Cwiczenia na kregoslup
Napisano Ponad rok temu
chcialem spytac o to JAKIE CWICZENIA SA DOBRE NA WZMOCNIENIE KREGOsŁUPa
mieszkam na malej wsi daleko od szosy ale mam swoja silownie
i sale do boksu swoja wlasna i cwicze dla zbicia wagi
bardziej niz dla walki ale boje sie o moj kregoslup na razie super
ale boje sie ze go zaniedbuje poleccie cos by go wzmocnic
wiem ze nalezy unikac kociego grzbietu cwiczyc z pasem itd ale co jeszcze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W dużym uproszczeniu-jeżeli zależy Ci na zdrowym kręgosłupie, pamiętaj o wzmacnianiu mięśni pleców i mięśni brzucha, które go stabilizują. To chyba najbardziej uniwersalna rada.
"Koci grzbiet" ma za zadanie rozciągnąć mięśnie pleców i kręgosłup, nie jest wskazany przy dyskopatii i podobnych schorzeniach, ale jeżeli nic Ci nie dolega to możesz go wykonywać, tylko powoli i z wyczuciem. Generalnie unikamy tych ruchów, które sprawiają nam ból stawów, w tym kręgosłupa.
Powodzenia :-)
Napisano Ponad rok temu
no na kregoslp jako taki to chyba nie ma.chcialem spytac o to JAKIE CWICZENIA SA DOBRE NA WZMOCNIENIE KREGOsŁUPa
nalezy go obudowywac miesniami, naciagac ( plywanie, silownia, stretching ).
co do zaniedbywania, to jesli cwiczysz regularnie ( ruch fizyczny pare razy w tyg ) to powinno byc wszystko ok :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najpierw gwiazdy na obie strony, staram się na jednej ręce na jednej ręce.
Potem takie naskoki, nie wiem jak się zwą, skaczę na ręce, odbijam się od ziemi i ląduję na nogach, ostatecznie tyłem do pozycji wyjściowej.
Potem, to są chyba fiflaki, do przodu robię w każdym razie, pod rząd kilka.
Później skoki na tygrysa. po kilka na stronę.
później wstaję, odsapuję moment i robię mostek ze stania, opieram się z mostka na czubku głowy i puszczam ręce, potem się obchodzę dookoła nogami stojąc na bani, to popularne ćwiczenie zapaśników zdaje się.
Na koniec wstaję z nowym, dokrwionymi, porozciąganym kręgosłupem.
zawsze robię to po lekkiej rozgrzewce oczywiście. potem podczas ćwiczzen się dogrzewam, są mniej więcej w takiej kolejności że coraz cięższe są.
cały zestaw to około 5 minut, nawet mniej. najwięcej czasu zajmuje mi przerwa
a pozatym polecam ćwiczenia z jogi- do tego midzy innymi zostały specjalnie zaplanowane. pozdro, jo!
ps: kup pajączka, hehehee
Napisano Ponad rok temu
ale zdanie spłodziłem , jezuuuuuuuuu!!!!
do tego między innnymi zostały wynalezione. tak będzie lepiej.
Napisano Ponad rok temu
gwiazdy i inne to jest raczej akrobatyka niż prawdziwe ćwiczenia równie dobrze mógł byś gwiazdami wzmacniać biceps bo przecież on też wtedy pracuje chyba że robisz takie ćwiczenia przez cały trening 5 min nic moim zdaniem nie da
no i pamiętaj o rozciąganiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja znam tak fajny zestawik na kręgosłup, do robienia codziennie. wszystkie ćwiczenia dynamicznie, pod rząd i na każdą stronę. Uwaga:
Najpierw gwiazdy na obie strony, staram się na jednej ręce na jednej ręce.
Potem takie naskoki, nie wiem jak się zwą, skaczę na ręce, odbijam się od ziemi i ląduję na nogach, ostatecznie tyłem do pozycji wyjściowej.
Potem, to są chyba fiflaki, do przodu robię w każdym razie, pod rząd kilka.
Później skoki na tygrysa. po kilka na stronę.
później wstaję, odsapuję moment i robię mostek ze stania, opieram się z mostka na czubku głowy i puszczam ręce, potem się obchodzę dookoła nogami stojąc na bani, to popularne ćwiczenie zapaśników zdaje się.
Na koniec wstaję z nowym, dokrwionymi, porozciąganym kręgosłupem.
zawsze robię to po lekkiej rozgrzewce oczywiście. potem podczas ćwiczzen się dogrzewam, są mniej więcej w takiej kolejności że coraz cięższe są.
cały zestaw to około 5 minut, nawet mniej. najwięcej czasu zajmuje mi przerwa
a pozatym polecam ćwiczenia z jogi- do tego midzy innymi zostały specjalnie zaplanowane. pozdro, jo!
ps: kup pajączka, hehehee
Kolega, który zapoczątkował ten temat obawia się zwykłego kociego grzbietu, a Ty mu tu niezly hardcore proponujesz, he he! Można Ci pozazdrościć sprawności, tez bym tak chciała... Fiflak tu, fiflak tam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dwie sprawy
- Ponad rok temu
-
Dieta śródziemnomorska wydłuża życie
- Ponad rok temu
-
Gran Derbi
- Ponad rok temu
-
koktajle -> zamienniki odżywek
- Ponad rok temu
-
Wizyta u kręgarza. Warto?
- Ponad rok temu
-
L-karnityna
- Ponad rok temu
-
Odżywki
- Ponad rok temu
-
Co jeść, aby budować masę mięsniową, niemogąc jeść bialka??
- Ponad rok temu
-
Aparat ortodontyczny
- Ponad rok temu
-
Co na większą wytrzymałość??
- Ponad rok temu