Ichigeki - what the f...k?
Napisano Ponad rok temu
Miejcie wyrozumiałość dla niewiedzy człowieka, który komunikuje się ze światem zewnętrznym jedynie za pomocą sieci i od dłuugiego czasu nie był w swoim dojo.
Będę wdzięczny za wyjaśnienia.
Napisano Ponad rok temu
Ichi geki pierwotnie były to turnieje organizaowane wyłącznie na zasadach knockdown przez IKO 1, głownie przez F. Filho. I w takiej postaci odbyło sie kilka imprez. Polacy mieli okazje wziąc udział w takim wydarzeniu. Gala organizowana cyklicznie.
Z czasem ,tzn od kiedy zaczeła na popularnosci zyskiwać formuła K-1, Matsui i Filho dołączyli formułe podobną do K-1. I tak oto mamy Ichi Geki na dwoch poziomach - knockdown oraz formuła z uderzeniami na twarz.
A czy nowy kierunek rozwoju Kyokushin... w swietle wydarzeń miedzynarodowych, to raczej nowy odłam Kyokushin (wg mnie oczywiscie) stworzony prze Matsuiego i Filho.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pzdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem karate powinno szukać podobnych rozwiązań i dążyć do konfrontacji z innymi stylami uderzanymi. Kyokushin stało się sławne, bo nie bało się wyzwań - dzisiaj karate stało się ortodoksyjnym tworem, zasklepionym w swoich systemach szkoleniowych.
A wracając do Ichigeki: pomysł fajny, ale Mas. Oyama przewraca sie pewnie w grobie widząc to "show karate" :wink:
Napisano Ponad rok temu
ok ale jak chyba doskonale pamiętasz M.Oyama nie popierał K1,popularnośc spada wg mnie na wskutek dwóch czynników: tego że wielu zawodników odchodzi do MMA lub mysli powoli o emeryturze, a po drugie Japończycy wolą robić szopki a stylu walka Akebono z Saapem zamiast promować normalnych zawodników.O ile mi wiadomo popularność K1 spada :?
Moim zdaniem karate powinno szukać podobnych rozwiązań i dążyć do konfrontacji z innymi stylami uderzanymi. Kyokushin stało się sławne, bo nie bało się wyzwań - dzisiaj karate stało się ortodoksyjnym tworem, zasklepionym w swoich systemach szkoleniowych.
A wracając do Ichigeki: pomysł fajny, ale Mas. Oyama przewraca sie pewnie w grobie widząc to "show karate" :wink:
pozatym co do konfrontacji to owszem kk na początku sobie jakąs pozycje wyrobiło min. walkami z Thaiami itp ale potem się zamknęli w sobie, w swoich szeregach i jak dla mnie tylko "jechali" na opini. Pozatym chyba zdajesz sobie sprawe jak na dzien dzisiejszy wyglądałaby konfrontacja zawodników karate np. z zawodnikami muay thai na zasadach zblizonych do K1? jak dla mnie to byłaby masakra
Napisano Ponad rok temu
Hug, Nakamura, Filho, Feitosa, Soeno...
Gdzież ich następcy ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o pojedynki Karateków z Thaiami to mysle, ze za jakis czas sie to zmieni. Teraz coraz częsciej naswiecie naucza sie walki z uderzeniami na głowe - chociazby wspomniec chłopakow od Royamy czy niektóre szkoły od Matsushimy czy Matsuiego (Rosja!!)
Kirin
Feitosa sie jeszcze bije - ostatnio wygrał US GP nokautując swoich przeciwnkow. Teraz sie przygotowuje do własciwiego turnieju K-1.Gdzież ich następcy ?
A natepacmi sa Peplov , którego moze niedługo zobaczymy w K-1;Maxim Dedik, wagowy vce Mistrz Swiata z 2005 roku, który tez ma na swoimkoncie walki w ringu. Dalej Pichkunov - tak samo jak Dedik. Ryuta Noiji , uczestnik 7 Mistrzostw Swiata , zawodnik brał udział w Pancrase , z róznym skutkiem. John Halford, który skutecznie rywalizuje w Tahi Boxie.Nie wyklucozne, ze Teixeira bedzie sie bił na ringu.
I jeszcze kilku by sie znalazło, nie mowiąc juz o szkołach Kyokushin, w których sie uczy walki typowej pod zawody kick czy thai - np szkoła Jose Koei Nagaty w Brazylii.
Tak wiec az tak zle nie jest, ale mysle,ze bedzie jeszcze lepiej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyokushin czy Oyama
- Ponad rok temu
-
Europejskie Seminarium Shidokan - Polska 2005
- Ponad rok temu
-