pomoc w ninjitsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
eh przepraszam za tyle pewnie niewygodnych pytan... po prostu od mlodych lat fascynuje sie ta sztuka i tak mi jakos zostalo , probuje rozwiac wszystkie watpliwosci i chcialbym pojac wreszcie prawdziwa istote ninpo i cwiczyc w jej duchu nie zwazajac na to , ze nie mam niestety mozliwosci cwiczyc u prawdziwych spatkobiercow tej sztuki...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ninpo jest teoretyczno/filozoficzna czescia systemu shinobi; sztuki walki sa jego strona techniczna a ninjutsu jest strona praktyczna - zastosowaniem tych dwoch pozostalych elementow w praktyce. Nikt nie uzywa obu elementow na raz dzis w praktyce - nie ma na to potrzeby... Wciaz wiele elementow jest przydatnych np. goshijutsu (samoobrona) - i tu innosc naszego stylu zawierac sie bedzie w interpretacji technik znanych we wszystkich jutsu - to jak wykonujemy techniki odroznia nas od pozostalych szkol, ale to mozna powiedziec o kazdym zRyu :twisted:
Dwie pozostale tradycje ninjutsu w Bujinkanie to Gyokushin Ryu Ninpo i Kumogakure Ryu Ninpo... w wiekszosci teoria ninjutsu - chemia, alchemia, taktyka walki, survival, a nawet ksiazki kucharskie, etc. Nie widze potrzeby studiowania tych zwojow poza takimi gosciami jak ja - historycznie spaczonymi fascynatami wiedzy

Kuji kiri jest wciaz praktykowane - zawarte w zwojach Mikkyo. Praktykowane przez adeptow Ninpo a takze w sektach Shingon Buddyzmu i Tendai Buddyzmu... polecam nauke od buddystow - mniej tam oszustow i magikow.
Napisano Ponad rok temu
(...) trenuje ninjutsu od kilku lat , nie jest to zadna szkola z wielka tradycja - nic z tych rzeczy (...)
A w jakiej sekcji ćwiczysz i u kogo?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam pytanko...czy ktos slyszal moze o sekcji ninzanji z poznania?
Czy to była pośrednia odpowiedź na moje pytanie?
Myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy.
PS. Korzystając z okazji, Remi gdzie obiecane CD? Czekam jak na węglach...

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dziewieć ciec inaczej dziewieć poziomów mocy: dziewiec podstawowych splotów palcy: mudra, mantra i mandala - jesli to połaczymy w całość mozemy osiągnąć okreslony efekt, jaki nie opisuje bo nie ma po co.
Kuji kiri jest nauczane w ścisle zamkniętych kregach, są to zamknięte sekcje przeważnie jest to ciemne ninjitsu ( czyli nie liczy sie człowiek tylko efekt i to odradzam) można tez sie tego nauczyc w Tybecie ale inaczej się to nazywa. czas nauki to ok 15 - 25 lat.
Sa sekty czarnego smoka- tez tego uczą ale potem nie idzie się wydobyć z pod ich wpływu do końca życia.Kuji kiri piekna nazwa a jeszcze więcej kłopotu pozdrawiam wszystkich zainteresowanych

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[/list]
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów