Damast od Blachy - definicja abusowania...
Napisano Ponad rok temu
:wink:
Napisano Ponad rok temu
noza szkoda ....ale jesli sam tworca go przeznaczyl na testy .....jego wola - wiadomo teraz przynajmniej ze material i wykonanie jak widac sprostaja normalnemu uzytkowaniu
- ZE TESTY nic nie wnosza - krzycza z za oceanu inni - nieprawda - wnosza - wiadomo ze cegle sie da pociac - wiec raczej kazde drewno tez - i ze ten noż wytrzymuje przynajmnij tyle co ukochane KUCHENNIAKI niektorych - mad dogi - albo i wiecej - sama forma testu - dosyc brutalna (malo naukowa) - zeby naprawde moc porownywac jedne noze z drugimi - nalezaloby opracowac standartowe testy plus pomiary i do tabelki - np stopien odksztalcenia po wygieciu ostrza o 30 stopni itd....
jednego z procedury nierozumiem - NAPIERDALANIE NOZEM W BETON - rzucanie - to po chuju
i tak sie nie wbije ......
Napisano Ponad rok temu
To zależy od kąta ostrzenia, profila klingi....wiadomo ze cegle sie da pociac - wiec raczej kazde drewno tez...
Napisano Ponad rok temu
- jak widac w ten damast mozna napierdalac i uzywac takiego noza do malych pienkow lub przydlugich kostek bauma - co dla mnie jest wystarczajaca miara "uzywalnosci" i mnie satysfakcjonuje ....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ilu z was jest naprawde zainteresowanych stworzeniem norm i testowania wg nich noży ??? Podejrzewam ze skończyło by sie na tym, że powstały by norma a noże dalej były by z obwawy przed zniszczeniem testowane na "golenie".
Ja chętnie Jumbowi coś do testów podrzuce jeśli będę wiedział że nie bedzie to pierwszy i ostatni "znormalizowany" test noży na Budo. :wink:
Napisano Ponad rok temu
moze noz w beton sie nie wbije ale jest to calkiem niezla metoda na sprawdzenie jakosci materialow z jakich zostal zrobiony i jak to zostalo pozniej zmontowane. test mial wykazac ze noz jest solidny i wydaje mi sie ze te role spelnil. nie widzialem tego noza w realu ale kilka osob pisalo ze zle lezal w reku itp. byla to wersja testowa, testowano materialy z ktorych zostal zrobiony oraz montaz tego wszystkiego w noz. to sa przeciez customy i jesli ktos zechce kupic solidny noz to bedzie wiedzial ze u Blachy taki znajdzie. co do reszty to juz mysle ze bedzie mogl wybrac model najbardziej mu odpowiadajacy. moze ja i laik jestem ale tak na proste logiczne myslenie. jesli wiadomo ze noz jest z bardzo dobrych materialow, bardzo dobrze obrobionych (swietnie lezy w reku, idealnie wyprowadzone ostrze, ksztalt zgodny z przeznaczeniem itp) to czy to moze byc zly noz? dla mnie ten test powiedzial jedno ze jesli kiedys bede szukal mocnego dobrego noza to skontaktuje sie z Blacha i jako ze to customy to pewnie cosik uda sie wybrac. np. chce co by byl mocny i dobrze cial? prosze bardzo pelen plaski szlif poprowadzony na grubej klindze. i nie ma sily jesli to bedzie ostre to musi ciac. pytanie: jak dlugo to bedzie dobrze ciac? a to to juz chyba zalezy od jakosci materialow uzytych w nozu, hartowania itp. a to to juz kazdy moze ocenic patrzac na fotki z testu...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
mnie leżał tak zajebiście jak żaden z seryjnych noży
Cynik a Tobie źle leżał ?/
w wójowi ??
kurwa dla mnie to on leżał w ręce pięknie
Napisano Ponad rok temu
napewno byl do zajechania i napewno byl mocny reszta chyba jest malo istotna
Napisano Ponad rok temu
Za to moge przyznać że szlif był całkiem ładnie wyprowadzony
Napisano Ponad rok temu
jakie tam źle leżał kurna
mnie leżał tak zajebiście jak żaden z seryjnych noży
Cynik a Tobie źle leżał ?/
w wójowi ??
kurwa dla mnie to on leżał w ręce pięknie
Leżał, leżał i to zanim wypiłem pierwszy łyk piwa.
