Re: Czy istnieją sekcje KAK w U.S.A. ??
Aikido mistrza Kobayashi Hirokazu jest unikatowe.
Jednak mimo tego, ze Kobayashi-san przebywal z O'sensei Ueshiba przez ostatnie 25 jego zycia ta koncepcja aikido nie zostala zaakceptowana w Hombu Dojo i w Aikikai.
To wlasnie Kobayashi sensei zostal poproszony przez O'sensei o propagowanie aikido poza Japonia. Osrodki Kokusai Aikido Kenshukai Kobayashi Hirokazu Ha znajduja sie na calym swiecie. W Japoni Hombu Dojo Buikukai znajduje sie w Osace.
W Polsce aikido Kobayashi propagowane jest przez Polska Akademie Aikido oraz przez Polska Unie Aikido.
Na pewno nie jest to "styl KOMPLETNIE nie znany".
Drogi gogatsu, byłem ciekaw kto ci nawsadzał takich bzdurek do głowy, ale niestey milczysz. Posłuchaj zatem:
- jeżeli masz możliwość zobaczyć na video pokazy takich mistrzów jak: Shioda, Sunadomari, Tamura, Tohei, Saito, Yamaguchi to zrób to koniecznie ponieważ zapewniam cię, że uznasz styl kazdego tych ludzi za unikatowy, po za tym wiekszość tych ludzi spedziła z dziadkiem równie wiele lat co HK, z czego niejaki K.Tohei został uhonorowany przez O senseia 10 danem (HK tylko 8 dan
), a Saito był powszechnie uznawany za człowieka, który najwierniej zachował czysto techniczny przekaz mistrza.
- jeżeli patrzeć na to od strony organizacyjno-technicznej, to mozna powiedzieć,ze "przekaz kazdego z tych mistrzów nie został zaakceptowany przez Hombu Dojo i Aikikai", chociaż wszyscy włącznie z HK należeli bądź byli zwiazani z Aikikai
- HK był jedną z wielu osób poproszonych przez Dziadka do nauczania Aikido po za Japonią - Tohei USA, Tamura francja - itd, nic z tego nie wynika było takich conajmniej z dziesięciu
- zapewniam cie, ze osirodki KAK nie znajdują się na całym świecie i są raczej niszowe - Polska stanowi ewenemet (Nikt mi znany nie słyszał o żadnej szkole wg. przekazu HK np. w Kanadzie albo USA) Aikikai jest najwiekszą organizacją Aikido na świecie, myślę że Yoshinkan może byc drugą, KAK prawdopodobnie nie jest nawet w pierwszej 10.
- W Japoni Hombu Dojo Buikukai znajduje sie w Osace - zgadza sie i nalezy do Aikikai, spytaj senseja Savegniago
I tak dla twojej informacji - na staże z Savegniago jeżdze od jakich 10 lat, a na staże z organizacji Congrada, też przez parę ostanich ponieważ ogromnie sobie cenie walory tej szkoły, więc mam jakie takie pojęcie na ten temat Nie wiem tylko dlaczego spotykam sie ciągle przy tych okazjach z jakimiś durnymi opowieściami o jedynie słusznym przekazie, o przekazaniu tajemnicy megurii, o jedynym prawdziwym aikido przekazanym HK przez Dziadka itd,itd ponieważ żadne fakty nie potwierdzają takiej teorii. Ta szkoła Aikido jest wystarczajaco dobra, żeby poradzić sobie bez takich durnych opowieści, które jej poprostu szkodzą.
Pzdr
Jeż