Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinarne pogotowie Kota


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

budo_malas
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 81 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
nie wiem czy bylo, ale ja prosze o przepis na lasagne ( czy jak sie to pisze) tylko nie wegetarianska :)
Z gory slicznie dziekuje :)
  • 0

budo_genosha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 565 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:inąd

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
PS. Do wszystkich, chociaz wiekszosc powinna wiedziec

Al dente znaczy doslownie 'na zab'. Makaron jest al dente gdy po przekrojeniu widac w srodku malenka biala kropke, albo po prostu gdy stawia pewien opor zebom. Gotowanie makaronu do totalnej miekkosci to grzech, bo dobrze ugotowany makaron to...mmmm :wink:

Jesli makaron jemy od razu to tylko odrobine nalezy go skropic zimna woda [trzeba pamietac ze od sie jeszcze 'dogotuje' nam na talerzu jesli tego nie zrobimy], jak na potem, to solidnie splukac bo sie zrobia cieple kluchy a nie makaron al dente.

No i nie warto oszczedzac na makaronie, pare zl wiecej i mozna kupic naprawde swietny.

To takie moje 3 grosze, o ktore nikt nie prosil, ale musialem sie wyrazic :)
  • 0

budo_hszanek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
Kocie dzięki, ale płatków musli to ja narazie mam już dosyć:P chodziło mi raczej o danie obiadowe;)
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
Węglowodany są we wszystkich warzywach. Dużo w pomidorach i fasoli.
Może coś meksykańskiego?
Tortilla: mąka kukurydziana i pszenna w stosunku 2 do 1, trochę masła i woda. Z tego musisz wyrobić gęste ciasto. Formujesz je w bryłe i zostawiasz na ok 1 godz. Lepisz placki cienkie w miarę smarujesz oliwą z dwóch stron i pieczeszw piekarniku w ok. 200 stopniach. Chude mięso przezmażasz z cebulką dodajesz fasolę i pomidor, ząbek czosnku i co tam lubisz. I już.
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

nie wiem czy bylo, ale ja prosze o przepis na lasagne ( czy jak sie to pisze) tylko nie wegetarianska :)
Z gory slicznie dziekuje :)


W zyciu nie robiłem :D Ale to zapiekanka z makaronu w sumie, więc:
Ugotuj makaron (świderki ) do 1/2, wymieszaj z pomidorami z puszki (odparowanymi), mieloną i podsmarzoną wieprzowiną, startym żółtym serem, rozbełtanym jakiem, czym tam jeszcze chcesz (oliwki, kapary...nie polecam pieczarek, za dużo wody) wrzuć do naczynia żarodpornego (mazgnij olejem), na wierzch rzuć plasterki kamemberta i świerzego pomidora i zapiekaj. Oczywiście przypraw wszystko czym lubisz :D
  • 0

budo_cromtang
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 63 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

Kurna, jasne, ale podpowiedz mi co taka osoba może, a czego nie może jeść.



Już mówię:
ziemniaki - nie
miód - nie
makarony - nie
warzywa - tak
kasze - tak
białe mieso - tak
owoce - tak(ale mało)

i dzięki za przepis z papryką

Jak przyjdzie Ci coś do głowy to wal.

pozdrawiam
  • 0

budo_patrol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 524 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
Hej Behemot! Tak mnie naszło na omleta, ale nie zwyczajnego - jakoś bym go usprawnił. Masz może jakieś patenty?
  • 0

budo_gubrin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

nie wiem czy bylo, ale ja prosze o przepis na lasagne ( czy jak sie to pisze) tylko nie wegetarianska


No to najprostrzy sposob ...

Bierzesz kawal miesa mielonego i podsmazasz na oliwie z oliwek na patelni przez kilka minut (5). Dodaj przypraw (pieprz, sol albo co tam lubisz) i zalewasz sosem bolonskim i smazysz nastepne kilka minut (5). W miedzy czasie mozesz robic sos bialy.

Teraz bierzesz zaroodporne naczynie, smartujesz oliwa z oliwek i kladziesz: warstwa lasagne (listkow), sos bolonski z miesem, sos bialy, tarty ser i tak 3 warstwy. Na wierzchu albo dajesz sam plat lasagne z bialym sosem, albo dajesz tartego sera dodatkowo. Wkladasz do piekarnika i smazysz pol godzinki w 200 stopniach.

Smacznego.
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

Hej Behemot! Tak mnie naszło na omleta, ale nie zwyczajnego - jakoś bym go usprawnił. Masz może jakieś patenty?