Panowie - dyskusja prowadzi w krzaki...
Powiem jedno - bardzo ładny nożyk, miałem okazję potrzymać go w łapce przez chwilę, nie wiedziałem jeszcze, że jest "skazańcem". Parę detali bym może w wykończeniu zmienił - każdy ma deko inny gust. Gwarzyliśmy z Blachą - czy kumpel ruszy z produkcją za jakąś rozsądną cenę.
Czy takie testy mają sens?
Mają - teraz wiem, że jeśli się dogadamy z Blachą - nie kupię sobie nozyka do gablotki, jeno całkiem spokojnie mogę z nim iść za miasto, nie narażając się na:
a) stratę palców przy trafieniu na sęka w gałęzi
szydercze rżenie kumpli ("co cacuszko się zepsuło")
c) etc...
Chcieli chłopaki rozwalić nóż - rozwalili. Szczerze mówiąc walą mnie wyniki pomiarów dynamometrycznych, siła z jaką napieprzali w cegłę i kąt, pod jakim to robili.
Pokazali, że damast nie nadaje się do gablotki jeno.
A z innej beczki - szkoda, że go zniszczyli do spodu
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Właśnie - ILE?Gwarzyliśmy z Blachą - czy kumpel ruszy z produkcją za jakąś rozsądną cenę.
Napisano Ponad rok temu
Nikt wam nie zarzuca ze polamaliscie noz , a to ze zrobiliscie to bez sensu.
To tak jak bys kupil nowy samochod i wyrznal w najblizsze drzewo by zobaczyc jaka krakse to auto wytrzyma, nie prubujac go przedem na drodze.
Nie moj noz nie moja sprawa ,ale nie widze nic porzytecznego ze zdjec faceta z obledem w oczach napiprajacago nozem w cegle.
Co tym "testem" udowodniles, nic, dalej nic wiem o tym damscie , poza tym ze mozna go zlamac.
Hehe a jak ja zobaczyłem topic o abusse i przeczytałem że to robią Guldan i Jumbo to po prostu WIEDZIAŁEM że go skatują na śmierć Po prostu wiedziałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie osobiście taki test przemawia do przekonania bardziej niz badanie parametrów w warunkach laboratoryjnych. Z przeprowadzonych testów wynika, że tych damastów spokojnie można używać bez obawy w realnych warunkach.
Oczywiście zgadzam się z twierdzeniami, że damasty są różne i ich jakość zależy od mistrza, który je robi, należy jednak pamiętać o fakcie, że testowane były właśnie damasty dwóch konkretnych wykonawców, czyli Balchy kumpla i Tlima, które bezsprzecznie dowiodły swojej praktycznej wartości.
Mnie test się podobał.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jak ktoś wspominał wcześniej warto było by to pokazać chocby gdzieś poza granicami
Pozdr... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak wtopić złoto w metal ??
- Ponad rok temu
-
hard core fajter
- Ponad rok temu
-
Robię nóż...
- Ponad rok temu
-
Hartowanie w zakładach jelcznskich
- Ponad rok temu
-
Scrimshaw-mój własny:)
- Ponad rok temu
-
biwakowiec
- Ponad rok temu
-
Co zmienić? Co poprawić?
- Ponad rok temu
-
cena hartowania
- Ponad rok temu
-
Zainspirowany waszymi postami- będę robił KAHANDE - POMOCY:)
- Ponad rok temu
-
pierwszaczek
- Ponad rok temu