czy twoje poczucie wartości zależy od tego jaki kawałek papieru wisi u kogoś na ścianie ???

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja mam Maybacha w garażu, tylko nie używam. Jak chcecie se pooglądać to se kupcie. 8)Randall: nie wstawię bo po pierwsze mi to nie wychodzi, a po drugie dlaczego mam niedowiarkom ułatwiać sprawę. Ja ruszyłem zadek i pojechałem sprawdzić, niech teraz inni też to zrobią
![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja mam Maybacha w garażu, tylko nie używam. Jak chcecie se pooglądać to se kupcie. 8)
A chciałem zobaczyc fotki takiego certyfikatu z czystej ciekawości, bo nigdy nie widziałem.
Wstaw na forum.
Napisano Ponad rok temu
Jakie to były wydażenia, bardzo jestem ciekaw
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Sam dobrze wiesz o tej spiskowej teorii dziejów i dobrze wiesz, że poszukiwanie dowodów trwa
. Do tego czasu nie ma co dymić
Napisano Ponad rok temu
Skoro tak to cos mi nie gra, bo zgodnie z ta zasada po paru pokoleniach zostana sami poczatkujacy...No bo 8 dan moze tylko do 7dana , 7 dan tylko do 6...i tak do 6 kyu...Zgodnie z zasadami nadawania stopni w każdej organizacji , nie można nadać stopnia równego własnemu.
W aikikai Tohei otrzymał od O-sensei 10dan.
Napisano Ponad rok temu
A kto zaprzysiegał tłumaczy? A kto płaci notariuszowi? Spiskowe teorie rulez :twisted: 8)I do tego jeszcze koniecznie tłumaczenie przysięgłe i koniecznie wzór podpisu H.K. potwierdzony przez notaiusza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
JAko dosc postronny ale jakze obiektywny obserwator, chcialem zauwazyc, ze Jezyk odpowedzial ci niezwykle rzeczowo i spokojnie, wysuwajac niezwykle doskonale argumenty. Nie zauwazylem zadnego jezenia sie.Drogi Kolego Jezyku
niepotrzebnie sie tak jezysz. Moja wypowiedz dotyczaca aikido mistrza Kobayashi Hirokazu nie byla zaproszeniem do polemiki. Przedstawilem wlasne zdanie z ktorym mozesz sie nie zgadzac. Nic mnie to nie obchodzi. Wykladu robic mi nie musisz.
Pozdrawiam.
gogatsu
Napisano Ponad rok temu
I ... Doshu Aikido Ueshiba Moriteru nie ma żadnego stopnia, ale ma tytuł do nadawania każdego stopnia. Oto Japońska dialektyka, zasada prosta chociaż nam Europejczykom trudno ją zrozumieć.
8)
![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I bardzo słuszna uwaga, dlatego Doshu Aikido Ueshiba Moriteru nie ma żadnego stopnia, ale ma tytuł do nadawania każdego stopnia. Oto Japońska dialektyka, zasada prosta chociaż nam Europejczykom trudno ją zrozumieć.
8)
![]()
Napisano Ponad rok temu
Doshu nikt nie wybiera, zostaje sie nim po rodzinie. Obecny Doshu ma syna ktory bedzie jego nastepca. Juz z nim jezdzi po stazach i robi dla niego za uke.To i ja zadam pytanie, bo mnie to ciekawi, a raczej odpowiedź nie pojawi się samorzutnie.
Doshu tradycyjnie nie posiada stopnia.
Kolejnego doshu wybiera rada shihanów.
Obecny doshu nie ma następcy w rodzinie.
I czas na pytanie: Czy jeśli na kolejego doshu (w nieokreślonej bliżej przyszłości) zostanie wybrany któryś z shihanów, to czy zrezygnuje ze stopnia (zostanie go pozbawiony)? Czy może jest jakiś człowiek, który jest szkolony na kolejnego doshu (i z tego powodu nie otrzymuje stopni)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
emerque, to nie o to chodzi co i gdzie slychac, ale JAK DZIALA SYSTEM.Ostatni raz interesowałem się tym tematem jakoś tak po śmierci poprzedniego doshu i wyborze obecengo i:
1) nie było wtedy słychać o jakimkolwiek następcy - żyłem w błogiej nieświadomości, że takowy istnieje
2) wtedy na oficjalnej stronie hombu pojawiła się informacja, że następnym doshu został jednogłośnie (przez radę shihanów) wybrany Moriteru.
W tej chwili nic już z tego nie rozumiem :nie:
Dziękuję, wracam w cień...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu