Rozwój judo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Często się słyszy o seminariach w taekwon-do, jj, bjj i innych stylach. Jak dotąd niezauwazyłem, aby odbywały się gdzies seminaria w judo. Czy judo wciąż się rozwija czy już nie?
Kręciel:
Te sztuki walki co wymieniłeś nie posiadają tradycji olimpijskich jak judo.
Takie seminaria to tak naprawdę pedalenie się i nie mają zbyt wiele wspólnego z rozwojem sztuki walki. Judo nie potrzebuje imprez tego typu. W niektórych krajach, w których polityka ma bardziej właściwe ukierunkowania judo jest doskonale wypromowane i samorzutnie się rozwija.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak - judo jest sztuką walki. Jest też i sportem. Bo wg mnie to nierozerwalne. Walka może być i sportem i sztuką zarazem. Bo dzięki judo wyrażamy się. Z tego powodu zapewne wschodni mistrzowie nazywali walkę sztuką.
Judo jako jedyne jest na olimpiadzie, bo jako jedyne ma jednolitą strukture organizacyjną. Nie ma judo itf czy judo wtf dla przykładu Obecnie większośc sztuk walki, aby uzyskać większe znaczenie próbuje się dostać na olimpiadę. BJJ też. Jednak chyba i w BJJ sa już jakieś podziały, ale w tym się nie orientuje za bardzo.
Dlatego judo nie potrzebuje seminariów, by przetrwać i się rozwijać.
Napisano Ponad rok temu
Judo jako jedyne jest na olimpiadzie, bo jako jedyne ma jednolitą strukture organizacyjną.
A taekwondo na olimpiadzie nie ma? :wink:
Nie ma judo itf czy judo wtf dla przykładu
Ale jest Kosen judo i Kodokan judo, a że jako formuła olimpijska wybił się akurat Kodokan... :wink:
Obecnie większośc sztuk walki, aby uzyskać większe znaczenie próbuje się dostać na olimpiadę. BJJ też.
Sportów walki. Albo jak wolisz sztuk walki posiadających formułę sportową. A dlaczego? Bo dyscypliny sportowe (zwłaszcza olimpijskie) uzyskują dofinansowanie ze strony państwa, związków sportowych etc (bo to duży sportowy prestiż sukcesy na zawodach). Z rozwojem stylu jako sztuki walki nie ma to nic wspólnego.
Dlatego judo nie potrzebuje seminariów, by przetrwać i się rozwijać.
Napisałem dlaczego moim zdaniem w judo nie ma seminariów. W żadnym sporcie, ani walki ani innym nie ma seminariów. Wszyscy walczą pod określone zasady i uczą się najlepiej je wykorzystywać na swoją korzyść na zawodach. Stąd tworzą się zachowania nie mające nic wspólnego ze sztukami walki czy (tfu! ;-) ) samoobroną (np. pozycja żółwia). Nie widzę tu żadnego rozwoju judo jako sztuki, raczej stagnację. Natomiast tam, gdzie nie ma zasad sportowych jest też wiele możliwości, różne rozwiązania, których nie wszędzie się naucza i którymi mistrzowie dzielą się z uczniami na seminariach...
Napisano Ponad rok temu
Te seminaria - bardzo mocno plynely na rozwoj polskiego bjj i nie tylko polskiego. W Polsce to widac na zawodach gdzie judocy z brazowymi i czarnymi pasami (chocby w Koninie), w formule "poczatkujacy" niejednokrotnie dostaja w dupe od ludzi z bjj cwiczacych piec miesiecy. To tyle jesli chodzi o wymiane zlosliwosci.
Dokad beda seminaria? Dotad dopoki nie wylonia sie polscy trenerzy z czarnymi pasami w bjj. W Brazylii jakos nie organizuje sie seminariow, a wymiana doswiadczen, technik i umiejetnosci zachodzi w czasie rywalizacji sportowej.
