rabunek to zwykla kradziez :wink: chyba ze znowu jakiejs ironi nie zrozumialem :wink:Na pewno można ubezpieczyć rower od rabunku - ubezpieczenia obejmującego wypadki zwykłej kradzieży nie znalazłam :?
Zaje*#*$ mi rower! :[
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro kolesi było 3, to tylko jeden mógł na twoim biku odjechać. A co z pozostałymi 2? Patrzyłeś jak odchodzą? Byłeś z kolegami, to można było wziąć rower od kolegi i pojechać za kolesiem, który ci rower zaj***ł. Mogłeś go śledzić i zgłosić na policje.nic nie olałem, zakradli się i tyle. Ja akurat miałem przerwę z kolegami. Gdzie - śląsk - jaworzno
A co do obrony, to raczej trudno sie obronić przed 3 kolesiami. Jeżeli juz stało sie tak, że cie dopadli to po ptokach. Ucieczka równa sie ze stratą roweru. Najlepsze jest od razu powiadomienie policji lub śledzenie z bezpiecznej odległości.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jezdzili sobie z kumplem niedaleko domu, koles oparl rower o sciane i poszedl sie odlac. Drugi kumpel pilnowal roweru. Ida jakies drechy, jeden wskoczyl na rower......drugi kumpel zamiast drzec ryja czy cos tylko z takim tekstem do kumpla
-ej wojtek, wiesz ze nie masz roweru?
usprawiedliwial sie tym ze go zamurowalo ale dla mnie to po prostu kretyn ;F
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No nie za bardzo. Sądzę, że ubezpieczyciel pod pojęciem rabunek rozumie rozbój, tzn. kradzież z użyciem przemocy lub groźby jej użycia. W praktyce chodzi o to, że ktoś da Ci strzała w pysk i wyrywie rower z łapek. "Zwykła" kradzież to jak Ci zwedzą rower spod sklepu.
Dokładnie jaka jest różnica będzie wynikała z warunków ogólnych ubezpieczenia. W każdym razie rozróżniają kradzież i rabunek, więc musi chodzić o dwie różne sytuacje.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
heh przygoda mojego kumpla ( mnie przy niej nie bylo )
jezdzili sobie z kumplem niedaleko domu, koles oparl rower o sciane i poszedl sie odlac. Drugi kumpel pilnowal roweru. Ida jakies drechy, jeden wskoczyl na rower......drugi kumpel zamiast drzec ryja czy cos tylko z takim tekstem do kumpla
-ej wojtek, wiesz ze nie masz roweru?
usprawiedliwial sie tym ze go zamurowalo ale dla mnie to po prostu kretyn ;F
Amatorzy...
Prawdziwy kolarz spi, je i wyproznia sie bez zsiadania z roweru.
A juz chodzenie na strone po zostawieniu rowerka to juz prawie tak, jak wreczenie go komus.
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ja (żeby nie kusić złodziei i bandytów) jeżdzę 25-letnim składakiem.
Jest bezpieczny. Nie wzbudza niczyjego zainteresowania.
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, a jak ubezpieczyciel udowodni, ze miala miejsce kradziez, a nie rabunek?Sądzę, że ubezpieczyciel pod pojęciem rabunek rozumie rozbój, tzn. kradzież z użyciem przemocy lub groźby jej użycia. W praktyce chodzi o to, że ktoś da Ci strzała w pysk i wyrywie rower z łapek. "Zwykła" kradzież to jak Ci zwedzą rower spod sklepu.
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, a jak ubezpieczyciel udowodni, ze miala miejsce kradziez, a nie rabunek?
Cały pic polega na tym, że to Ty musisz udowodnić, że był rabunek a nie kradzież - w końcu masz interes, żeby dostać odszkodowanie... Ot i cała sztuczka ubezpieczeniowych naciągaczy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Drażni mnie, jak nazywają ubezpieczenie "rowerowe casco", piszą że na 1 stronie że ubezpieczają od rabunku, a na samym końcu że ubezpieczenie nie obejmuje kradzieży.
