Skocz do zawartości

Zdjęcie

MŚ WTF-Madryt 2005

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: MŚ WTF-Madryt 2005
Przeciwny sport. Ale to chyba nie sport walki?
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hm, no cóż... szermierka to też technicznie rzecz biorąc sport walki, więc myślę, że z klasyfikacją nie powinno być kłopotu...

Gizmo
  • 0

budo_lipski
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Hmm.. a był taki topic ze zmianami jakie mają zajść w WTF, i bodajże miały być dołożone rączki na głowę. Pomysł nie został przeforsowany?

Widziałem kilka walk. Ciekawie zaczyna się dopiero jak czas dobiega końca, a ktoś 1 punktem przegrywa. Tak to nuuuda...
  • 0

budo_mvrky
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 60 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ma ktos namiary w necie na pliki z walkami z madrytu?
  • 0

budo_pa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

stad moje pytanie czy to tylko w tej formule sie nie uzywa rak i wogole czegos co w jakikolwiek sposob przypominaloby by choc garde??

W innych federacjach TKD formuły walk są inne, a rąk się jak najbardziej używa. No i jest więcej "akcji".
  • 0

budo_rip_dorey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ogólnie nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Mianowicie dlaczego wszyscy oczekują, że zawodnicy na zawodach będą się naparzać przez całe 6min. Ja kiedy się sparuję w pełnym rynsztunku, łącznie z ochraniaczami na stopy, jestem cały poobijany. Teraz postawcie sie w sytuacji tych zawodników, którzy w szóstych, tudzież w ósmych walkach(takie są transmitowane w telewizji) mają się bić przez całe sześć minut. Na pewno każdy z nich pare razy trafił w łokieć lub biodro, a spuchnięte nogi i obita dupa naprawdę bolą i przeszkadzają w walce. Ogólnie z tego co widzę to forum jest zdominowane przez ludzi ćwiczących ITF więc pewnie i tak mnie zripostujecie, że dzięki wprowadzeniu rąk WTF byłby ciekawszy, moim jednak zdaniem cały urok WTF-u polega na tym, że nie można uderzać rękami w głowę dzięki czemu wygrywa osoba, która najlepiej posługuje się nogami(co nie zawsze w ITF-ie i innych organizacjach ma miejsce).
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spodziewamy się tego z tego względu, że:

1. jest to sport walki, a więc jego założeniem jest to, aby zawodnicy walczyli, a nie rozgrywali partię szachów; taktyka jest rzeczą ważną, ale niektórzy chyba zapomnieli już o walce i najchętniej wygrywaliby samą taktyką;

2. istnieją sporty walki, gdzie zawodnicy rozgrywają walki kontaktowe, czasem w ochraniaczach, czasem nie - a mimo to potrafią sie prać aż iskry lecą, a wizerunek walki nie tylko na tym nie cierpi, ale często zyskuje.

Gizmo
  • 0

budo_mvrky
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 60 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

2. istnieją sporty walki, gdzie zawodnicy rozgrywają walki kontaktowe, czasem w ochraniaczach, czasem nie - a mimo to potrafią sie prać aż iskry lecą, a wizerunek walki nie tylko na tym nie cierpi, ale często zyskuje.

Oj, za to u nas na WTF'ie ludzie sie piora az milo :D
  • 0

budo_azizawduanal
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

powiem brzydko: chuy :) i tak wszystko sie rozbija o sympatie czy antypatie do WTF-u.
a wiadomo ze na sparach inaczej sie bijemy niz na zawodach, na zawodach inaczej niz na ulicy, a na ulicy inaczej niz na sparingach :)
a wogole to temat zszedl z komentowania zawodnikow i oceniania ich wynikow do opieprzania WTF-u i jego przepisow... choc dla niektorych nie jest wazny temat wazne zeby sobie ulzyc i pojechac po WTF-ie :? dla nich proponuje zalozyc osobny dzial - jedziemy po WTF-ie, na pewno tam znajda ucieche :)
  • 0

budo_rip_dorey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

powiem brzydko: chuy :) i tak wszystko sie rozbija o sympatie czy antypatie do WTF-u.
a wiadomo ze na sparach inaczej sie bijemy niz na zawodach, na zawodach inaczej niz na ulicy, a na ulicy inaczej niz na sparingach :)
a wogole to temat zszedl z komentowania zawodnikow i oceniania ich wynikow do opieprzania WTF-u i jego przepisow... choc dla niektorych nie jest wazny temat wazne zeby sobie ulzyc i pojechac po WTF-ie :? dla nich proponuje zalozyc osobny dzial - jedziemy po WTF-ie, na pewno tam znajda ucieche :)

kwak racja Aziz, ja tam twierdzę, że mistrzostwa były ql i mojej decyzji nie musze bronić. Moim zdaniem formuła walki w WTF-ie jest ciekawsza niż ITF-u(nie mogę znieść tych czurugi z wyskoku, godne pożałowania). MKOL też tak musi myśleć, gdyż nie słyszałem o planach aby ITF miał zadebiutować na olimpiadzie :P . Myśle, że nadszedł czas, aby osoby nie związane z WTF-em przestały po nim jechać jak po dzikiej świni i zajęły się swoimi zawodami, których z resztą nie widziałem w telewizji, a to o czymś świadczy :)
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rozmawiamy o walkach na zawodach, a te wyglądają jak wyglądają. Możemy oczywiście założyc, że np. nasi piłkarze grają wręcz świetnie w klubach, a na podwórku jeszcze lepiej, tylko mecze reprezentacji jakieś drętwe ;)

Moim zdaniem formuła walki w WTF-ie jest ciekawsza niż ITF-u(nie mogę znieść tych czurugi z wyskoku, godne pożałowania). MKOL też tak musi myśleć, gdyż nie słyszałem o planach aby ITF miał zadebiutować na olimpiadzie :P .

Na MŚ ITF w Warszawie oglądając finały wynudziłem się prawie dokładnie tak samo, jak na transmisjach z Madrytu, więc chyba moja ocena nie wynika jednak z antypatii organizacyjnych. ITF faktycznie na igrzyskach jeszcze dość długo się zapewne nie pojawi, ale o wykopaniu z igrzysk WTF też było głośno ostatnio...

Myśle, że nadszedł czas, aby osoby nie związane z WTF-em przestały po nim jechać jak po dzikiej świni i zajęły się swoimi zawodami, których z resztą nie widziałem w telewizji, a to o czymś świadczy :)

Świadczy to jedynie o tym, że albo oglądasz telewizję mało dokładnie, albo nie te programy...

W związku z tym, że jestem przynajmniej formalnie związany z WTF - zakładam, że sugestia mnie nie dotyczy, więc pozwolę sobie od czasu do czasu wygłaszać na forum różne sądy, także te krytyczne. Mogę? ;)

Gizmo
  • 0

budo_rip_dorey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm tylko dlaczego cały czas stronnicze, na niekorzyść WTF-u? :D

Dobra kwak koniec schodzenia z tematu, wracamy do MŚ w Madrycie.

Oficjalne rezultaty:

Female - 47kg

1. Asensio Belen (Spain)

2. Eun Young You (Korea)

3. Sürneyye Gülenc (Germany)

3. Mandy Meloon (USA)

Female - 67kg

1. Hwang Kyung Seon (Korea)

2. Gwladys Epangue (France)

3. Ibone Lallana (Spain)

3. Sandra Saric (Croatia)

Male -54kg

1. Kim Jin Hee (Korea)

2. Feirollah Nafjam (I.R. Iran)

3. Gerardo Rodriguez (Mexico)

3. Seafula Magomedov (Russia)

Male - 78kg

Now the final results have been publicised:

1. Steven Lopez (USA)

2. Ali Tajik (I.R. Iran)

3. Alfonso Rosendo (Spain)

3. Daniel Jukic (Australia)

Male -62kg:

1. Jae Sik Kim (Korea)

2. Wenceslau Marcio (Brazil)

3. Dincsalman Kivanc (Turkey)

3. Goldshmidt Llan (Israel)

Male +84 kg:

1. Ruben Montesinos (Spain)

2. Abdelkader Zrouri (Morocco)

3. Jun Nung Heo (Korea)

3. Leonardo Basile (Italy)

Women -55kg:

1. Bo Hye Kim (Korea)

2. Murat Zeynep (Turkey)

3. Orphee Laduceur (Canada)

3. Ahmet Elmy Eman (Egypt)

Women +72kg:

1. Kyung Hyong Sin (Korea)

2. Isabelle Diaz (Puerto Rico)

3. Laurence Rase (Belgium)

3. Liu Riu (P.R. China)

Male -67kg:

1. Mark Lopez (USA)

2. Myong Seob Song (Korea)

3. Dennis Bekkers (Netherlands)

3. Itsisoa Aritz (Spain)

Female -59kg:

1. Diana Lopez (USA)

2. Sae Rom Kim (Korea)

3. Karine Sergerie (Canada)

3. Bineta Diedhiou (Senegal)

Medal Ranking

The overall medal ranking of the first five Nations is:
Country Gold Silver Bronze
1. Korea 7 3 2
2. USA 3 1 -
3. Spain 2 2 4
4. Iran 1 3 1
5. Brazil 1 1 -

Jaki z tego wniosek, Koreańczycy są nieziemscy i nie prędko ktoś im podskoczy, a na pewno nie Polacy, heh.
  • 0

budo_wookasch
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jaki z tego wniosek, Koreańczycy są nieziemscy i nie prędko ktoś im podskoczy, a na pewno nie Polacy, heh.

No nie wiem - ja wkrotce zaczynam moja przygode z TKD wiec na nastepnej olimpiadzie zloto do 60kg jest juz zarezerwowane :wink: :lol:
  • 0

budo_rip_dorey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak będziesz cwiczył u Kanga, to kto wie :)
  • 0

budo_wookasch
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mistrzu bierze 51 euro na miesiac + jednorazowa oplata rejestracyjna 25 euro. Zastanawiam sie, czy chce az tyle wydawac :?
  • 0

budo_pa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem formuła walki w WTF-ie jest ciekawsza niż ITF-u(nie mogę znieść tych czurugi z wyskoku, godne pożałowania). MKOL też tak musi myśleć, gdyż nie słyszałem o planach aby ITF miał zadebiutować na olimpiadzie

8O

Eee... TKD WTF zadebiutowało na olimpiadzie za sprawą silnego lobbowania Koreańczyków z Południa, którzy organizowali olimpiadę w Seulu i udało im się wcisnąć tam TKD jako dyscyplinę pokazową. Zapewne udało im się przekonać MKOl, że każdy Koreańczyk będzie oglądał transmisje TKD, co przełoży się na dochody z reklam. :)

A tak w ogóle, (żeby nie było, że po czymś jadę) moim zdaniem to dobrze, że są różne formuły walk, bo świat swoje piękno zawdzięcza różnorodności. Wyobraźmy sobie taką sytuację: oglądamy zawody taja, walka jak to w taju; oglądamy zawody TKD - walka jak w taju tyle że w dobokach; oglądamy zawody Karate - walka jak w taju, ale w karate-gi; oglądamy zawody kung-fu - walka jak w taju, tylko w tym chińskim wdzianku, które nie wiem, jak się nazywa...
Ale by była nuuuuuda.

Pozdrawiam
  • 0

budo_rip_dorey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mistrzu bierze 51 euro na miesiac + jednorazowa oplata rejestracyjna 25 euro. Zastanawiam sie, czy chce az tyle wydawac :?

Hmm...moim zdaniem warto, jeśli chodzi o umiejętności to jest chyba najlepszy. Kondycję u niego sobie wyrobisz stalową, a o umiejętnościach jakie u niego zdobędziesz to nie wspomnę. Znam paru kolesi od niego z sekcji i mówię tobie- ogień np. Maxim(pewnie będziesz miał okazje poznać, już chyba wrócił z Koreii). Jest warty tego siana!
  • 0

budo_peterjoseph
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Off-top. :
Aziz i rip_dorey - czy macie jakiś kompleks lub szukacie zmowy "ludzi jadących po WTF", korych nagle wszędzie widzicie? Akurat to forum jest dosyć spokojne, jeżeli chodzi o krytykę tego stylu. Przecież niektórym podoba się to, niektórym coś innego (ten wczesniejszy przykład z tajem był dobry :-) ) i wszędzie mozna znaleźć +y i -y.
  • 0

budo_azizawduanal
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Off-top. :
Aziz i rip_dorey - czy macie jakiś kompleks lub szukacie zmowy "ludzi jadących po WTF", korych nagle wszędzie widzicie? Akurat to forum jest dosyć spokojne, jeżeli chodzi o krytykę tego stylu. Przecież niektórym podoba się to, niektórym coś innego (ten wczesniejszy przykład z tajem był dobry :-) ) i wszędzie mozna znaleźć +y i -y.

kompleksow nie mam, przykro mi ze rozjebalem twoj mega szeroki poglad na swiat i ludzkosc. Zmowa? sory ale czy ty jestes jakis ku*wa pogilgany??? my widzimy i plusy i minusy wtf, ale cala gadka rozbija sie o pie*dolenie osob niezwiazanych z wtf jak to jest zle i chuj wie co jeszcze, matka teresa czy co? uzdrawianie na sile? konstruktywna krytyka zawsze jest ok ale wczesniejsze wypowiedzi z tego oraz innych tematow do takich sie nie zaliczja niestety...
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolego, bądź tak miły i zacznij zachowywać się przyzwoicie na forum. To że się z kimś nie zgadzasz, nie znaczy, że wolno Ci rzucać mięsem. Nie wiem jakie u Ciebie panują zwyczaje, ale swojemu zawodnikowi za takie wypowiedzi bym uszy poobrywał.

Gizmo
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024