Czy warto zdrowow sie odzywiac ?
Napisano Ponad rok temu
A odpowiedz jest oczywista. Na wlasne zyczenie nigdy nie chcialbym dostac zawalu, byc grubym czy umrzec przez zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Napisano Ponad rok temu
Wszystko co najsmaczniejsze jest na dłuższą metę niezdrowe,
a przecież nie po to się męczysz na tym łez padole, żeby jeść niesmacznie.
Pozdrawiam ze smakiem.
Napisano Ponad rok temu
Nie wszystko co smaczne jest niezdrowe.Nie warto.
Wszystko co najsmaczniejsze jest na dłuższą metę niezdrowe,
a przecież nie po to się męczysz na tym łez padole, żeby jeść niesmacznie.
Pozdrawiam ze smakiem.
Ja np. uwielbiam szpinak, surowki z selera oraz inne zielsko, a to bardzo zdrowe jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To rzeczywiście bardzo smaczneNie wszystko co smaczne jest niezdrowe.Nie warto.
Wszystko co najsmaczniejsze jest na dłuższą metę niezdrowe,
a przecież nie po to się męczysz na tym łez padole, żeby jeść niesmacznie.
Pozdrawiam ze smakiem.
Ja np. uwielbiam szpinak, surowki z selera oraz inne zielsko, a to bardzo zdrowe jest.
Napisano Ponad rok temu
NIe lepiej wpierniczać fast food i wyglądać jak wojownik sumo z nadciśnieniem do tego.
Napisano Ponad rok temu
Czy warto zdrowow sie odzywiac ?
A odpowiedz jest oczywista
jak sie wie co to jest zdrowow to moze i oczywista.
W dupie mam dyslekcje, dysgrafie. Szanujmy sie. tak trudno przeczytac przed wyslaniem?
Co do szpinaku to tez lubie, tylko musi byc dobrze przyprawiony :-)
Napisano Ponad rok temu
Słusznie prawi Niedziel. Całe życie odrzucało mnie od szpinaku, aż kiedyś poczęstowano mnie takim doprawionym.Co do szpinaku to tez lubie, tylko musi byc dobrze przyprawiony :-)
Czosnek, pieprz, te sprawy. No delicje po prostu. Tyle, że dzieckiem będąc czosnku też nienawidziłem. Jako i cebuli.
A wlaściwie co takiego zdrowego jest w szpinaku?
Napisano Ponad rok temu
Szpinak
100 g produktu zawiera:
Białko :2,6g
Tłuszcze :0,4g
Węglowodany(strawne): 0,4g
Pozostałe dane:
Wartość energetyczna [kcal]: 16
Odpadki [%]: 20
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 0.04
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 0.03
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0.24
Węglowodany ogółem [g]: 3
Cholesterol [mg]: 0
Sacharoza [g]: 0.2
Błonnik pokarmowy [g]: 2.6
Sód [mg]: 26
Potas [mg]: 235
Wapń [mg]: 93
Fosfor [mg]: 29
Żelazo [mg]: 2.8
Magnez [mg]: 53
Witamina A* [µg]: 707
Beta-karoten [µg]: 4243
Witamina D [µg]: 0
Witamina E [mg]: 1.88
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.106
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.192
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.58
Witamina C [mg]: 67.8
* Witamina A (ekwiwalent retinolu) = retinol + beta-karoten
Dane zawartości składników na postawie badań IŻiŻ.
Dla zgłębiających temat polecam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A szpinak dobrze zrobiony - pychota. Zwłaszcza z czochnem, mnóstwem pieprzu i serem-śmierdzielem. Swieżo mrożony zieloniutki szpinak nie ma nic wspólnego z tą peerelowską szaro-burą breja co ja musielismy w przedszkolu wpierdalać.
No kocham pyszne jedzenie po prostu. I zdrowy jestem (i ile mi wiadomo )
Napisano Ponad rok temu
Ja tam uwielbiam golonkę duszoną pod piwkiem czasem oszamać. Jajecznicę z 6 jajek z kurkami i boczusiem rano sobie zrobić. Albo nawpychać się piekielnych małych papryczek ze słoninką tak, że następnego dnie jeszcze dupsko piecze.
A szpinak dobrze zrobiony - pychota. Zwłaszcza z czochnem, mnóstwem pieprzu i serem-śmierdzielem. Swieżo mrożony zieloniutki szpinak nie ma nic wspólnego z tą peerelowską szaro-burą breja co ja musielismy w przedszkolu wpierdalać.
