wystarczającym_źródłem_ jest właśnie Go Rin no Sho Miyamoto Musashiego a ponadto nic więcej nie jest potrzebne, ta jedna książka zawiera całośc informacji potrzebne by zgłębić filozofię iaido.
Totalnie się z tym nie zgadzam. Czytałem Go Rin no Sho i po pierwsze, metoda Musashiego była baardzo prymitywnym (co nie znaczy że nieskutecznym ;-)  ) podejściem do walki jako takiej (cyt. "w cięciu nie chodzi o to, aby było szybkie czy wolne, ale o to, aby zarąbać przeciwnika", czyli w wolnym tłumazeniu "zajeb go, k...a, a jak leży to jeszcze dla pewności po nim poskacz"). Poza tym, nito ryu, czyli 
szkoła dwóch mieczy musashiego była przede wszystkim szkołą kenjutsu, o ile mi wiadomo, nie zawierała ani jednej techniki iaido/iaijutsu.
Istnieje wiele dużo lepszych opracowań pomocnych dla adeptów iaido, czy budo wogóle, jak chociażby Heiho Kaden Sho aut. Yagyu Munenoriego, gdzie zwraca się uwagę na aspekty psychologiczne, stan umysłu w chwili zadawania cięcia, szukanie luki w pozycji atakującego przeciwnika, co jest dużo bliższe koncepcji walki w iaido/iaijutsu. W Go Rin no Sho natomiast mówi się o pracy z rytmem, zmianach pozycji, straszeniu przeciwnika, co jest przydatne raczej w walce kenjutsu czy kendo.