Kulinarne pogotowie Kota
Napisano Ponad rok temu
Z gory slicznie dziekuje
Napisano Ponad rok temu
Al dente znaczy doslownie 'na zab'. Makaron jest al dente gdy po przekrojeniu widac w srodku malenka biala kropke, albo po prostu gdy stawia pewien opor zebom. Gotowanie makaronu do totalnej miekkosci to grzech, bo dobrze ugotowany makaron to...mmmm :wink:
Jesli makaron jemy od razu to tylko odrobine nalezy go skropic zimna woda [trzeba pamietac ze od sie jeszcze 'dogotuje' nam na talerzu jesli tego nie zrobimy], jak na potem, to solidnie splukac bo sie zrobia cieple kluchy a nie makaron al dente.
No i nie warto oszczedzac na makaronie, pare zl wiecej i mozna kupic naprawde swietny.
To takie moje 3 grosze, o ktore nikt nie prosil, ale musialem sie wyrazic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może coś meksykańskiego?
Tortilla: mąka kukurydziana i pszenna w stosunku 2 do 1, trochę masła i woda. Z tego musisz wyrobić gęste ciasto. Formujesz je w bryłe i zostawiasz na ok 1 godz. Lepisz placki cienkie w miarę smarujesz oliwą z dwóch stron i pieczeszw piekarniku w ok. 200 stopniach. Chude mięso przezmażasz z cebulką dodajesz fasolę i pomidor, ząbek czosnku i co tam lubisz. I już.
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy bylo, ale ja prosze o przepis na lasagne ( czy jak sie to pisze) tylko nie wegetarianska
Z gory slicznie dziekuje
W zyciu nie robiłem Ale to zapiekanka z makaronu w sumie, więc:
Ugotuj makaron (świderki ) do 1/2, wymieszaj z pomidorami z puszki (odparowanymi), mieloną i podsmarzoną wieprzowiną, startym żółtym serem, rozbełtanym jakiem, czym tam jeszcze chcesz (oliwki, kapary...nie polecam pieczarek, za dużo wody) wrzuć do naczynia żarodpornego (mazgnij olejem), na wierzch rzuć plasterki kamemberta i świerzego pomidora i zapiekaj. Oczywiście przypraw wszystko czym lubisz
Napisano Ponad rok temu
Kurna, jasne, ale podpowiedz mi co taka osoba może, a czego nie może jeść.
Już mówię:
ziemniaki - nie
miód - nie
makarony - nie
warzywa - tak
kasze - tak
białe mieso - tak
owoce - tak(ale mało)
i dzięki za przepis z papryką
Jak przyjdzie Ci coś do głowy to wal.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy bylo, ale ja prosze o przepis na lasagne ( czy jak sie to pisze) tylko nie wegetarianska
No to najprostrzy sposob ...
Bierzesz kawal miesa mielonego i podsmazasz na oliwie z oliwek na patelni przez kilka minut (5). Dodaj przypraw (pieprz, sol albo co tam lubisz) i zalewasz sosem bolonskim i smazysz nastepne kilka minut (5). W miedzy czasie mozesz robic sos bialy.
Teraz bierzesz zaroodporne naczynie, smartujesz oliwa z oliwek i kladziesz: warstwa lasagne (listkow), sos bolonski z miesem, sos bialy, tarty ser i tak 3 warstwy. Na wierzchu albo dajesz sam plat lasagne z bialym sosem, albo dajesz tartego sera dodatkowo. Wkladasz do piekarnika i smazysz pol godzinki w 200 stopniach.
Smacznego.
Napisano Ponad rok temu
Hej Behemot! Tak mnie naszło na omleta, ale nie zwyczajnego - jakoś bym go usprawnił. Masz może jakieś patenty?
Łyżka mąki,łyżka mleka, jajko,pieprz, sól, przyprawy jakie chcesz zmiksować. Boczek pocięty w małe kawałki podsmarzyć, groszek z puszki odcedzić. Wymieszać z ciastem i smazyć na patelni pod przykryciem. Pod koniec smarzenia rzucić na to trochę startej mozareli, albo innego pikantnego sera. Można podać też z jakimś sosem.
Generalnie do tego ciasta możesz dorzucić wszystko, owoce też, trzeba je wtedy posłodzić.
Jest dużo lepszy niż sam jajeczny.
Napisano Ponad rok temu
masz jakiś przepis na łożysko?
A co zatarł się? Tawotem trza posmarować :wink:
Napisano Ponad rok temu
uuuu panie kolego po fachu :wink: prawdziwego omleta robi sie bez grama maki 8) (chociaz ja tez robie z niewielka iloscia maki )po weekendzie jak znajde chwile czasu to bede musial sie wlaczyc do dyskusjiŁyżka mąki,łyżka mleka, jajko,pieprz, sól, przyprawy jakie chcesz zmiksować(...)
pozdro
Napisano Ponad rok temu
prawdziwego omleta robi sie bez grama maki 8)
Jasne, ale Patrol nie chciał zwyczajnego, tylko stuningowanego
Po tuningu wychodzi bardziej ciastowaty, co kto lubi
Napisano Ponad rok temu
Taki nalesnikowaty jest zdecydowanie lepszy :wink:prawdziwego omleta robi sie bez grama maki 8)
Jasne, ale Patrol nie chciał zwyczajnego, tylko stuningowanego
Po tuningu wychodzi bardziej ciastowaty, co kto lubi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do powideł (najlepiej zrobić samemu jak najmniej słodkie) dodajesz peperoni, sól, potłuczonych i uprażonych orzechów włoskich, pieprzu. Miksujesz w blederze, odstawiasz na dwa dni.
Taki sos robią na kaukazie i jest pycha. Super też wychodzi ze świerzych śliwek, tylko nie za bardzo dojrzałych i trzeba posłodzić tyci. Można posypać świezą natką pietruszki, świetnie się komponuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Smacznego i bon ton wogóle
Napisano Ponad rok temu
ps. nie szukałem we wcześniejszych postach więc prosze mnie nie bessztać, że było :-)
pzdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zdrowe odżywianie - czy właściwie wiemy o czym mówimy?
- Ponad rok temu
-
Czy warto zdrowow sie odzywiac ?
- Ponad rok temu
-
legalne sterydy
- Ponad rok temu
-
Szkodliwe cwiczenia...
- Ponad rok temu
-
Tabele sprawności / wydolności
- Ponad rok temu
-
Przerwa w treningach.co zrobić?
- Ponad rok temu
-
dziwne porownanie HMB i bialka
- Ponad rok temu
-
Hmb przy intensywnym treningu
- Ponad rok temu
-
Glukozowe żele energetyczne
- Ponad rok temu
-
Rugby
- Ponad rok temu