Staż z sensei Isoyama 25-26 czerwca 2005
Napisano Ponad rok temu
Ponadto….i nie chce tu wywoływać kolejnej wojny na słowa…ale wydawało mi się, że jeżeli to oficjalny staż PFA, to władze związku powinny wylewać siódme poty by pokazać młodszym od siebie, jak należy ćwiczyć. A nie wyjść na 10 min z kanciapki tylko po to by dać się sfotografować i to w dodatku tylko w sobotę. Jeżeli np. zdrowie nie pozwala, albo inne sprawy wagi państwowej to dać komunikat na forum. Szanowne koleżanki i koledzy, w niedziele nie będę mógł z wami być razem z czego jestem niezwykle smutny. Tego typu gest byłby podejrzewam mile widziany w śród braci Aikidoków i ucinałoby złośliwe komętarze w zarodku.
Proszę, żebyście nie traktowali mojej wypowiedzi jako przejaw agresji czy osobistych urazów, a raczej jako podsumowanie szkolenia na temat etykiety jaka ma obowiązywać w Dojo. Bo łatwiej dużo mówić niż samemu robić. Pozdrawiam.
I jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim tym którzy przyczynili się w jakikolwiek sposób, że w moich oczach staż był udany.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym nadal czekam na linki do zdjec z drugiego i trzeciego bloku
Napisano Ponad rok temu
Byłem na trybunach tylko na pierwszym bloku treningowym czyli w sobotę rano. Sensei Isoyama zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie. Wszystko co robił było płynne i działało. i mimo, że widać było że sensei ma jakieś problemy z poruszaniem się (troszkę utykał) to robił zarówno techniki w tachi waza jaki suwari waza. Z tego co widziałem to zauważyłem, że sensei skupił się raczej na podstawach i to na dźwigniach. Na rzuty, mimo większej sali niż Gwardia, nie było miejsca. Ale pokazał też kilka rodzajów kotegaeshi czy irimi, irimi nage.
No i przy pewnych technikach widoczny był tajemniczy ruch meguri!!! przestraszony Więc może niektórzy do tego dojrzewają :wink:
Sensei Isoyama mówił też o tym jak ważne jest ciągłe doskonalenie swojego Aikido.
Było też trochę śmiechu gdy po ćwiczeni jakiegoś tenkanu zapytał się czy zrozumieli o co chodzi, wszyscy jak jeden mąż krzyczą, że tak. Sensei tak po nich popatrzył: I don`t think so
Pouczał nie tylko jak się wstaje z seiza ale też, że dla siedząc nie trzymamy założonych rąk na piersiach, bo to go obraża oraz nakazał aby wszyscy siedzieli zgodnie z hierarchią stopni. Hierarchi może nie było, ale przynajmnie siedziały najpierw hakamy, a potem kimona.
Ogólnie moje wrażenia były bardzo pozytywne i nawet troszkę chyba żałowałem, że przynajmniej na jeden trening nie poszedłem...
Napisano Ponad rok temu
:?
Napisano Ponad rok temu
Taka luzna uwaga, nie majaca na celu atakowania waszego stylu, ale czy u was instruktorzy nie trzymaja notorycznie wlasnie rak zalozonych na piersiach? Nie raz widzialem to u J.W oraz innych wysokich ranga aikidokow?Pouczał nie tylko jak się wstaje z seiza ale też, że dla siedząc nie trzymamy założonych rąk na piersiach, bo to go obraża ..
Napisano Ponad rok temu
10 minut??????????????? 8O 8O 8OPonadto….i nie chce tu wywoływać kolejnej wojny na słowa…ale wydawało mi się, że jeżeli to oficjalny staż PFA, to władze związku powinny wylewać siódme poty by pokazać młodszym od siebie, jak należy ćwiczyć. A nie wyjść na 10 min z kanciapki tylko po to by dać się sfotografować i to w dodatku tylko w sobotę..
No szok w trampkach :roll: :? Raczej cwicza symbolicznie..........
Mowisz tu o El Presidente????
Jakze kontrastuje to z zachowaniem wysokich ranga instruktorow z relacji Pmasza z Letniej Szkoly od Chiby sensei.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dobry staz.
Jak nakbardziej.
Mnie pokazal ze korzenie Aikido sa jedne i chyba biali najbardziej podkreslaja roznice.
--
Pozdro Piotrus
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dobry staz.
A task przy okazji czy ktos ma zdjecia z zakonczenia (wreczanie prezentu przez dzieci). Poszukuje bardzo (moj mały był tam!!).
Napisano Ponad rok temu
10 minut??????????????? 8O 8O 8O
No szok w trampkach :roll: :? Raczej cwicza symbolicznie..........
Mowisz tu o El Presidente????
Jakze kontrastuje to z zachowaniem wysokich ranga instruktorow z relacji Pmasza z Letniej Szkoly od Chiby sensei.......
Tomek Sowinski (skarbnik) cwiczył cały czas.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam zdjecia jak malenstwa niosa prezent Ja mam! Bardzo mily moment! Sensei chcial zostac nawet kidnaperem :wink: Maluchom na pewno wyprawa do Japonii by sie spodobala
A mozna dostac?
Np. mailem?
Napisano Ponad rok temu
Taka luzna uwaga, nie majaca na celu atakowania waszego stylu, ale czy u was instruktorzy nie trzymaja notorycznie wlasnie rak zalozonych na piersiach? Nie raz widzialem to u J.W oraz innych wysokich ranga aikidokow?Pouczał nie tylko jak się wstaje z seiza ale też, że dla siedząc nie trzymamy założonych rąk na piersiach, bo to go obraża ..
Spoko Szczepan:) Jak najbardziej masz rację. Ja sam często tak siedzę. Ale tutaj to mi się wydaje kwestią narodowościową. isoyama powiedział że jego jako Japończyka coś takiego obraża. A że sensei Cognard czy Savegnago japończykami nie są więc to ich raczej nie obraża. Tak mi się wydaje przynajmniej.....
Napisano Ponad rok temu
Dolaczam sie do prosby frankaz1
Czy moglbys skontaktowac sie ze mna na e-mail [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]? Bylabym bardzo wdzieczna!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Franek dawaj emila. Wysle fotke ino troche ja pomniejsze. Nietety daleko siedzialem a bylem na stazu bez tele (napisali ze wogole nie bedzie mozna robic fot senseiowi) czyli troche nieprzygotowany, wiec i zdjecie nie jest mistrzostwem swiata :?
pj (at) digiland.pl
Napisano Ponad rok temu
Yoshi
PS.1 na naszej stronce wkrótce nowe fotki z popoludnia w sobote i niedzieli.
PS.2 rytuały shintoistyczne przed treningiem w Polsce zawsze mnie zniechęcaja. A na stażu to była juz wręcz farsa... 300 osob znienacka klaszcze, pociera rece...małpki w cyrku... bez obrazy..aikidowcy...bez obrazy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciekawa jestem w ilu dojo teraz beda powtarzane te same rytuały bezmyslnie " bo sensej tak robił na stazu"...
o to mi chodzi...
Yoshi
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido,Aikiken,Aikibatto,Aikibudo itp.
- Ponad rok temu
-
4 Puchar Polski form pokazowych w lublinie
- Ponad rok temu
-