wada wzroku a pływanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o plywanie w basenie to jet tu kwestia chloru. Wysusza on bardzo rogowke oka (zewnetrzna czesc oka) i moze ja uszkodzic.
Jezeli zas chodzi o plywanie w innych akwenach typu jezioro czy morze to nalezy miec na wzgledzie ze woda czesto jest zanieczyszczona. Nie tylko odpadami czy sciekami ale rowniez mikroorganizmami, ktore wlaza nam wtedy niezauwazone do oczu i moga na nie negatywnie wplywac. Zasolona woda rowniez nie jest zbyt zdrowa dla naszych oczu.
Dlatego nalezy korzystac z dobrodziejstwa techniki jakim sa okulary plywackie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie soczewki musza byc jak najczystsze, praktycznie sterylne. W koncu jest to cialo obce w naszym oku. W kontakcie z calym tym syfem plywajacym w wodziemozemy sobie wprowadzic jakies zakazenie.A ja mam takie pytanie. Jak sie mają soczewki do pływania? Czy kontakt z morską wodą jest niewzkazany, ale nie chodzi mi tu o wypłyniecie soczewki bo to jest chyba oczywiste ze moze czy sie myle? Wiem ze okulary pływackie to jako takie zabezpieczenie ale wiadomo ze nic nie jest doskonałe i np. podczas nurkowania mogą sie zsunąc a woda dostac do oka. Miał ktos jakies doswiadczenia związane z pływaniem w soczewkach ?
Oczywiscie, woda predej wyplucze soczewki z oka. Dlatego nalezy nosic okulary. Dobre okulary plywackie pozwola plywac w soczewkach bezpiecznie. Jezeli chcemy robic cos bardziej ekstremalnego kiedy to okulary moga spasc, polecam maske lub zdjecie soczewek na czas plywania.
Napisano Ponad rok temu
stary,bez przesadyzmu prawda jest taka,ze wada wzroku u kazdego ma nieco inny wplyw na strukture oka i nie da sie znalezc zlotego srodka. spytaj swojego lekarza,ale tez za bardzo sie nie sugeruj jesli i powie " zadnego wysilku!" bo wszystko trzeba robic z glowa.czy pływanie z oczami ptwartymi pod wodą może miec jakis negatywny wpływ na oczy jeśli sie posiada dośc mozną wadę wzroku (-3,5) ?
Napisano Ponad rok temu
Dlatego nalezy nosic okulary. Dobre okulary plywackie pozwola plywac w soczewkach bezpiecznie.
A ja polecam okulary plywackie z soczewkami korygujacymi wady wzroku. Fantastyczny
wynalazek, chociaz oczywiscie drozszy od normalnych, ale za to jaka wygoda!
Napisano Ponad rok temu
Dlatego nalezy nosic okulary. Dobre okulary plywackie pozwola plywac w soczewkach bezpiecznie.
A ja polecam okulary plywackie z soczewkami korygujacymi wady wzroku. Fantastyczny
wynalazek, chociaz oczywiscie drozszy od normalnych, ale za to jaka wygoda!
Wiesz czy sa drozesz to bym sie z toba klucil bo pare dni temu bylem w sklepie sportowym i model okularkow firmy ARENA jak by ktos ni wiedzial jedna z najlepszych firm produkujacych sprzet do plywania taki model z szklami korekcyjnymi kosztuje 38 zl a inne okularki z tej firmy okolo 50 do 140 zl wiec wiesz a ja plywalem przez 5 lat codziiennie na basenie procz niedziel bez okularkow w wodzie bardzo mocno chlorowanej plywalem z otwartymi oczami i wzrok mam bardzo dobry zadnej wady wiec to ze sie oczy psuja to jakis glupi mit ja wiem z wlasnego doswiadczenia jedyne co mi sie zepsulo przez te 5 lat to ucho a nie oko wiec wiecie jakis mit!!!
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie soczewki musza byc jak najczystsze, praktycznie sterylne. W koncu jest to cialo obce w naszym oku. W kontakcie z calym tym syfem plywajacym w wodziemozemy sobie wprowadzic jakies zakazenie.
No właśnie, miłośnikom pływania w samych kontaktach (bez gogli) i delikwentom płuczącym kontakty kranówą polecam pogooglać pod
Acanthamoeba
p.s. To nie bakteria, to pełzak, więc tak łatwo się od tego człek nie wywinie
Napisano Ponad rok temu
wiec wiesz a ja plywalem przez 5 lat codziiennie na basenie procz niedziel bez okularkow w wodzie bardzo mocno chlorowanej plywalem z otwartymi oczami i wzrok mam bardzo dobry zadnej wady wiec to ze sie oczy psuja to jakis glupi mit ja wiem z wlasnego doswiadczenia jedyne co mi sie zepsulo przez te 5 lat to ucho a nie oko wiec wiecie jakis mit!!!
A moja babcia paliła i dożyła 72 lat, więc szkodliwość palenia to też jakiś mit :blus:
P.S. A Churchil pił palił i był gruby a ile żył
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak robisz pompki na kosciach to sie niszcza receptory bolu na kostkach. Jak plywasz w chlorowanej wodzie to Ci wyzera rozne rzeczy w oczach. Proste.
Napisano Ponad rok temu
czy są jakies gogle które nie spadają przy skoku do wody a może ja źle skacze bo na olimpiadzie nikomunie spadają
Napisano Ponad rok temu
Sam sobie odpowiedziales.czy są jakies gogle które nie spadają przy skoku do wody a może ja źle skacze bo na olimpiadzie nikomunie spadają
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do spadania okularkach... ja mam speedo (takie śmieszne ergonomiczne) i jakoś mi jescze nigdy sie nieprzesuneły... że o spadanie niewspomne.... nawet jak skakałem do wody
Napisano Ponad rok temu
ile kosztowały ? czy to te słynne szwedki?a co do spadania okularkach... ja mam speedo (takie śmieszne ergonomiczne) i jakoś mi jescze nigdy sie nieprzesuneły... że o spadanie niewspomne.... nawet jak skakałem do wody
pytam o spadanie dlatego że na wuefie jak pod koniec pływania możemy sobie poskakać ze słupków to wszyscy sciągają okulary więc nie tylko ja mam ten problem i stąd wniosek że większość okularów spada
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ból bioder (przy rozciąganiu)
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia na kregoslup
- Ponad rok temu
-
Dwie sprawy
- Ponad rok temu
-
Dieta śródziemnomorska wydłuża życie
- Ponad rok temu
-
Gran Derbi
- Ponad rok temu
-
koktajle -> zamienniki odżywek
- Ponad rok temu
-
Wizyta u kręgarza. Warto?
- Ponad rok temu
-
L-karnityna
- Ponad rok temu
-
Odżywki
- Ponad rok temu
-
Co jeść, aby budować masę mięsniową, niemogąc jeść bialka??
- Ponad rok temu