Łyżka mąki,łyżka mleka, jajko,pieprz, sól, przyprawy jakie chcesz zmiksować. Boczek pocięty w małe kawałki podsmarzyć, groszek z puszki odcedzić. Wymieszać z ciastem i smazyć na patelni pod przykryciem. Pod koniec smarzenia rzucić na to trochę startej mozareli, albo innego pikantnego sera. Można podać też z jakimś sosem.
Generalnie do tego ciasta możesz dorzucić wszystko, owoce też, trzeba je wtedy posłodzić.
Jest dużo lepszy niż sam jajeczny.
  • 0

budo_nuevo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 433 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
masz jakiś przepis na łożysko? :rofl:
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

masz jakiś przepis na łożysko? :rofl:


A co zatarł się? Tawotem trza posmarować :wink:
  • 0

budo_wojtt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1078 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Scotland

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

Łyżka mąki,łyżka mleka, jajko,pieprz, sól, przyprawy jakie chcesz zmiksować(...)

uuuu panie kolego po fachu :wink: prawdziwego omleta robi sie bez grama maki 8) (chociaz ja tez robie z niewielka iloscia maki :) )po weekendzie jak znajde chwile czasu to bede musial sie wlaczyc do dyskusji :)

pozdro
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

prawdziwego omleta robi sie bez grama maki 8)


Jasne, ale Patrol nie chciał zwyczajnego, tylko stuningowanego :D :D :D
Po tuningu wychodzi bardziej ciastowaty, co kto lubi :D
  • 0

budo_volt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
  • Pomógł: 0
2
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota

prawdziwego omleta robi sie bez grama maki 8)


Jasne, ale Patrol nie chciał zwyczajnego, tylko stuningowanego :D :D :D
Po tuningu wychodzi bardziej ciastowaty, co kto lubi :D

Taki nalesnikowaty jest zdecydowanie lepszy :wink:
  • 0

budo_nedohin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Dąbrowa Górnicza

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
czesc Behemocie, pisałeś jak zrobic tortille, ale jezeli to meksykanskie danie to zapewne przydalby sie tez pikatny sos :-) najlepiej taki ktory mozna stworzyc majac pod reka skladniki nie wybiegajace poza przecietne polskie domostwo :-) z gory dziekuje za odp.
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
To nadzienie w przepisie, było już wystarczająco sosiste. Ale jak chcesz przepis na fajny sos np. do mięsa, albo wędlin to masz:

Do powideł (najlepiej zrobić samemu jak najmniej słodkie) dodajesz peperoni, sól, potłuczonych i uprażonych orzechów włoskich, pieprzu. Miksujesz w blederze, odstawiasz na dwa dni.
Taki sos robią na kaukazie i jest pycha. Super też wychodzi ze świerzych śliwek, tylko nie za bardzo dojrzałych i trzeba posłodzić tyci. Można posypać świezą natką pietruszki, świetnie się komponuje.
  • 0

budo_nedohin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Dąbrowa Górnicza

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
dzieki Behemocie, btw probowalem dzis zrobic tortille po uporaniu sie z ciastem lepiacym sie do wszystkiego, troche za dlugo je potrzymalem w piecyku :D i wyszły wafle, ale samo nadzienie tez bylo bardzo dobre :lol:
  • 0

budo_hellfire
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2404 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Minas Morgul
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
Behemocie a fondue(chyba tak się pisze) - wiem, ze trzeba rozpuścić ser. Tzn trzeba go zetrzeć, żeby sie lepiej upłynnił - czy czegoś trzeba dodawać do tego? Bo potem to już się w tej płynnej masie macza bułkę, ale jak dojść do tej masy...
  • 0

budo_kot behemot
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
Ja rozpuszczałem sery w gorącym białym winie, warto dodać tymianek i biały pieprz, a na końcu odrobinę śmietany. Polecam ser zółty i rokpo. Można dodać wynalazków jak posiekane i uprazone migdały albo orzechyl

Smacznego i bon ton wogóle :D
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kulinarne pogotowie Kota
Kocie mam taką sprawe, otóż chciał bym zrobić sos jakiś wywalony pomidorowy najlepiej ostry ale sam nie potrafie :oops: a nie chciał bym kupnego tylko sam wykonać jak masz coś to zarzuć.
ps. nie szukałem we wcześniejszych postach więc prosze mnie nie bessztać, że było :-)
pzdr :)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024