WYŻSZY PRZECIWNIK
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wynik jest GIT.
Chociaż miałam nadzieję, że będę z siebie bardziej zadowolona i dam z siebie więcej, a niestety dzisiejsze samopoczucie i choroba nie pozwalały na to.
Napisano Ponad rok temu
PS Sam też trenuje Kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Chyba cos ci sie pomylilo (nie chodzi mi juz nawet o pisownie) ? Moze chodzilo ci o mae geri?Z wyższymi musisz uwazać na may keage.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie nie pomyliło mi się. Chodziło mi o mae kage. Siłą rzeczy wyższym jest łatwiej te techniki pakować. Trzeba być czyjnym, bo jeżeli nie skrócisz odpowiednio dystansu, to kiszka. Często spotykany błąd, to odskok w tył, albo co gorsza balans ciałem w tył. Noga osoby kopiącej zazwyczaj wtedy dogania uciekającego. I wbija się w czoło. Ma się wtedy niezły odlot. Mi kiedyś noga przeciwnika przejechała po całej twarzy. Na szczęście była to lekka walka.Chyba cos ci sie pomylilo (nie chodzi mi juz nawet o pisownie) ? Moze chodzilo ci o mae geri?
Żeby się nie rozdrabniać, to napisałem po prostu Majkage;)mae kage kopnięcie prostą nogą może być soto (zagarniącie do wewnątrz) lub uchi ( na zewnątrz) w kyoku częste.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm a ja sie bede upieral ze sie pomyliles :wink:Nie nie pomyliło mi się. Chodziło mi o mae kage. Siłą rzeczy wyższym jest łatwiej te techniki pakować. Trzeba być czyjnym, bo jeżeli nie skrócisz odpowiednio dystansu, to kiszka. Często spotykany błąd, to odskok w tył, albo co gorsza balans ciałem w tył. Noga osoby kopiącej zazwyczaj wtedy dogania uciekającego. I wbija się w czoło. Ma się wtedy niezły odlot. Mi kiedyś noga przeciwnika przejechała po całej twarzy. Na szczęście była to lekka walka.
Mae kage idzie od dolu i to prostą nogą. To nawet nie jest kopniecie "bojowe" tylko rozciagające itp. Z opisu zrozumiałem że chodzi ci o kakato orishi lub axe kick. No chyba ze nie zrozumialem opisu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mae kage -> kopniecie prostą nogą do góry (stopa chusoku)
uchi mawashi kage -> zagarniecie gardy przez kopnięcie prostą nogą po kole na zewnątrz
soto mawashi kage -> zagarniecie gardy przez kopnięcie prostą nogą po kole do środka
oroshi kakato geri -> kopnięcie po okręgu nad głowę/bark przeciwnika i następnie opuszczenie nogi trafiajac piętą w głowę / bark
Napisano Ponad rok temu
Natomiast w mae-geri można wyróżnić 2 rodzaje:
- keage - poprzez strzał z dołu powierzchnią chusoku, ale nie prostą nogą, bo to czysty nonsens łatwy do zatrzymania i stosunkowo wolny, lecz "z kolana" jako osi ruchu nogi;
- kekomi - czyli przez wypchnięcie, zadawane najczęściej piętą. Kopnięcie "stopujące", na które przeciwnik najczęściej sam włazi. Świetne jako kontra przy ataku przednią ręką i dużym zaangażowaniu ciała przez przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Różni się od mae kage wykonywanego np w Shotokan ( bo tam różnica między kage a kekomi jest czasem trudno uchwytna w walce ).Wymaga perfekcyjnego wyczucia dystansu.
Sila kopnięcia pochodzi od ruchu biodra ( nie kożysta się z wyprostu kolana ).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W tym tygodniu po raz drugi jadę na zawody.
Obawiam sie że to zabronione na zawodach....Nie ma problemu z wyższym przeciwnikiem nawet jeśli by miał 3 metry w jajka i juz jest twój
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mam taką technikę na człowieka z dużym zasięgiem. poświęcam się przyjmując jedno uderzenie w specjalnie odsłonięte miejsce, jak przeciwnik się złapie i zacznie je atakować w tym samym momencie dochodzę do niego i napier...alam combosy z piąch, a mam je bardzo twarde . oczywiście dochodzę do półdystansu albo nawet złapię kontakt z przeciwnikiem bezpośrednio całym ciałem. ale na zawodach to nie wiem czy się sprawdzi...
Ale napisz co odsłaniasz, bo myślałem kiedyś nad czymś takim, ale jeśli mam odsłaniać twarz i na nią zebrać ten cios, to średnio mi ta taktyka leży
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Druzynowe Mistrzostwa Europy Regionów WKF Seniorów - Lipsk
- Ponad rok temu
-
STOPNIE NA PASIE
- Ponad rok temu
-
Shindo Shizen ryu
- Ponad rok temu