pomoc w ninjitsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
eh przepraszam za tyle pewnie niewygodnych pytan... po prostu od mlodych lat fascynuje sie ta sztuka i tak mi jakos zostalo , probuje rozwiac wszystkie watpliwosci i chcialbym pojac wreszcie prawdziwa istote ninpo i cwiczyc w jej duchu nie zwazajac na to , ze nie mam niestety mozliwosci cwiczyc u prawdziwych spatkobiercow tej sztuki...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ninpo jest teoretyczno/filozoficzna czescia systemu shinobi; sztuki walki sa jego strona techniczna a ninjutsu jest strona praktyczna - zastosowaniem tych dwoch pozostalych elementow w praktyce. Nikt nie uzywa obu elementow na raz dzis w praktyce - nie ma na to potrzeby... Wciaz wiele elementow jest przydatnych np. goshijutsu (samoobrona) - i tu innosc naszego stylu zawierac sie bedzie w interpretacji technik znanych we wszystkich jutsu - to jak wykonujemy techniki odroznia nas od pozostalych szkol, ale to mozna powiedziec o kazdym zRyu :twisted:
Dwie pozostale tradycje ninjutsu w Bujinkanie to Gyokushin Ryu Ninpo i Kumogakure Ryu Ninpo... w wiekszosci teoria ninjutsu - chemia, alchemia, taktyka walki, survival, a nawet ksiazki kucharskie, etc. Nie widze potrzeby studiowania tych zwojow poza takimi gosciami jak ja - historycznie spaczonymi fascynatami wiedzy
Kuji kiri jest wciaz praktykowane - zawarte w zwojach Mikkyo. Praktykowane przez adeptow Ninpo a takze w sektach Shingon Buddyzmu i Tendai Buddyzmu... polecam nauke od buddystow - mniej tam oszustow i magikow.
Napisano Ponad rok temu
(...) trenuje ninjutsu od kilku lat , nie jest to zadna szkola z wielka tradycja - nic z tych rzeczy (...)
A w jakiej sekcji ćwiczysz i u kogo?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam pytanko...czy ktos slyszal moze o sekcji ninzanji z poznania?
Czy to była pośrednia odpowiedź na moje pytanie?
Myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy.
PS. Korzystając z okazji, Remi gdzie obiecane CD? Czekam jak na węglach... )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dziewieć ciec inaczej dziewieć poziomów mocy: dziewiec podstawowych splotów palcy: mudra, mantra i mandala - jesli to połaczymy w całość mozemy osiągnąć okreslony efekt, jaki nie opisuje bo nie ma po co.
Kuji kiri jest nauczane w ścisle zamkniętych kregach, są to zamknięte sekcje przeważnie jest to ciemne ninjitsu ( czyli nie liczy sie człowiek tylko efekt i to odradzam) można tez sie tego nauczyc w Tybecie ale inaczej się to nazywa. czas nauki to ok 15 - 25 lat.
Sa sekty czarnego smoka- tez tego uczą ale potem nie idzie się wydobyć z pod ich wpływu do końca życia.Kuji kiri piekna nazwa a jeszcze więcej kłopotu pozdrawiam wszystkich zainteresowanych )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[/list]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-