Referat o Samoobronie ,co przekazać i jak?
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
powodzenia
p.s.kolesiowi które bedzie najberdziej przeszkadzał to jednak pokaz technike, oczywiscie na nim
Napisano Ponad rok temu
po drugie zobavcz sobie statystyki zebys mogl rzucic troche faktow itp itd.
po trzecie powiedz ze wielu sytuacji uda sie uniknac- wiesz chodzi o nieporuszaine sie w pewnych miejscach, o przechodzeniu na druga strone ulicy itp itd
zamiast straszyc poucz i pokaz ze wielu rzeczy mozna uniknac.
opowiedz o kontakcie wzrokowym o zachowaniu w klubach dyskotekach itp itd
powiedz koniecznie o uzywaniu noza itp itd do samoobrony czyli wybij chlopaka pomysly ktore najczesciej im wpadaja do glowy
w skrocie to tyle.
a jak to 17 latki to powiedz im ze oddanie portfela to nie jest wstyd tylko rozsadek:)
Napisano Ponad rok temu
przede wszystkim zacznij od tego co znajdziesz w "zawsze bezpieczna"- i mozesz polecic ta ksiazke.
Dodaj to tego zasady wzywania pomocy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kiedyś był w Budokanie artykuł "Taktyka chodnika" też dobry
Może wydrukuj , skseruj, rozdaj kilka egzemplarzy. Żeby po twoim wyjściu coś zostało.
Możesz zainscenizować scenkę rodzajową.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym tego nie robił. Grupa 17latków, chłopaków, jak się dowiedzą, że traktujesz ich jak baby, to masz zero skuteczności :roll: taki wiek :wink:"zawsze bezpieczna"- i mozesz polecic ta ksiazke.
Ja bym powiedział o najczęsciej spotykanych scenariuszach napadów, o myśleniu i unikaniu. O tym, żeby nie dążyć do konfrontacji, etc. Jeśli pokazywać jakieś techniki, to raczej po to, żeby zachęcić do treningów, a nie jako rozwiązanie. 30min to szalenie mało. No i zostaw sobie z 10minut na ich pytania, wejdziesz z nimi w knotakt, wysłuchasz ich, poznasz problemy, czyli zrobisz to, czego nikt z dorosłych z nimi nie robi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dziekuje za wszystkie komentarze,wszystkie rady uwzglednilem,jezeli komus sie jeszce bedzie chcialo wypowiedziec to bede wdzieczny ;-)
Powiedz o mowie ciała, żeby nie łazili jak łajzy z oczami skierowanymi na czubki butów. Opowiedz im o eksperymencie z typowaniem ofiar przez przestępców.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przykro mi ale znajda się na sali zapewne "cfaniaczki" ktore beda sie nabijać, watpie zeby taki wyklad cos pomogl. Zgodnie z haslami ulicy HWDP itp uznaja Cie na policjanta, konfidenta i ogolnie... Taka rzeczywistość w szkole publicznej, inna sytuacja bedzie jak przyjda chetni a nie ludzie bede zmuszani zeby tam siedziec... Wydaje mi się ze pokaz SW przynioslby wieksze efekt bo by ich to moze troche zainteresowalo ... Sry za pesemistyczny poglad ... Pamietaj zeby nie dac sie !!!!
Napisano Ponad rok temu
Shaft i RobertP dali dobry kierunek poszukiwań, warto byłoby przejrzeć to co znajdziesz tutaj.
Zdrówka,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Filmy z ulicy
- Ponad rok temu
-
Atak na policjantkę (video)
- Ponad rok temu
-
Zaje*#*$ mi rower! :[
- Ponad rok temu
-
Ugryzienie przez psa - jak mozna udupic wlasciciela..
- Ponad rok temu
-
Młodzież szkolna w szwecji (video)
- Ponad rok temu
-
Lima
- Ponad rok temu
-
Gdansk - Torun ;/
- Ponad rok temu
-
JA I DRES!