seminarium Jodo / Iaido, Villingen
To już drugi stażyk w VS-Villingen na jakim miałem przyjemność ćwiczyć. Jak zwykle przyjechała cała masa znakomitych nauczycieli z Shizufumi Ishido Sensei (8. Dan Iaido Kyoshi, 8. Dan Jodo Kyoshi) i Shigenori Namitome Sensei (8. Dan Iaido Kyoshi, 8. Dan Jodo Hanshi).
Poza tym byli też: Eiko Eto, 7. Dan Iaido Kyoshi, 7. Dan Jodo Kyoshi, Tomoko Eto 7. Dan Iaido Kyoshi, 7. Dan Jodo Kyoshi, Jock Hopson, 7. Dan Iaido, 7. Dan Jodo; Louis Vitalis, 7. Dan Iaido, 7. Dan Jodo; Lenn Bean, 7. Dan Iaido, 5. Dan Jodo; Fay Goodmann, 7. Dan Iaido, 3. Dan Jodo; Aad van de Wijngaard, 7. Dan Iaido, 5. Dan Jodo; Rene van Amersfoort, 6. Dan Iaido, 7. Dan Jodo; Takao Momiyama, 6. Dan Iaido, 6. Dan Jodo; Chris Buxton, 6. Dan Iaido, 6. Dan Jodo i organizator spotkania Karl Dannecker, 5. Dan Iaido, 5. Dan Jodo.
Oczywiście 5-tych danów w jodo czy iaido było znacznie więcej, cała masa

Siedzą od lewej: Rene, Tomoko Eto, Ishido Sensei, Namitome Sensei, Eiko Eto, Jock Hopson, Chris Buxton

Zbliżenie

Stażyk ten nalezy do moich ulubionych, nie tylko ze względu na poziom ale też na ciągłość nauczania (Ishido Sensei był w Villingen już 14-sty raz!!!).
No ale do rzeczy – staż zaczął się od jodo. Do południa przemachalismy pierwsze 11 technik seitei, a w drugiej sesji treningowej podzieleni zostaliśmy na 2 duże grupy – tych co zdają na egzaminy i tych co nie zdają. Ci co mieli nazajutrz zdawać ćwiczyli juz do końca seminarium swoje 5 form obowiązujacych na egzaminie, a reszta z tego co zdążyłem zauważyć zaczęła ćwiczyć ranai

Senseie oczywiście przydzieleni zostali do odpowiednich grup. Nam trafił się Jock i Rene. No lepiej się nie dało trafić

Egzaminy:
ikkyu

komisja ikkyu

shodan

sandan (zdający po lewej)

yondan (zdaje Fay)

Następne 2 dni poświęcone były iaido. Przez pierwsze pół dnia robiliśmy wszyscy seitei iai. Znów fajnie trafiłem – koło mnie stanął Rene i przez około godzinę wyciskał ze mnie 7dme poty. Pewno dlatego że na ostatnim stażu w Magglingen graliśmy w jednym teamie w piłkarzyki

Wszyscy największą uwagę przywiązywali do kirioroshi. Do właściwej pozycji miecza przed i po cięciu, nie tylko do płaszczyzny cięcia ale i do płaszczyzny klingi podczas cięcia. Rene jak przy kimś stanął to kazał przytrzymać miecz nad głową i poprawiał mu klingę dosłownie o milimetr. No ale w sumie ten milimetr czasami decyduje o tym czy cięcie jest cięciem czy tylko machnięciem...
Następnie kto chciał mógł dołączyc do dwóch grup koryu: Muso Shinden Ryu (99% ćwiczących) i Muso Jikiden Eishin Ryu. Jikiden jak zwykle prowadziła Fay Goodmann z Anglii. W sobote ćwiczyliśmy Shoden Omori Seiza Waza a w niedziele Chuden Eishin Tate Hiza Waza. Na koniec Fay pokazała nam jeszcze Okuden Suwariwaza, ale nie mieliśmy czasu poćwiczyc, bo było 10min do końca seminarium

Komisja egzaminacyjna w taikai

i Henry...

LM
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]