Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

WYŻSZY PRZECIWNIK

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

budo_arnold
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 126 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

Re: WYŻSZY PRZECIWNIK
Zgadzam sie z paroma osobami co do kwesti, że trzeba sie trzymać blisko przeciwnika. Duzo wyższi mają problemy wtedy z uderzeniami i kopieciami , bo zbytnio nie mogą dosyc rozprostować rąk wrecz im "przeszkadzają" a o kopnięciach juz nie mówie.Do tego jednak trzeba praktyki :wink:
  • 0

budo_green_lady
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem po zawodach :wink: Nie miałam przeciwniczek dużo wyższych, były mniej więcej mojego wzrostu. Tylko te mawashi na głowe - dostałam kilka razy, niestety. Nadal nie moge do końca się przed tym bronić, ale następnym razem się uda.

Wynik jest GIT.

Chociaż miałam nadzieję, że będę z siebie bardziej zadowolona i dam z siebie więcej, a niestety dzisiejsze samopoczucie i choroba nie pozwalały na to.
  • 0

budo_patrol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 524 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Liczy się udział i duch walki! Gratuluję!
  • 0

budo_kumite
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja muszę przyznać się, że uwielbiam jak walczę z gościem wyższym o głowę i cięższym o parę kilo. Dam ci radę, z której często korzystam. Na samy początku walki nie możesz pokazać, (o ile jesteś rozciągnięta), że możesz mocno przywalić w łeb. Jeżeli na początku będziesz starała się kopnąć w łeb to koniec. Musisz walić strefę i dużo kombinacj. Jako osoba niższa jesteś szybsza na nogach. Ja osobiście nie preferuje odskoków i doskoków, lecz krązenie po kole. Musisz walczyć miekko. Schodzisz do boku i strzał pod żeba. Z wyższymi musisz uwazać na may keage. Wracając do głownej myśli to przyzwyczaj przeciwnika do strefy. W końcu przestanie się bać o głowę, co go zgubi. łapy znajdą się za nisko. Aby jeszcze opóźnić jego reakcje gardy, to obij bicepsy rywala. W końcu po zwodzie trzeba kopnąć mawashi. Jezeli wejdzie to otwiera się szansa na zmiażdżenie rywala. Powinien być oszołomiony i zdziwiony, dlatego nie możesz przestać na jednej technice. Musisz wejść w niego i zacząć młucić.

PS Sam też trenuje Kyokushin.
  • 0

budo_menthol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 229 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

budo_Kumite napisał

Z wyższymi musisz uwazać na may keage.

Chyba cos ci sie pomylilo (nie chodzi mi juz nawet o pisownie) ? Moze chodzilo ci o mae geri?
  • 0

budo_janwillen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

chyba : mae kage kopnięcie prostą nogą może być soto (zagarniącie do wewnątrz) lub uchi ( na zewnątrz) w kyoku częste. :wink:
  • 0

budo_kumite
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_menthol napisał

Chyba cos ci sie pomylilo (nie chodzi mi juz nawet o pisownie) ? Moze chodzilo ci o mae geri?

Nie nie pomyliło mi się. Chodziło mi o mae kage. Siłą rzeczy wyższym jest łatwiej te techniki pakować. Trzeba być czyjnym, bo jeżeli nie skrócisz odpowiednio dystansu, to kiszka. Często spotykany błąd, to odskok w tył, albo co gorsza balans ciałem w tył. Noga osoby kopiącej zazwyczaj wtedy dogania uciekającego. I wbija się w czoło. Ma się wtedy niezły odlot. Mi kiedyś noga przeciwnika przejechała po całej twarzy. Na szczęście była to lekka walka.

budo_janwillen napisał

mae kage kopnięcie prostą nogą może być soto (zagarniącie do wewnątrz) lub uchi ( na zewnątrz) w kyoku częste.

Żeby się nie rozdrabniać, to napisałem po prostu Majkage;)
  • 0

budo_janwillen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

może też być otosi lub orosi kage ( do góry i ściągniecię na łeb) dobre dla wysokich!
  • 0

budo_menthol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 229 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Kumite napisał

Nie nie pomyliło mi się. Chodziło mi o mae kage. Siłą rzeczy wyższym jest łatwiej te techniki pakować. Trzeba być czyjnym, bo jeżeli nie skrócisz odpowiednio dystansu, to kiszka. Często spotykany błąd, to odskok w tył, albo co gorsza balans ciałem w tył. Noga osoby kopiącej zazwyczaj wtedy dogania uciekającego. I wbija się w czoło. Ma się wtedy niezły odlot. Mi kiedyś noga przeciwnika przejechała po całej twarzy. Na szczęście była to lekka walka.

