Aikido dla począkującego 30-latka
Napisano Ponad rok temu
Mam 30 lat- czy to nie za późno?? he?
Mieszkam na Pradze Pd. gdzie ew. powinienem pójść?
pozdrawiam
klops
Napisano Ponad rok temu
aikikai:
hoffman
sowinski
bazylko
pajak, kaczor i menazeria
podolczynski
paru innych malo umiejacych ludzi
kobayashi:
szewczyk
chmielinski
vendlinov
ziolkowski
i paru innych nic nie znaczacych ludzi
ki aikido:
totalna sciema, wiec nawet sie nie wybieraj
w aikikaju nauczysz sie dobrze podstaw, ale sie nie rozwiniesz jako aikidoka. zacznij w aikikaju i przerzuc sie po paru latach na bardziej wyrafinowane kobayashi ryu.
Nigdy nie jest za pozno. Powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O Ale zes wypalil...w aikikaju nauczysz sie dobrze podstaw, ale sie nie rozwiniesz jako aikidoka. zacznij w aikikaju i przerzuc sie po paru latach na bardziej wyrafinowane kobayashi ryu.
btw duzy wybor macie w Warszawie, pozazdroscic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam Pajaka, posiada prawdziwego ducha wojownika!
Napisano Ponad rok temu
Co prawda nie chodze tam na terningi ale znam senseia prowadzacego tam zjecia i poczatkujacym polecam...
Napisano Ponad rok temu
Można jakieś namiary na "Pająka"? Kto to?30 lat to w sam raz, juz wiesz czego chcesz, tak jak z kobietami :wink:
Napisano Ponad rok temu
Zajrzyj na stonę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Na górze strony na belce masz nazwiska instruktorów kliknij na P. Dymus - to namiary na Pajaka himselfMożna jakieś namiary na "Pająka"? Kto to?30 lat to w sam raz, juz wiesz czego chcesz, tak jak z kobietami :wink:
Ł. (członek menażeri jak to subtelnie ujął Bujin) :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak wogole mniej sie skupiaj gdzie (kto lepszy gorszy) skup sie na sobie i pracy, pokorze i cierpliwosci. Nie nastaiwiaj się na wyczyn egzaminy itp.
Napisano Ponad rok temu
Ja zaczalem majac 27/28 i traktuje Aikido z wielką pasją.. Mam nadzieje ze bede mial dosc czasu zeby trenować min. 3 x tydzien. W tej chwili przez najbliższe 9 miesięcy bede chodzil nawet i 4 bo potem bedzie roznie.. ale wiem ze nie nigdy nie porzuce AIKIDO z wlasnej woli... Zakochałem się w tej sztuce i nie zmienie na żadną inną.
Jezeli chodzi o egzaminy to dla mnie nie jest to najwazniejsze ale uwazam ze to dobra dodatkowa motywacja i weryfikacja umiejetnosci. Zresztą za 10-15 lat mozna sie spodziewac glupich docinek jezeli sie przyznasz ze masz tylko 2 lub 1 Kyu po 15 latach treningów...
Osobiscie jestem na poczatku drogi.. ale marzy mi sie zeby kiedys zostac instruktorem..
Wiem ze na poczatku zostane instruktorem swojego dziecka za jakies 7 lat
pozdrawiam
emaaric
Napisano Ponad rok temu
Nie nastawiam się na wyczyn. Chcę wrócić do mojej największej fascynascji sztukami walki i (przy okazji) zrzucić kilka kilo (pani doktor mi kazała :roll: )A tak wogole mniej sie skupiaj gdzie (kto lepszy gorszy) skup sie na sobie i pracy, pokorze i cierpliwosci. Nie nastaiwiaj się na wyczyn egzaminy itp.
A tak poważnie to faktycznie chcę popracować na sobą: systematyczność i uporządkowanie oraz wytrwałość. To chcę rozwijać.
Napisano Ponad rok temu
w aikikaju nauczysz sie dobrze podstaw, ale sie nie rozwiniesz jako aikidoka. zacznij w aikikaju i przerzuc sie po paru latach na bardziej wyrafinowane kobayashi ryu.
Zes wypalił...To samo ja molgbym powiedziec o Kobayashi. Daj na luz czlowieku
Napisano Ponad rok temu
Zes wypalił...To samo ja molgbym powiedziec o Kobayashi. Daj na luz czlowieku
No to powiedz
To nie my kreujemy ten mit, tylko 'aikikajowi lobbysci'. Twierdząc, ze wysoki poziom instruktorów przekazu kobayashi, bierze się w głównej mierze z solidnych podstaw nabytych w aikikai Jeżeli więc twierdzisz ze jest odwrotnie. To ktoś tu z was kłamie.
Ja osobiscie mogę (bez oceniania co bardziej wyrafinowane a co nie) tylko stwierdzić że znam kilka osób (ze stopniami mistrzowskimi) które przeszły drogę z aikikai do kobayashi, nie spotkałem nikogo kto przeszedł by odwrotną.
Juz łatwiej spotkać osoby które mają serdecznie w dupie te organizacyjne podziały i ćwiczą tam gdzie im się podoba i to co im się podoba.
Napisano Ponad rok temu
Naprawdę jestem mile zaskoczony.
Pozdrawiam wszystkich
klops
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
taki jeden shihan dżej dablju pare ksiazek o tym napisal (ostatnio 2 : "Bron w aikido" i "Aikido: zasady i techniki")A gdzie można poczytać coś o kobayashi, żeby załapać różnice?
Napisano Ponad rok temu
A gdzie można poczytać coś o kobayashi, żeby załapać różnice?
Lepiej poćwiczyć - niż poczytać. Mieszkasz w wawie, gdzie klubów nie brakuje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wzrokowcy !!!
- Ponad rok temu
-
Kotai, Jyutai, Ekitai, Kitai....
- Ponad rok temu
-
Chiba sensei w Valley Aikido
- Ponad rok temu
-
Krótka relacja ze stażu EFE 1 i 2 w Siedlcach
- Ponad rok temu
-
Pytanie do bywalców...
- Ponad rok temu
-
Aikido Kanai sensei.
- Ponad rok temu
-
Obóz aikido z Philippem Orban!!!!!!!!!!! :)))
- Ponad rok temu
-
Co powiecie mi o Klubie Aikido MEIAN w Warszawie ?
- Ponad rok temu
-
GDZIE TRENOWAĆ - DĘBLIN, PUŁAWY...?!?!?
- Ponad rok temu
-
Ksiązka dla Szczepana, meguri i tajemne pady ;)
- Ponad rok temu