Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy capoeira może byc skuteczna na ulicy ???????

• Zamknięty Temat jest zamknięty
113 odpowiedzi w tym temacie

budo_gall
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czy capoeira może byc skuteczna na ulicy ???????
Capoeria na ulice?Hmmmm wydaje mi sie ze to zalezy od okolicznosci. Nigdy nie trenowalem capo wiec jakby co prosze mnie poprawic. Marecco poradziliscie sobie ale teraz wswzystko zalezy gdzie to bylo? Bo ja np. nie wyopbrazam sobie obrony capo np. w autobusie albo w klatce schodowej,ogolnie w miejscach gdzie jest mala przestrzen. Choc moge sie mylic...

pozdro
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:nie:

Gość który uczciwie zajmuje się tematem będzie silny, szybki, wytrzymały, świetnie skoordynowany, najpewniej obdarzony timingiem powyżej przeciętnego.

Więc zamiast kopać z trzech obrotów stojąc na ręku po prostu weźmie i przypierdoli.
  • 0

budo_gall
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też racja, sorki.Napisalem bo capo kojarzy mi sie przede wszystkim z czyms efektownym. Pójde sie biczowac :)
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Więc zamiast kopać z trzech obrotów stojąc na ręku po prostu weźmie i przypierdoli.

no i tak tez pewnie zrobil Marrecc z ekipa,poprostu najzwyczajniej w zycu przypierdolil im.a z tym staniem na rekach to... :roll: :?
  • 0

budo_jakub
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2280 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak ktos pisze ze bil sie capoeira i nie robil gwiazdy to klamie. to juz nie byla capoeira

:wink:
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:rofl:

Słuchajta go, panocki, on wie co gada!

:lol:
  • 0

budo_xiosan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 311 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Strona

I czytać posty AdamD.
  • 0

budo_grom
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 72 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Capoera jest to bardziej taniec niż sztuka walki, a na ulice to nic niejest skuteczne bo to walka bez regół
  • 0

budo_smoku
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 800 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

brawo...!

powiedz jeszcze, że wychowała cie ulica, synu... :idea:

a co do "regół" - przyswój sobie te gramatyczne i ort. na początek :wink:

PZDR,
Smoku

(PS. - tak wiem - nie poprawiamy forumowiczów za ortografię... Wybaczcie, nie zdzierżyłem)
  • 0

budo_dxa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 386 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ogladalem ostatnio : "Tom Yum Goong" i przyznam ze Capoeira jest niesamowicie skuteczna ... w filmach :) . Jest prawie tak samo skuteczna jak latajace kung fu z filmu "Hero" albo ten kamienny waz z "Pokemona"
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Według mnie na ulicy sprawdzają się najlepiej proste techniki bokserskie, niskie kopnięcia, rzuty przy szarpaninie, dźwignie i duszenia w parterze....

Wszystkie inne akcje wystawiają Cię na niepotrzebne ryzyko tego "czy się uda czy się nie uda". Odstawianie baletu nie jest zbyt skuteczne...

Ale oczywście każda aktywność fizyczna się przydaje w walce, choćby kopanie w piłke na pewno rozwinie jakieś partie mięśni, wyczucie dystansu itp. Jednak jeśli mamy mówić o skuteczności to jednak nie wydaje mi się aby Capoeira była bardzo skuteczna w realnej walce na ulicy.

Oczywiście da się (jak już zostało tutaj wspomniane) komuś skopać tyłek, ale nie jest to najszybsza i najskuteczniejsza ku temu droga :]
  • 0

budo_marreco
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszystkie inne akcje wystawiają Cię na niepotrzebne ryzyko tego "czy się uda czy się nie uda". Odstawianie baletu nie jest zbyt skuteczne...

Takie ryzyko zawsze jest, bez wzgęldu na to co umiesz i ile ćwiczysz. A jeśli capoeira dla Ciebie kojarzy się tylko z baletem to musisz jeszcze dużo się nauczyć...
  • 0

budo_sarmata
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 58 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy da się kogoś zlać na ulicy capoeirą? A czy da sie dojechać z Gdańska do Zakopanego na hulajnodze? No pewnie że sie da. Tak samo jak tępym, dwuręcznym mieczem można oskrobać jabłko.
  • 0

budo_uplinks
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No jak najbardziej sie sprawdza. Wyjdz na ulice powywijaj pare malp i pajacow to zarobisz pare zlotych :)
  • 0

budo_noite
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1593 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jako ze z natury jestem bardzo wylewny, wiec :

:blus:
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Takie ryzyko zawsze jest, bez wzgęldu na to co umiesz i ile ćwiczysz. A jeśli capoeira dla Ciebie kojarzy się tylko z baletem to musisz jeszcze dużo się nauczyć...

Napisałem "niepotrzebne" ryzyko. Chodzi o to że nawet jeśli się zdecydujesz zrobić efektowny cios z pół obrotu to dużo ryzykujesz. I znam kilka osób które są dobre i na takiej akcji się przejechały. Więc co dopiero zabawa capoeirą.

Co do mojej wiedzy na ten temat i baletu. To cóż muszę Cię rozczarować gdyż duża część z moich znajomych bawi się w capoerie i ogólnie czytałem trochę na ten temat. Sam się interesowałem capoeirą ale zrezygnowałem. Nie mam dużej wiedzy w tym temacie ale zielony też nie jestem...

No i nie oszukujmy się, to raczej nie jest uliczny styl walki ale bardzo szanuje tych którzy ćwiczą capo ponieważ podoba im się ta filozofia życia i zabawa :]
  • 0

budo_mijar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 302 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

Czasem myślę sobie, czy niektóre ludziki zanim wcisną "odpowiedz" czytają, co było napisane wcześniej.Inaczej natknęli by się na kilka ciekawych postów AdamaD i innych ludzi,a w efekcie nie pisali by o robieniu małp, pajaców, bardziej tańcu itd...

Pff ktoś miał to ongiś w stopce na budo: "W plecak szmate i na mate"... a nie bzdury wypisywać...

pzdr 32154436
  • 0

budo_ramirezz
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Istotą walki na ulicy jest moim zdaniem prostota. Zamiast skomplikowanych technik lepiej zastosować coś prostego i skutecznego ;)
  • 0

budo_yoshihiro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1189 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Istotą walki na ulicy jest moim zdaniem prostota. Zamiast skomplikowanych technik lepiej zastosować coś prostego i skutecznego ;)

No stary teraz to pojechałeś-jak Ty nato wpadłes(bieżesz lekcje u mistrza mURATA :) :D )?
Nic osobistego ale najpierw pomyśl i poczytaj zanim cos napiszesz-bedziesz miał lzej na tym forum 8)
Pozdrawiam
  • 0

budo_ramirezz
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

może powiesz o co ci chodzi?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024