay thai są używane zamiennie i kojarzą się z jednym, ale dla mnie muay thai to muay thai. Co do skuteczności, to nie wywyższam jednego nad drugim. Poprostu dla mnie muay thai to ten krok, ta finezja w taktyce, odmienność, zupełnie inny klimat.

pozdro
  • 0

budo_aras!
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A klimat to jest w Muay thai zajebisty, szczególnie jak się trenuje przy muzyce. Ostatnio byłem w klubie, gadałem z trenerem,który twierdzi ze prowadzi Muay thai, powiedział ze łokcie nie maja takiego zastosowania, po takim teksie to już miałem dosc takiej rozmowy. W Muay thai łokiec to podstawa, jeśli trener wasz twierdzi co innego, to dajcie sobie z taki trenerem spokoj, bo to już nie będzie Muay thai tylko jakas podróba. A chwytow w tajskim jest bardzo wiele, ze raczej zalicza się do stylow chwytanych. Poprostu Mt ostatnio cieszy sie duzym zainteresowaniem i tez duzo pojawia sie oszustow w Polsce, ktorym zalezy na kasie, a tu przeciesz chodzi o sztuke zeby jej nie okaleczac.
  • 0

budo_ruido
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

A chwytow w tajskim jest bardzo wiele, ze raczej zalicza się do stylow chwytanych.

ja bym nie przesadzał... 8O :lol:
tajski stylem chwytanym NIE jest
to ze wystepuja chwyty to jeszcze nie powod zeby wysnuwac takie teorie. wydaje mi sie ze jezeli chwyty sa to tylko po to zeby przytrzymac i uderzyc.. ewentualnie obalic.
  • 0

budo_cypis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dokładnie
  • 0

budo_redd0g
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cuda, dziwy! To już nie to stare Budo, że też żaden "stary" użytkownik jeszcze was nie naprostował. Ale może jeszcze się doczekacie, pozdrawiam chłopaki :wink:
  • 0

budo_trik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

naprostój proszę :P
  • 0

budo_trik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

naprostój proszę

:) hehe no tak wyszło naprostuj :D
  • 0

budo_malkavian
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 731 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A chwytow w tajskim jest bardzo wiele, ze raczej zalicza się do stylow chwytanych

:) :) :) :) niech mnie szlag trafi ale bjj i mt nie naleza do jednej rodziny styli bo jesli jest inaczej to moze bjj jest uderzany ? :lol:
  • 0

budo_aras!
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A chwytow w tajskim jest bardzo wiele, ze raczej zalicza się do stylow chwytanych

:) :) :) :) niech mnie szlag trafi ale bjj i mt nie naleza do jednej rodziny styli bo jesli jest inaczej to moze bjj jest uderzany ? :lol:

Nie chodziło mi dosłownie ze zalicza sie do stylow chwytanych.. Poprostu chciałem w jakis sposob przekazac, co nie ktorym nie jazacym, jak duzo w MT jest "kombinacji" przy uzyciu chwytow. A jest ich bardzo wiele, bo MT to chwycic, zadac cios np. kolano, łokiec itd. a na koniec obalic. Mozna MT wygrac poprzez obalenie, pod warunkiem ze sie z nokautuje.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024