Skocz do zawartości

Zdjęcie

aikido vs taekwondo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

budo_baucent
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: aikido vs taekwondo

Jakby na to nie patrzeć, w aikido masz przede wszystkim rzuty i dźwignie, a więc techniki "chwytane". Może tylko wykonywane w innym dystansie niż na przykład judo. Ale w wielu odmianach jujutsu masz podobne techniki, a jujutsu to styl chwytany (w większości).

Aikido jest stylem chwytanym tylko na macie... na ulicy nigdy bym się nie bawił w robienie sankyo omote do parteru... na ulicy jest atemi, ew. tenchi irmimi.... na ulicy kończy się aikido chwytane i zaczyna aikdo zabijane...

co do wypowiedzi Usagi... styl nie jest istotny ... mysłisz ze dobr aikidoka kobayashi będzie miał problem z aikikai lub z itf lub wtf.... w życiu ... widziałeś kiedyś w akcji Roberta Mirka ?
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No, tak można o każdym stylu powiedzieć. Myślę, że na ulicy trudno wprowadzać ewidentny poziom na to, która SW jest "chwytana" a która "uderzana". W każdym razie na aikido prędzej się dźwigni nauczysz niż uderzeńi, przynajmniej w większości sekcji.

Pozdrawiam
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

.. mysłisz ze dobr aikidoka kobayashi będzie miał problem z aikikai lub z itf lub wtf.... w życiu ... widziałeś kiedyś w akcji Roberta Mirka ?

przestraszony przestraszony przestraszony przestraszony przestraszony nie wiem skąd ale mam wrażenie, że jakąś fikcję wyznajesz :oops: A w akcji to ja "Czarniawego" widziałem i..... tak dalej.

z pozdrowieniami Wingman (chcący mieć takie mżonki)
  • 0

budo_baucent
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie wiem skąd ale mam wrażenie, że jakąś fikcję wyznajesz

nie bardzo wiem gdzie jest fikcja w mojej wypowiedzi... nie pisałem nic o gwiezdnych wojnach... moze Ty sie za dużo sf naczytałeś ?
  • 0

budo_shawnee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1617 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

co do wypowiedzi Usagi... styl nie jest istotny ... mysłisz ze dobr aikidoka kobayashi będzie miał problem z aikikai lub z itf lub wtf.... w życiu ... widziałeś kiedyś w akcji Roberta Mirka ?

Się mi wydaje czy ty ironii w wypowiedzi Usagiego (tak się odmienia???) nie łapiesz. Pytanie postawione na początku tematu jest bez sensu od poczatku do końca i tyle. Usagi - brawo!!!!!
  • 0

budo_baucent
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Usagi .... jeśli to była ironia ... to zwracam honor i czapka z głowy (choć mi ciężko) jeśli jednak brak było ironii.... to zostaje przy swoim
  • 0

budo_kmicic
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nawet sie nie zastanawiaj, post Usagiego (hmm, fajnie to wyglada) ironią aż ocieka.
dobra robota, usagi :) .
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie bardzo wiem gdzie jest fikcja w mojej wypowiedzi... nie pisałem nic o gwiezdnych wojnach... moze Ty sie za dużo sf naczytałeś ?

przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź, potem jeszcze raz i jeszcze raz i........ aż zrozumiesz :wink: :)
  • 0

budo_spid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 713 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co to za nowy lans z tą skutecznością kobayashi i niskutecznością reszty? :) :) :) hmmm?
  • 0

budo_rip
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 414 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aikido jest stylem chwytanym tylko na macie... na ulicy nigdy bym się nie bawił w robienie sankyo omote do parteru... na ulicy jest atemi, ew. tenchi irmimi.... na ulicy kończy się aikido chwytane i zaczyna aikdo zabijane...

