A co jak nosi okulary przeciw słoneczne?
A co jak jest niewidomy?
A co jeśli jest ciemno?
A co...
Patrzę na oczy, patrzę na twarz - to one zdradzą sam zamysł ataku
Napisano Ponad rok temu
A co jak nosi okulary przeciw słoneczne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja pytałam na serio.
Bo z tego co piszesz parzenie w oczy to jedyna pewna metoda odczytania intencji przeciwnika.
Po czym się poznaje że chce zaatakować i że zrobi to akurat prawą ręką, a nie lewą? A może będzie chciał kopnąć?
Napisano Ponad rok temu
Niejednoznacznie sie wyraziłem. Nicość, nieskończoność, po prostu nie koncentrować sie na czymś konkretnym, bo łatwo wtedy o zmyłkę, zwłaszcza jak gość zaczyna czarować.Randall; jak to jest jak sie patrzy w nicosc? :roll:
Napisano Ponad rok temu
teraz to sie calkiem zgadzam.Niejednoznacznie sie wyraziłem. Nicość, nieskończoność, po prostu nie koncentrować sie na czymś konkretnym, bo łatwo wtedy o zmyłkę, zwłaszcza jak gość zaczyna czarować.
Patrzenie na wysokość barków czy czegoś innego ma sens tylko wtedy, gdy nie wlepiamy gał w punkt.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie patrz przeciwnikowi w oczy, bo zniewolą twój umysł. Nie patrz na jego miecz, bo od miecza zginiesz. Nie patrz na niego, bo stracisz spokój ducha. W prawdziwym budo ty sam wabisz przeciwnika. To wszystko, co musisz zrobić. Mogę nawet stać tyłem do niego. Gdy zada cios, zrani się własnym ciosem, bowiem jestem niczym innym, jak cząstką wszechświata. Kiedy stoję, przeciwnik przyjdzie do mnie. Przed Ueshibą z aikido nie ma ni czasu, ni przestrzeni - jest tylko wszechświat. Ueshiba z aikido nie ma też żadnych wrogów. Mylisz się, jeśli sądzisz, że budo ci pozwoli wygrać z najtęższym przeciwnikiem. W prawdziwym budo nie ma przeciwników. Prawdziwe budo łączy się z wszechświatem.
Napisano Ponad rok temu
Patrzę na oczy, patrzę na twarz - to one zdradzą sam zamysł ataku
Napisano Ponad rok temu
Aikikajowcy raczej praktykują frontalne pozycje, gdzie taka praca niczego ciekawego nie wnosi. Musieliby przekręcać głowe na bok , więc rzekłbym że w ich przypadku taka idea jest bezsensowna. I dla tego trudno jest im to zrozumieć.
Napisano Ponad rok temu
żeby nie było zaraz awantury...Patrzysz na oczy,na twarz a dostajesz low kicka i pozniej serie na twarz i po tobie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A teraz zastanów się dlaczego tak jest, ta sztuczka nie dotyczy wogóle naszej sytuacji.Co do "przezroczystości" to wyciągnijcie sobie palec przed oczy na długość ręki i spróbujcie patrzeć się gdzieś w dal. Co widzicie? Dwa palce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A teraz zastanów się dlaczego tak jest, ta sztuczka nie dotyczy wogóle naszej sytuacji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i odpowiedzi nie dostałem .
Z tym patrzeniem w oczy to brzmi jak jakiś slogan z "karate kid cztery i pół", tak imho więcej odczytam z ustawienia stóp przeciwnika niż błysku w jego lewym oku.
Mnie uczono i sądzę że to dobra metoda, żeby starać się obserwować całą sylwetkę przeciwnika, bez skupiania się na jakiejś konkretnej części ciał.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Patrzenie z profilu (ze szkoły Kobayshi) ma tę zaletę, że kątem oka widzimy uke oraz ogarniamy przestrzeń w promieniu 180 stopni.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu