warkocze - dobre czy złe
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi od warkocze, jakie nosili dostojnicy (i chyba też inni) chińscy przed wielkoma wiekami (nie znam dokładnych dat - okol. +- X w.).
Spotkałem się z dwoma wersjami przyczyn ich istnienia:
1) Dobra - tak, jak "kok" samuraja, był oznaką honoru, godności itp. itd.
2) Zła - był symbolem podległości Chin pod władzę mandżurską
Proszę o pomoc - szczególnie naczelnego sinologa forum pana dachenga.
Pozdrawiam
Seadragon
Napisano Ponad rok temu
- Warkocze wprowadzili obowiązkowo dla Chińczyków Mandżurowie, dynastia Mandżurska - Qing - 1644-1911.
- Pod koniec panowania dynastii Qing, Chińczycy nie pamiętali już, że to był przymus, i gdy nastała republika i warkocze ścinano, wielu protestowalo, podobnie jak samuraje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem, na UW w tym roku na kierunku sinologii jest aż 12 miejc. !! :wink: A nie sądzę, żeby sinologia była jeszcze na innych uniwerkach. Dlatego też bardzo nikłe jest prawdopodobieństwo znalezienia takowej pracy. Mimo to, poszukam.
Przepraszam, nie wiedziałem . Proszę o wybaczenie :wink: . Prośbę tą skierowałem do Ciebie, ponieważ jesteś pewnym autorytetem na tym forum (właśnie w szczególności na temat kultury Chin - przynajmniej dla mnie) :-)Po pierwsze, nie biorę udzialu w dyskusjach Wiec proszę na przyszłość nie kierować do mnie pytań
Z tego rozumiem, że z czasem warkocze stały się "punktem" honoru, a przestały być symbolem hańby do Chińczyków [bo podobno podległość pod Mandżurię taką było].-Warkocze wprowadzili obowiązkowo dla Chińczyków Mandżurowie, dynastia Mandżurska - Qing - 1644-1911.
- Pod koniec panowania dynastii Qing, Chińczycy nie pamiętali już, że to był przymus, i gdy nastała republika i warkocze ścinano, wielu protestowalo, podobnie jak samuraje.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :-)
Seadragon
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Choy Lee Fut - DVD, Video...
- Ponad rok temu
-
Yue Fei quan / Yuejia quan- klip
- Ponad rok temu
-
matrix, mortal kombat jackie chan:D
- Ponad rok temu
-
Nowa inicjatywa - publikowanie artykułów
- Ponad rok temu
-
ARTYKUŁ: Kung-fu? Wushu? Co to jest?
- Ponad rok temu
-
Metody treningu szybkościowego w tradycyjnym kung-fu.
- Ponad rok temu
-
POLSKIEGO STOWARZYSZENIE WU-SHU KUAN CHUNG-FU
- Ponad rok temu
-
clipy xingyiquan
- Ponad rok temu
-
Zawody WT
- Ponad rok temu
-
Wczym moczyć obite dłonie?