Nóż do walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kamboras
Podziel się swoją mądrością......i.....rozluźnij się, nie zapominaj o oddechu...to uspokaja... :wink:
OK, Ros, już oddycham ... i jestem spokojny, jak zawsze zresztą :wink: Moja mądrość jest dobra dla mnie. Każdy powinien dorobić się swojej. Niech nikt mnie nie naśladuje, bo każdy kibluje na swój rachunek. Ale to chyba oczywiste. A co bym zrobił .. gdybym wtedy ... miał nóż ? Nie wiem. Tamta chwila, tamta sytuacja, tamci ludzie - to się nie powtórzy. Ja też się zmieniłem. Ale na pewno zawsze lepiej być zwycięzcą.
Pozdrawiam, kamboras.
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się / nie wiem na pewno/, masz rację co do oparcia kciuka, aby sie nie ślizgał, historycznie wzór tych nożyków opracowano dla СМЕРШ (skrót od śmierc szpiegom), czyli kontrwywiadu. Myślę że krojenie cebuli było ostatnim możliwym przeznaczeniem tych noży, o którym myślał twórca - czyli krojenie do góry. Paskudna sprawa. A faktycznie kciuk raczej się nie przesunie.Dodatkowo zlobienia pod kciuk na pierwszym zdjeciu pierwszego noza Sołdata masz od strony ostrza (takie zabki) nie wiem po co tam dali 8O przewaznie jest od "gory" po to by wzmacniac sile i precyzje ciecia podczas pracy np. w kuchni. i zeby kciuk sie nie slizgal
pzdr Dima
Napisano Ponad rok temu
Myślę że krojenie cebuli było ostatnim możliwym przeznaczeniem tych noży
To jest typowy "cichy zabojca", na podobnej zasadzie zaprojektowano Hissatsu CRKT tyle, ze z nuta japonska. Nie wiem czy to sa noze do walki, bo tu nie ma mowy o walce tylko o wsadzeniu komus takiego noza w ciemnym kacie. Byl wczoraj w TV film "Igla" wg Folleta, tam jest dobrze pokazane do czego sie takich sprzetow uzywa. Na wojnie nie ma czasu na szermierke :wink:
Napisano Ponad rok temu
no to powiedz mi kochany, gdzie jestem debilem?
tam, gdzie uważasz, że moja wypowiedź była w jakikolwiek sposób kierowana do ciebie, misiu
Napisano Ponad rok temu
Witam!A skoro juz gadamy o nożykach, mnie bardzo podoba się seria , co sadzicie?
Pozdrawiam Dima
Producentem SMERSZów jest firma NOKS (Noże Konsrukcji Skrylowa), i to w żadnym wypadku nie są jakieś noże bojowe kontrwywiadu, tylko turystyczne nożyki w stylu militarnym, sprzedawane z odpowiednim certyfikatem. SMERSZ 5 posiada gardę, dlatego jego grubość w grzbiecie (w myśl prawa) nie może przekraczać 2,4 mm. Są stylizowane na nóż zwiadowcy NR40 (podobne były na uzbrojeniu w bloku wschodnim do lat 60-ch, n.p. Wz 55). Póżniejsze wersje bardziej podobne do bojowej finki Peltonena M95. Ponieważ z różnych względów produkcje z rdzewnej węglówki zaprzestano, obecnie te noże produkuje się ze stali nierdzewnej, o wiele bardziej kruchej, łamią się dwoma palcami. SMERSZ 1 i 2 teraz rarytasy, w sklepach trafiają się SMERSZ 3 i 4 (odpowiednio klinga 120 i 150 mm)grubości 4 i 6 mm. To już bardziej zaostrzone łomy, niż noże. Trójkę w wersji camo młodzi amatorzy militariów często kupują do lasu. Stal bardzo przeciętna - analog 420HC/425 mod.
Dla wojska były robione takie Szajtany, Antyterror i t.p. z lepszej stali, ale to całkiem inne noże.
Garda, IMHO, na każdym nożu tylko przeszkadza. Odpowiedni chwyt zabezpiecza przed zsuwaniem się palców na ostrze o wiele lepiej.
Zreszta, się powtarzam, był już temat.
Added
Znalazłem - http://budo.net.pl/v...der=asc&start=0
Napisano Ponad rok temu
Osobiście uważam, że dla przeciętnej osoby dobrym nożem do walki jest nóż spręzynowy o ostrzu jak pożwyżęj napisałem. Jest dość fajny, wygodny w użyciu i noszeniu. Jedyna dla mnie wątpliwośc to jego niezawodność: słyszałem żę sprężyna sie wyrabia z czasem i w końcu może pęknąć. Nie wiem czy w przypadku każdego noża spręzynowego możę takie coś nastąpić, czy tylko w tych najgorszych, bazarowych? Jak coś wiecie to piszcie. Jak ktos zna jakąs fajna stronke z takimi nożąmi, tym bradziej na której da sie cos kupić do piszcie.
