nóż narodowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą łowiectwo pośród szlachty polskiej było popularną rozrywką, więc sądzę, że musiały też ukształtować sie jakieś typowe ostrza popularne pośród myśliwych tamtych czasów. Jakby dobrze poszukać to sądzę, że jednak coś by znalazł. :wink:
Więc może jakiś kordelas myśliwski?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z powieści historycznych wynikało, że w czasach Mieszka I modne były skramasaksy, ale to raczej nie jest osrze pochodzące z Polski.
"skramasaks" to inaczej "długi nóż saksoński" wiec tak niebardzo to polskie.... chociaż żeczywiście był u nas dość powszechny... i prawdopodobnie wiekszosć noży była na nim wzorowana...
W europie była sławna polska szabla... o nożu to mi nic niewiadomi...
Napisano Ponad rok temu
moze cos takiego...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A tak na serio...
Noz to byla raczej chlopska bron, noszona w ukryciu (wolni chlopi nosili zreszta wieksze rzeczy), panowie kluli sie mizerykordiami i lewakami ale to przeciez nie noze...
Zdaje sie, ze to my tworzymy historie
Napisano Ponad rok temu
A tak na serio...
Noz to byla raczej chlopska bron, noszona w ukryciu (wolni chlopi nosili zreszta wieksze rzeczy), panowie kluli sie mizerykordiami i lewakami ale to przeciez nie noze...
Zdaje sie, ze to my tworzymy historie
A więc może opracujemy, na bazie histo(e)rycznych doświadczeń wzór POLSKIEGO NOŻA NARODOWEGO??? A co, niechaj wżdy postronni narodowie znają, iż Polacy nie (nie wiem co ) i swój nóż mają Proszę więc zgłaszać propozycje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą łowiectwo pośród szlachty polskiej było popularną rozrywką, więc sądzę, że musiały też ukształtować sie jakieś typowe ostrza popularne pośród myśliwych tamtych czasów. Jakby dobrze poszukać to sądzę, że jednak coś by znalazł. :wink:
Więc może jakiś kordelas myśliwski?
A więc może opracujemy, na bazie histo(e)rycznych doświadczeń wzór POLSKIEGO NOŻA NARODOWEGO??? A co, niechaj wżdy postronni narodowie znają, iż Polacy nie (nie wiem co ) i swój nóż mają Proszę więc zgłaszać propozycje.
Proszę bardzo
Moja propozycja -
-kordelas albo chociaż nóż mysliwski
-paradny
-szpanerski
-szlachecki
-sarmacki
-damastowy
taa-daam:
Wszelkie pomysły na ulepszenie pomysłu mile widziane.
Mogłem nieco przesadzić z damastem, to bardziej domena art-knives... ale to zawsze mozna poprawić. Jeśli ktoś ma inny pomysł na "wykończenie", wypałnienia - mogę zamieścić sam szkielet
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Niekoniecznie zbyt mało patetyczna, po prostu w zastosowaniu do celów pokojowych niezbyt funkcjonalna, co wcale nie znaczy, że nie można jej mieć:wink:Ze wspolczesnych prob jest szturmowa Wuzetka, uznana przez publicznosc za niewypal (nie wiem czemu, zapomnieli chyba o przeznaczeniu). Niestety chyba za malo patetyczna jest...
Ze wspomnianego opracowania Żygulskiego wynika, że jednak coś polskiego było. Zgodnie z treścią tej publikacji mieliśmy swój nóż noszony przez szlachtę, był to pochodzący z XVIII w kordelas z rękojeścią karabelową, który nawet rozpowszecnił się w Europie. Niestety brak jest we wspomnianej publikacji rysunków lub zdjąć tego noża, co zresztą jest zrozumiałe ze względu na fakt, że ukierunkowana jest ona głównie na broń na usługach Marsa, może ktoś ma jakieś fotki lub rysunki??Wszelkie pomysły na ulepszenie pomysłu mile widziane.
Mogłem nieco przesadzić z damastem, to bardziej domena art-knives... ale to zawsze mozna poprawić. Jeśli ktoś ma inny pomysł na "wykończenie", wypałnienia - mogę zamieścić sam szkielet
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Prośba o linki do MOD mk V ATAC
- Ponad rok temu
-
A propos dyskusji o stalach... ;)
- Ponad rok temu
-
Emerson UTCOM CQC-11
- Ponad rok temu