Techniki judo sa oczywiste, skodyfikowane i policzalne - niczym juz nie mozna nikogo zaskoczyc. Co najwyzej tzw. "przygotowaniem fizycznym", co oznacza czasami, tego ktory odkryl nowy typ koksu, na ktorym sie jeszcze nie wpada. Jak to w szlachetnych sportach olimpijskich powszechnie sie zdarza.
A w ogole to zastanawiam sie - czego ja np. moglbym sie nauczyc od judokow na seminarium, gdyby takie bylo? Czy dysponuja jakimis technikami, taktyka - ktorych ja nie znam (nie mowie, ze umiem, bo sie w nich nie specjalizuje), ale zwyczajnie nie widzialem, badz nie wiem jak je wykonac?
K_P
Napisano Ponad rok temu
A w ogole to zastanawiam sie - czego ja np. moglbym sie nauczyc od judokow na seminarium, gdyby takie bylo? Czy dysponuja jakimis technikami, taktyka - ktorych ja nie znam (nie mowie, ze umiem, bo sie w nich nie specjalizuje), ale zwyczajnie nie widzialem, badz nie wiem jak je wykonac?
K_P
Oj, to brzmi tak, jakbyś nic nie zawdzięczał tym "obliczalnym" i "nudnym taktycznie" judokom. A przecież - przyznasz - sporo się od nich nauczyłeś. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie zbyt luźny i emocjonalny temat by było jedno słuszne zdanie, bez złoślowości.
Wszystko się rozwija i jest w ciągłym ruchu
Napisano Ponad rok temu
Nastepnie ta dyscyplina sportu zaintresowalem sie ponownie pare lat temu wlasnie poprzez bjj, a nie odwrotnie.
Jesli chodzi o walke na chwyty do techniki konczacej - to bjj jest znacznie do przodu, jesli chodzi o rozwoj.
A judo stalo sie od dawna dyscyplina telewizyjna.
Czy judo sie rozwija?
Zalezy jak ktos rozumie rozwoj?
Jako dyscyplina olimpijska jest dotowana i cwiczy ja wielu ludzi na swiecie. W tym sensie rozwija sie... Natomiast w tym sensie, czy powstaja nowe techniki, to nie zauwazylem zadnego przelomu od lat.
A w istocie polega to na rekapitulacji.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obecnie wg mnie na necie krazy taka teoria - do klatek ogolnie (fakt - parter) najlepsze bjj, do chwytow - zapasy, do po mordzie czy gdzieindziej walenia - boks i muai thai. A wszystko uwiarygodniane wieloletnimi startami w/w styli przedstawicielami. Judokow za wielu nie startowalo (choc moge sie mylic). Dopiero teraz startuja Ci, ktorzy naprawde w judo sie licza badz liczyli jak Nastula czy Yoshida.
Napisano Ponad rok temu
1. Judo to sport . Jak ktoś coś sensownego wymyśli to pokazuje dopiero na zawodach.
2. Judo to dobrze znany styl walki. Seminaria zazwyczaj są organizowane dla ludzi którzy chcą poznać coś czego nie znają.
3. W judo przepisy walki ulegają uproszczeniu poprzez eliminacje rozwiązań taktyczno technicznych. Można by powiedzieć że judo podlega regresji a nie rozwojowi.
Napisano Ponad rok temu
W Judo nie ma stricte seminariów ale przecież są obozy - co nie?
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Bez przerwy podglada sie nowe rozwiazania zaobserwowane podczas zawodow i sie je cwiczy na treningach....
Co do semianriow, to np u nas, Nakamura sensei zaprasza roznych ludzi ze Stanow czy z Anglii (Adams) ktorzy prowadza u niego staze, i to przez caly tydzien i nie tylko dla kadry narodowej. Oczywiscie sa to ludzie najwyzszej klasy swiatowej, ale takie staze sa organizowane.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kodokan Judo - mekka newaza, czy mekka bjj?
- Ponad rok temu
-
salto w tył
- Ponad rok temu
-
kata judo?
- Ponad rok temu
-
ME Rotterdam 20-22 maja
- Ponad rok temu
-
GI GoSport