Z drugiej jednak strony push daggery też są dobre. Ich zasadniczą wadą jest jednak to że można je trzymać tylko w jeden sposób, a nieraz zachodzi potrzeba zmiany uchwycenia nożą podczas walki.
pozdrawiam wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Gdzieś w sieci trafiło mi się zdjęcie wyposażenia israelskich kommando - był tam duży SOG Pentagon (fixed) - też bym coś takiego wybrał.Zagadnienia noża do walki zawsze mnie interesowało i niedawno w książce "kill or get killed" wyczytałem, że nóż do walki do poprostu sztylet obusieczny z gładkim, smukłym ostrzem o długości ok. 6 cali (15cm). Wszystkie inne podobne noże to noże myśliwskie albo taktyczne. Noż do walki powinienł być nożęm do zabijania wiec powinien mieć przewage ciosów a nie cięć...
Ale w walce z kilkoma przeciwnikami tylko szybki ruch i technika cięć dają szansę na przeżycie.
Dla przeciętnej osoby walka na noże - śmierć lub kalectwo. Najlepszy nóż na ostateczność - ten który właśnie masz. Folder zawsze mniej pewny niż fixed, automat zawsze mniej pewny niż manual.Osobiście uważam, że dla przeciętnej osoby dobrym nożem do walki jest nóż spręzynowy o ostrzu jak pożwyżęj napisałem. Jest dość fajny, wygodny w użyciu i noszeniu. Jedyna dla mnie wątpliwośc to jego niezawodność: słyszałem żę sprężyna sie wyrabia z czasem i w końcu może pęknąć. Nie wiem czy w przypadku każdego noża spręzynowego możę takie coś nastąpić, czy tylko w tych najgorszych, bazarowych? Jak coś wiecie to piszcie. Jak ktos zna jakąs fajna stronke z takimi nożąmi, tym bradziej na której da sie cos kupić do piszcie.
Z drugiej jednak strony push daggery też są dobre. Ich zasadniczą wadą jest jednak to że można je trzymać tylko w jeden sposób, a nieraz zachodzi potrzeba zmiany uchwycenia nożą podczas walki.
Jak nie umiesz, pierwszym uderzeniem push daggera złamiesz swoje palcy. A w takiej sytuacji walczyć trudno.
Napisano Ponad rok temu
mój faworyt:
the ren, szaboinc
Napisano Ponad rok temu
no to powiedz mi kochany, gdzie jestem debilem?
tam, gdzie uważasz, że moja wypowiedź była w jakikolwiek sposób kierowana do ciebie, misiu
ja już sie pogubiłem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Geometryczne tanto nie jest najlepszym wyborem do walki (a szczególnie takie dłuto jak CSa), cokolwiek powiedzą marketingowcy Cold Steela, Microtecha czy MODa.
Pozdrawiam,
Smoku
PS. (tak, mam Spike Ale kupiony z ciekawości.)
edyta:/teraz doczytałem: "folder" - bój się Boga, Recon Tanto to fixed...!
Napisano Ponad rok temu
teraz doczytałem: "folder" - bój się Boga, Recon Tanto to fixed...!
Jest tez folder o tej nazwie. Gdybym mial wybierac wzialbym jednak clip pointa. Ma niezla blokade i w ogole solidny jest (przynajmniej z wygladu )
Napisano Ponad rok temu
więc mówicie że push daggery są hujowe, pewnie noże kastetowe równie :?
dobrze wiedzieć , bede wiedzial co wybrać w przyszłości jak zaczne trenować kravke bo mam w planie
Napisano Ponad rok temu
To na pewno nie jest ultility knife. Dla ultility potrzebna inna stal i inny szlif. SOG Pentagon to dagger dla zawodowców o jednym przeznaczeniu - rzeźba po mięsu.Eugene, ten sog pentagon to jeden z moich ulubionych wzorów :-) nie jestem tylko pewien czy to prawdziwy fighting knife czy ultility knife, wkurwia mnie ta piła na jednej stronie. wybór całkiem dobry by był bo kosztuje ok 400zł, jest ładny i zgrabny...
Jak nic nie umiesz, żadna broń nie pomoże....dobrze wiedzieć , bede wiedzial co wybrać w przyszłości jak zaczne trenować kravke bo mam w planie
Napisano Ponad rok temu
Beshara XSF-1
MOD-25-3
Features a 6.40 in. plain edge blade of A2 high-carbon tool steel with black diamond DLC coating, and a 5.20 in. black G-10 handle. Comes complete with a thermoplastic-lined OD ballistic sheath.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
te sa calkowicie nielegalne w Polsce 8)pewnie noże kastetowe równie :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kubotan
- Ponad rok temu
-
Burczyk
- Ponad rok temu
-
Mój pierwszy taki kydex...
- Ponad rok temu
-
Chinook - samoobrona
- Ponad rok temu
-
Regulacja Makarova
- Ponad rok temu
-
Filmy instruktazowe rzucania nozem.. Pomocy!
- Ponad rok temu
-
krakow sparingi
- Ponad rok temu
-
DanInosanto
- Ponad rok temu
-
Opinie na temat miękkiego teleskopa
- Ponad rok temu
-
Broń-kabura-ręka