Go Rin no Sho
Napisano Ponad rok temu
Jakie czytujecie książki pod kątem rozwijania iaido? Tak pytam bo znalazłem ciekawski wywiad z nauczycielem mojego nauczyciela - z Haruna Sensei. Tam zapytany o to z jakich źródeł powinno się zdobywać wiedzę odpowiedział, że _wystarczającym_źródłem_ jest właśnie Go Rin no Sho Miyamoto Musashiego a ponadto nic więcej nie jest potrzebne, ta jedna książka zawiera całośc informacji potrzebne by zgłębić filozofię iaido.
co wy na to???
szczegóły po angielskiemu: Wywiad z Haruna Sensei
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wystarczającym_źródłem_ jest właśnie Go Rin no Sho Miyamoto Musashiego a ponadto nic więcej nie jest potrzebne, ta jedna książka zawiera całośc informacji potrzebne by zgłębić filozofię iaido.
Totalnie się z tym nie zgadzam. Czytałem Go Rin no Sho i po pierwsze, metoda Musashiego była baardzo prymitywnym (co nie znaczy że nieskutecznym ;-) ) podejściem do walki jako takiej (cyt. "w cięciu nie chodzi o to, aby było szybkie czy wolne, ale o to, aby zarąbać przeciwnika", czyli w wolnym tłumazeniu "zajeb go, k...a, a jak leży to jeszcze dla pewności po nim poskacz"). Poza tym, nito ryu, czyli szkoła dwóch mieczy musashiego była przede wszystkim szkołą kenjutsu, o ile mi wiadomo, nie zawierała ani jednej techniki iaido/iaijutsu.
Istnieje wiele dużo lepszych opracowań pomocnych dla adeptów iaido, czy budo wogóle, jak chociażby Heiho Kaden Sho aut. Yagyu Munenoriego, gdzie zwraca się uwagę na aspekty psychologiczne, stan umysłu w chwili zadawania cięcia, szukanie luki w pozycji atakującego przeciwnika, co jest dużo bliższe koncepcji walki w iaido/iaijutsu. W Go Rin no Sho natomiast mówi się o pracy z rytmem, zmianach pozycji, straszeniu przeciwnika, co jest przydatne raczej w walce kenjutsu czy kendo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Go Rin no Sho natomiast mówi się o pracy z rytmem, zmianach pozycji, straszeniu przeciwnika, co jest przydatne raczej w walce kenjutsu czy kendo.
Nie tylko w Go Rin no Sho zawarte jest wiele innych rzeczy - jak np. etykieta, postawa, ubiór itp. czyli rzeczy baaardzo ważne dla każdego iaidoki, zresztą nie ma co wymieniać wszystkiego - wystarczy przeczytać (podobno).
Cóż, ja mam bardzo podobne zdanie do waszych Ale na razie. Henry, mój nauczyciel miecza pzreczytał ta książkę grubo ponad 200 razy przestraszony Za każdym razem mówi że dowiaduje się czegoś nowego. Poza tym - on czytał ją w oryginale Nie za łatwo podobno ale sie da.
Może więc problem leży w przekładzie???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pragnę Wam powiedzieć że z mojego punktu widzenia prymitywizm zawarty w treści jest jedynie powieszchowny i stosowany celowo. Dzięki takiemu podejściu nie dochodzi w walce do przerostu formy nad treścią. Musashi wspomina o wcześniejszym długotrwałym treningu, a to co przychodzi później "rach ciach ciach" ma być jego "naturalnym" następstwem.
Według mnie właśnie na naturalnych odruchach (czyli najsilniejszej broni) kładzie nacisk Musashi.
Uważam że w Gorin no sho leży głęboki sens. I mam nadzieje że coraz bardziej go rozumiem po kilkukrotnym czytaniu oraz poszczególnych fragmentach. Nad tym trzeba się mocno zastanawiać.
Napisano Ponad rok temu
(...) prymitywizm zawarty w treści jest jedynie powieszchowny i stosowany celowo.
No właśnie - może Księga czytana wprost, bez zastanowienia nie daje nic, może trzeba zastanawiać się nada każdym rozdziałem i starać wyciągać wnoiski...
Na pewno napisana jest bardzo nie po europejsku, żadnej 'kawy na ławę'.
Ja oczywiście staram sie wynieść z tej książki więcej niż na pierwszy rzut oka widać, ale to pewno pod wpływem mojego nauczyciela. Dla niego jest to podstawowe żródło wiedzy o filozofii, strategii czy duchu iaido. No ale on uczył się u Haruna Sensei.
Z drugiej strony słyszałem też o nieprzychylnym podejsciu niektórych Japończyków do samej osoby Musashiego.
Pewno jak zwykle - punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia...
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tanrenbo?
- Ponad rok temu
-
Iaido w Bedzinie
- Ponad rok temu
-