No kocham pyszne jedzenie po prostu. I zdrowy jestem (i ile mi wiadomo )
Panie mł admin chyba troche za ostro 8O , dajmy przykład 8)
Napisano Ponad rok temu
Panie mł admin chyba troche za ostro 8O , dajmy przykład 8)
Że niby za dużo papryczek? A co ja mam jeść? Tofu i koniczynę?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K... co chwila media informuja nas, ze to co uwazalismy za zdrowe juz zdrowe nie jest. Dlugie lata zajmowalem sie dietetyka, radzilem sobie i innym, zbieralem ksiazki i wiedze. Pamietam jak np. moim rodzicom kazalem w... maslo roslinne. Po latach publikowali, ile to ma roznego gowna. (To nie znaczy, ze maslo nie zawiera konserwantow, bo zawiera). Nesweek pare miesiecy informowal wspecjlnym dodatku, co i ile jest w pozornie "zdrowym" jedzeniu - wlos sie na glowie jezy!
Czytalem jakies tam badania i wynika z nich, ze dieta nie ma tak fundamentalnego wplywu jakby nam sie wydaje na nasze choroby. Okazuje sie, po raz kolejny - ze najwazniejsza jest genetyka.
Sport tez nie jest andidotum. Wlasnie jeden z za drugim umieraja moi nieco starsi koledzy, ktorzy prowadzili sportowy tryb zycia, nie pili, nie palili.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Te tak zwane "badanie" wywracają do góry nogami inne "pewniki żywieniowe" i są sprzeczne z tzw. piramidą pokarmową!
To jest dopiero zdrowe odżywianie! 8O
A równowaga kwasowo - zasadowa to pies?
Przy pomarańczy i innych owocach OSTRZEŻENIE - produkt dozwolony tylko w małych ilościach i nie zalecany do spożycia...
Owoców i warzyw jak najmniej, za to mieso, (jajka) i tłuszcz - odżywiający się tak Eskimosi może i nie zapadają na choroby cywilizacyjne - ale żyją 40-50 lat...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Czlowiek jak szympans jest glownie owoco i zbozozerca
nie mozna porownywac czlowieka z szympansem, a szczegolnie juz jego sposobow odzywiania. wez pod uwage ze od kiedy czlowiek zszedl na dobre z drzewa i zaczal wytwarzac narzedzia i bron (nawet ta najbardziej prymitywna) stal sie miesozerca. i przez tysiace lat ewolucji wyksztalcaly sie mechanizmy trawienne. najlepszym okresleniem na czlowieka jest "wszystkozerca". nasz system trawienny jest przystosowany do spozywania wielu roznorodnych pokarmow, roslinnych jak i zwierzecych. w toku ewolucji wyksztalcil sie tak a nie inaczej dlatego ze przez iles tam tysiecy lat czloweik nie mogl byc zalezny tylko od jednego rodzaju zywnosci, np. gdy brakowalo zwierzyny przenosil sie w inne miejsce lub zmienial diete na bardziej roslinna.
nasz uklad trawienny jest stosunkowo krotki (jelita). nie jest tak naprawde przystosowany do przetwarzania pozywienia roslinnego.
w naszym klimacie dieta naszych przodkow opierala sie na miesie. ostatnie 20 pokolen to jest zmiana sposobu odzywiania. czas stanowczo za krotki na przystosowanie.
tak wiec ja osobiscie jestem przeciwnikiem wegetarianizmu. on przywedrowal do nas z azji gdzie ludzie od pokolen mieli inna diete. nie jestem przeciwnikiem zdrowego odzywiania, ale przeprowadzanego z glowa.
np. biorac pod uwage wyniki badan dlugowiecznosc i zachorowalnosci roznych populacji ze wzgledu na sposob odrzywiania, najlesza jest dieta mieszkancow okinawy, oparta wylacznie na owocach moza i ryzu. ale prawda jest taka, ze jaki kolwiek europejczyk dlugo by na niej nie pozyl. nie jestesmy przystosowani do takiego jedzenia.
z europejskich, najlepszy sposow odzywiania to srodziemno-morski. tylko, ze polska jest w zupelnie innej strefie klimatycznej. i my musimy dostarczac wiecej bialka, weglowodanow itp. miedzy innymi na ogrzanie organizmu (ok ok zostawiam tu pole do dyskusji).
w ramach podsumowania: odzywianie "zdrowe" ale tylko z glowa. najlepiej przestrzegac podstawowych zasad (piramida pokarmowa, odpowiedznia liczba kalorii, malo tluszczow, itp) a poza tym jest wszystko na co ma sie ochote, bo organizm sam sobie wszystko ustawi.
Napisano Ponad rok temu
dla zainteresowanych: swoja wiedze nie czerpalem tylko z tej strony
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
legalne sterydy
- Ponad rok temu
-
Szkodliwe cwiczenia...
- Ponad rok temu
-
Tabele sprawności / wydolności
- Ponad rok temu
-
Przerwa w treningach.co zrobić?
- Ponad rok temu
-
dziwne porownanie HMB i bialka
- Ponad rok temu
-
Hmb przy intensywnym treningu
- Ponad rok temu
-
Glukozowe żele energetyczne
- Ponad rok temu
-
Rugby
- Ponad rok temu
-
Krzywy kręgosłup.
- Ponad rok temu
-
Chińczycy trenują do Olimpiady (GW)
- Ponad rok temu