o, to mnie zaciekawiło- co to jest i jak wygląda "aikido zabijane"..
  • 0

budo_don zen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 194 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Robisz 20 tenkanow i smiechem rozbrajasz przeciwnikow, ktorzy w bojowej wersji tej techniki dlawia sie i dusza, a w pokojowym aikido smiejac sie do rozpuku, nie moga prowadzic dalszych dzialan zaczepnych ani kontynuowac walki :)
  • 0

budo_shawnee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1617 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie żebym był złośliwy czy coś i przepraszam zgóry kolegów "kobayashowców" (o rany, ale dziwoląg słowny), ale aikido zabijane, to w świetle wcześniejszych wypowiedzi Baucenta powinno być aikido w wersji kobayashi. Aikikai odpada w przedbiegach z uwagi na swoją pedalskość, o yoshinkanie tudzież tomiki lub ki-aikido nie wspomina ni słowa (nie słyszał nigdy?) :) :) :) :wink: Znam turlaczy w wersji kobayashi i wyglądają oraz zachowują się całkiem normalnie. Chyba, że to tylko przykrywka.... :wink:

P.S. Swoją drogą - dlaczego w aikikai są techniki "pedalskie', a nie "lesbijskie"???

Shawnee (szukający pedalskości w sobie)
  • 0

budo_janwillen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Shawnee:
Shawnee (szukający pedalskości w sobie)

szukajcie a znajdziecie :wink:
  • 0

budo_shawnee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1617 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jak znajdę, to ruszę na Warszawę. Powkurzam jednego z kandydatów na prezydenta. :wink:
  • 0

budo_don zen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 194 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uwazaj zeby ci soczystym "Sp.... dziadu" nie walną :]
  • 0

budo_feniks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1152 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Coz...fakt faktem nie mozna jednoznacznie powiedziec co jest lepsze a co gorsze, bo jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Jednakze kiedys ktos mi powiedzial, ze trzeba trenowac dwa razy albo i trzy razy dluzej aikido, zeby dorownac trenujacemu o 2 - 3 razy krocej taekwondo, karate, kickboxing i itd. itp sw, w ktorych sa sparingi. Co myslicie o tym? Fakt czy Mit? :D
Nie jestem w tajemniczonym aikidowcem, wiec fachowcy mozecie powiedziec czy sa jakies smiertlne uderzane techniki mistrzowskie w aiki czy to rowniez jakas plota wyssana z palca?

pozdro
  • 0

budo_usagi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Usagi .... jeśli to była ironia ... to zwracam honor i czapka z głowy (choć mi ciężko) jeśli jednak brak było ironii.... to zostaje przy swoim

TAK TO BYLA IRONIA :D

bez sensu jest pisac czy wygra aikidoka z taekwondoka czy bokserem lub ktory styl aikido jest lepszy.

niestety nie widzialem Roberta Mirka w akcji choc w tym roku planuje sledzic rozne wydarzenia i moze uda mi sie spotkac tego pana. moze przyjade na staz albo spotkam tego pana na jakims stazu na ktory pojedzie tylko nie wiem na jakie staze jezdzi i do kogo??

pozdrawiam wszystkich skutecznych aikidokow i tych nie skutecznych tez :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jedno jest pewne: aikido nie bardzo rozwija ducha bojowego. Ćwicząc aikido musimy to już albo mieć, albo wykształcić wcześniej właśnie dzięki SW gdzie są sparringi. Tam masz bezpośrednią konfrontację, poczucie ryzyka etc... A ćwiczący wyłącznie aikido wielu ludzi nie wychodzi poza piękne i delikatne robienie form jak choreografii, co moim zdaniemzatrzymuje rozwój osobistego aikido.
  • 0

budo_usagi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jedno jest pewne: aikido nie bardzo rozwija ducha bojowego. Ćwicząc aikido musimy to już albo mieć, albo wykształcić wcześniej właśnie dzięki SW gdzie są sparringi. Tam masz bezpośrednią konfrontację, poczucie ryzyka etc... A ćwiczący wyłącznie aikido wielu ludzi nie wychodzi poza piękne i delikatne robienie form jak choreografii, co moim zdaniemzatrzymuje rozwój osobistego aikido.

RACJA!!!

jednakze kwestia bojowego ducha to juz kwestia indywidualna choc wiele zalezy od nauczyciela!!!

dlatego nauczyciela trzeba umiec wybrac a to juz zalezy od swiadomosci itd....
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Jedno jest pewne: aikido nie bardzo rozwija ducha bojowego.

z tym sie czlowiek rodzi
albo sie ma to w kiszkach albo nie
aikido wbrew pozorom bardzo dobrze rozwija ducha bojowego
pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024