w temacie oczu-Poza silownia niewskazane sa rowniez cwiczenia akrobatyczne oraz nadmierny wysilek jakiegokolwiek rodzaju (.np dlugodystansowe biegi itp.).
Tyle,ze siatkowka moze sie odkleic kazdemu,tyle ze ludzie z wada wzroku maja z reguly ( choc nie zawsze,ja n.p mam siatkowke prawie taka,jak zdrowy czlowiek.po prostu taka specyfika wady wzroku) wieksza szanse na zajscie takiego przypadku.
Prawdopodobieństwo odwarstwienia siatkówki ("odklejenia"),
ablatio retinae, wzrasta, niestety, wraz ze wzrostem krótkowzroczności. Wada rzędu -6 dioptrii z pewnością wymaga konsultacji z lekarzem okulistą pod kątem uprawiania MA. Niestety przy wysokiej krótkowzroczności uderzenie w głowę (style uderzane np. muay thai czy kung fu), rzut na matę i spowodowany tym wstrząs (np. judo, aikido), mogą spowodować odwarstwienie, a więc w najlepszym razie masę problemów, w najgorszym - utratę wzroku. Absolutnie niewskazane są także ćwiczenia siłowe.
Dla pocieszenia powiem, że problem dotyczy także mnie.
Mam wadę - 15 dioptrii, ostatnio także poważne problemy z przepływnością krwi przez naczynia siatkówki. Mimo to ćwiczę kulturystykę (oczywiście ostrożnie, np. bez wymuszonych powtórzeń itp.), prowadzę treningi kung-fu dla dzieci, biegam kilka-kilkanaście kilometrów. Ale robię to wszystko na własne ryzyko, wbrew zakazowi lekarzy...
i... wiem czym ryzykuję...
Zalecam ostrożność i, koniecznie,
konsultację z lekarzem okulistą.
Pozdrawiam