A jak już się zdecydujesz walczyć z ubezpieczycielami, to raczej nie chodzi o przyjście z podbitym okiem, tylko załatwienie sprawy z policją. Na pewno trzeba zawiadomić o popełnieniu przestępstwa. Przypuszczam, że ważny może być wynik postępowania w sprawie. Formalności, biurokracja i strata czasu.
Przypomnę jeszcze, że doniesienie o przestępstwie niepopełnionym stanowi czyn zabroniony i podlega karze :twisted:
Polecam jeszcze dobrze zapoznać się z warunkami ubezpieczenia (nie mam pojęcia jak szczegółowo udokumentować zdarzenie) i policzyć, czy uwzgędniając wysokość składki opłacają się późniejsze kombinacje i ich koszty ("świadkowie" lubią zjeść i wypić ).
Chcesz się z nimi użerać - proszę bardzo. Dla mnie gra nie warta świeczki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Na przyszłość:
Miej zabezpieczenie stalową linke czy coś żeby ci na szybkości nie ukradli jak gdziesz siedzisz czy co.
Rower można ubezpieczyć.
Niezsiadaj i niezostawiaj 2000 zł na ulicy.
Niejestem pewien ale myśle że agencje monitorujące GPS mogły by coś zaradzić na przyszłoś w sumie to by była ciekawa oferta trzeba pójść i się dowiedzieć.
Rower można oznaczyć ale biorąc pod uwage skuteczność polskiej policji niejest to sposób godny zaufania.
NOI OGARNIJ SIE I UWAŻAJ NA PRZYSZŁOŚĆ.
Napisano Ponad rok temu
Było w TV chyba ze dwa dni temu. Śmieszny filmik, tylko kto to jest ten Bodo Kox?
No i nie obejrzałem no Bodo to pseudonim autora tego filmu, chyba też i reżysera i takie tam. Kolo zrobił pare niezależnych filmów, w których też grał. Są bardzo śmieszne, ostatnio leciał na TVP 2 film jego: "Krew z nosa", w którym grał głównego bohatera hipola.
Napisano Ponad rok temu
Warto tutaj o ubezpieczeniu pomówić i niech ktoś coś wniesie konkretego
Ubezpieczenia oferuje głównie Warta.
W zależności od roweru, innych ubezpieczeń itd cena wacha się rzędu 4-8 zł miesięcznie.
Obejmuje rabunek - potwierdzony doniesieniem na Policje.
Nie obejmuje kradzieży - czyli kłódka w piwnicy i roweru nie ma - bo takich przypakdów jest kilkkadziesiąt tysięcy w Polsce - dokładne dane moge poszukać jak ktoś potrzebuje w raportach.
Ciekawszą sprawą jest OC dla roweru - wtedy można znacznie szybiej jezdzic nie trzeba hamowac i spokojnie mozna obijac sie o karoserie drogich bryk :wink: 8)
Napisano Ponad rok temu
W zależności od roweru, innych ubezpieczeń itd cena wacha się rzędu 4-8 zł miesięcznie.
W sumie niedrogo. Jak będę miał lepszy rower będzie trzeba skorzystać. A jak będę chciał sobie troche ze schodów pozjeżdżać walnę sobie te OC
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie sprawa jest bardzo płynna co do uregulowań.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ugryzienie przez psa - jak mozna udupic wlasciciela..
- Ponad rok temu
-
Młodzież szkolna w szwecji (video)
- Ponad rok temu
-
Lima
- Ponad rok temu
-
Gdansk - Torun ;/
- Ponad rok temu
-
JA I DRES!
- Ponad rok temu
-
Afera w mięsnym... (nóż vs nóż)
- Ponad rok temu
-
"Ustawki" 2
- Ponad rok temu
-
ustawka
- Ponad rok temu
-
Zadyma w sklepie w Portugali i inne (video)
- Ponad rok temu
-
co jest najlebsze??
- Ponad rok temu