Hmm a ja sie bede upieral ze sie pomyliles :wink:
Mae kage idzie od dolu i to prostą nogą. To nawet nie jest kopniecie "bojowe" tylko rozciagające itp. Z opisu zrozumiałem że chodzi ci o kakato orishi lub axe kick. No chyba ze nie zrozumialem opisu.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

nie, tu chodzi o cos co jest podobne do bloku nogą. robisz wymach ale noga idzie po łuku. Na ulicy to kiedyś uzyłem i był od razu nokaut
  • 0

budo_menthol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 229 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Soto, uchi keage?
  • 0

budo_shalom
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 498 postów
2
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to teraz mały słownik technik bo panowie cześć z was te nazwy to chyba teraz sobie wymyśla...

mae kage -> kopniecie prostą nogą do góry (stopa chusoku)
uchi mawashi kage -> zagarniecie gardy przez kopnięcie prostą nogą po kole na zewnątrz
soto mawashi kage -> zagarniecie gardy przez kopnięcie prostą nogą po kole do środka
oroshi kakato geri -> kopnięcie po okręgu nad głowę/bark przeciwnika i następnie opuszczenie nogi trafiajac piętą w głowę / bark
  • 0

budo_meikyoan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 181 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Różne style. różna terminologia. Dla mnie to co opisał Laser to po prostu mikazuki-geri.
Natomiast w mae-geri można wyróżnić 2 rodzaje:
- keage - poprzez strzał z dołu powierzchnią chusoku, ale nie prostą nogą, bo to czysty nonsens łatwy do zatrzymania i stosunkowo wolny, lecz "z kolana" jako osi ruchu nogi;
- kekomi - czyli przez wypchnięcie, zadawane najczęściej piętą. Kopnięcie "stopujące", na które przeciwnik najczęściej sam włazi. Świetne jako kontra przy ataku przednią ręką i dużym zaangażowaniu ciała przez przeciwnika.
  • 0

budo_danbog
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W Kyokushinkai Mae Kage to technika wykonywana zupełnie prostą nogą.
Różni się od mae kage wykonywanego np w Shotokan ( bo tam różnica między kage a kekomi jest czasem trudno uchwytna w walce ).Wymaga perfekcyjnego wyczucia dystansu.
Sila kopnięcia pochodzi od ruchu biodra ( nie kożysta się z wyprostu kolana ).
  • 0

budo_wnuq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie ma problemu z wyższym przeciwnikiem nawet jeśli by miał 3 metry w jajka i juz jest twój :)
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Green_Lady napisał

W tym tygodniu po raz drugi jadę na zawody.

budo_wnuQ napisał

Nie ma problemu z wyższym przeciwnikiem nawet jeśli by miał 3 metry w jajka i juz jest twój

Obawiam sie że to zabronione na zawodach....
  • 0

budo_pai mei
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja mam taką technikę na człowieka z dużym zasięgiem. poświęcam się przyjmując jedno uderzenie w specjalnie odsłonięte miejsce, jak przeciwnik się złapie i zacznie je atakować w tym samym momencie dochodzę do niego i napier...alam combosy z piąch, a mam je bardzo twarde :) . oczywiście dochodzę do półdystansu albo nawet złapię kontakt z przeciwnikiem bezpośrednio całym ciałem. ale na zawodach to nie wiem czy się sprawdzi...
  • 0

budo_wnuk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 537 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie jak to jest z mae-geri w kyokushinie bo w sumie zarówno w shotokanie jak i boksie tajskim kopie się podbiciem stopy (w sumie kopnięcia są identyczne), zaś w kyokushinie to będzie błąd, czy jest tu kwestja do wyboru co kto woli, pięta czy podbicie ?
  • 0

budo_patrol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 524 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Pai Mei napisał

ja mam taką technikę na człowieka z dużym zasięgiem. poświęcam się przyjmując jedno uderzenie w specjalnie odsłonięte miejsce, jak przeciwnik się złapie i zacznie je atakować w tym samym momencie dochodzę do niego i napier...alam combosy z piąch, a mam je bardzo twarde :) . oczywiście dochodzę do półdystansu albo nawet złapię kontakt z przeciwnikiem bezpośrednio całym ciałem. ale na zawodach to nie wiem czy się sprawdzi...

Ale napisz co odsłaniasz, bo myślałem kiedyś nad czymś takim, ale jeśli mam odsłaniać twarz i na nią zebrać ten cios, to średnio mi ta taktyka leży :)
  • 0

budo_deriusuzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 190 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jakbyś zebrał na twarz, to byłoby po zawodach :lol:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025