Seminarium w Iaido w Kassel (11-12 czerwiec 2005r.)
Seminarium prowadzili:
Yokota -Sensei 10 Dan - Hanshi, Prezydent Jap.organizacji Iaido na
Shikoku
(Shikoku Chiku )i Europe,
Ishibe - Sensei 9 Dan Iaido Jap. Okayama Przewodniczacy Iaido
dzialalnosci
na Honshiu i Australie.
Tanaka - Sensei 8 Dan - Hanshi / od 57 roku zycia najmlodszym
posiadaczem
8. Dan Hanshi w Japonii komisyjna dzialalnosc Iaido na Shikoku, obecnie
61
lat.
Fehr Patrick - Sensei 6.Dan Renhi Prezydent Muso Jikiden Eishin Ryu Iaido
Europa Shibu.

Od lewej stoją: Ishibe Sensei, Yokota Sensei, Tanaka Sensei oraz Maciek, który nas na to wszystko namówił.
Z Rudy Śląskiej do Kessel kawał drogi jest, i do dzisiaj się zastanawiam jakim cudem dałem się na to namowić ( i jakim cudem dostałem urlop w pracy). Ale dojechaliśmy na miejsce szczęśliwie, jak i podróż powrotna obyła się bez problemów.

W górnym rzędzie ekipa z Polski w pełnym składzie: Marcin, Adam, Jasiu i Maciek
Na dole po lewej Waldemar Karwowski (5 Dan), nasz bezpośredni nauczyciel. A całkiem po prawej Fehr Patrick.
Co do samych treningów - od samego początku podzielono nas na trzy grupy - początkujących, średnio zaawansowanych i tzw "starych wyjadaczy". Co robiły dwie wyższe grupy nie bardzo kojarzę, jako, że zbyt zajęty byłem własnymi ćwiczeniami. Grupa początkująca, z racji niedzielnych egzaminów, zajmowała się podstawowymi kata. To znaczy pierwsze cztery z grupy Seiza (Mae, Migi, Hidari i Ushiro), pierwsze dwa z grupy Battoho (Junto Sono Ichi i Junto Sono Ni), oraz obowiązkowe w Zen Nihon Iaido Remmei dwa pierwsze Toho (Maegiri i Zengogiri). Zajęcia z nami miał Patrick, wraz ze swoim wszędobylskim pieskiem. To nie żart - po sali faktycznie pałętał sie jego pies - miał szczęście, że polacy wzięli ze sobą dużą wałówę

Egzaminy na stopnie mistrzowskie - część pisemna

I ogloszenie wyników

Komisja egzaminacyjna w pełnym składzie

I na koniec obowiązkowe zdjęcie grupowe