Krav maga Kielce
Napisano Ponad rok temu
A może za bardzo uwierzył w skuteczność BJJ i Vale tudo - to w dalszym ciągu jest tylko rywalizacja sportowa i przenoszenie jej skuteczności z areny na ulicę jest ryzykowne".
Nikt nie musi przynosic, chcac trenowac, jak na razie - zaswiadczenia od psychiatry, a i badanie tego ostatniego czesto bywa zwodne. A ja nie potrafie przewidziec nawet wlasnej przyszlosci, a co dopiero tu mowic o cudzej! Choc przyznam - ze w zasadzie nie zdarza mi sie, zebym wymknal sie sobie spod kontroli, chyba, ze towarzysza temu okolicznosci na ktore nie ma wplywu.
Byl jedna z grubo ponad setki chlopakow, ktorzy przewineli sie przez sala treningowa i znikli jak meteoryty, nie zagrzawszy dluzej miejsca.
Zjawil sie kilka lat temu na krotko, w tym czasie, kiedy robilismy glownie boks i kick. Wiec nie mogl raczej uwierzyc w sila vale tudo, czy bjj - bo wowczas nawe nie poslugiwalimsy sie takimi pojeciami.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście jestem zagorzałym przeciwnikiem sportu kawlifikowanego w SW bo układy i pieniądze skutecznie rozpieprzają atmosferę ćwiczeń i wypaczają pogląd na uprawianie tych dyscyplin. Z drugiej strony faktycznie jest to jedyna bezpieczna forma konfrontacji między ćwiczącymi.
K_P nie odbieraj mojego tekstu jako atak za to co się stało nie mniej jednak na każdym z nas Instruktorów część tej odpowiedzialności za takie wypadki spoczywa.
To my mówimy to jest sport, to jest rekreacja, to jest sztuka a to wchodzi na ulicy.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. Niestety. Nie bardzo mamy wplyw na to co zrobia nasi adepci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A zapewniam Cie mistrzowie swiata z ktorymi mialem do czynienia i nie tylko ja - potrafia to robic nie gorzej niz wybitni judocy. Zreszta czasami sa wybitni w obydwu tych dyscyplinach.
Natomiast stereotyp podpowiada, ze bjj poleg na tym, ze teraz bede sie pochylal nad napastnikiem, albo sam sie poloze pod nim na plecach, zeby wykonac "technike konczaca".
Zreszta ja i tak prawde powiedziawszy wale - jak mi juz ktos nie daje zdanego wyboru - zwyczajnie w buzie,zapominajac o bjj. To tez ostudza bojowe zapedy.
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
wystarczy wyobrazic sobie sytuacje kraver vs 3 kolesi na ulicy a bjj vs 3 kolesi na ulicy
to mi sie podoba strasznie fajny tekst...ja trenowalem boks,kick boxing a teraz trenuje bjj. Na poczatku jak zaczynalem boksowac to tez myslalem ze bokser to 3 kolesi pozabija bez trudu, potem trenowalem dla przyjemnosci. Po trzech latach boks i kick sie znudzily, bo ilez mozna tluc jedno i to samo. Teraz trenuje bjj bo bardzo mi sie podoba jako ogolnorozwojowy sport, a nie na ulice. Na ulicy nosze noz, bo jak ktos juz musi sie obronic na ulicy to przed kilkoma bandziorami-zdeterminowanymi i pewnymi siebie. Tutaj to juz zadne krav magi, boksy i nic nie pomoze-tylko bron. Trzeba robic to co sie lubi. Krav maga jest fajnym zajeciem, bjj tez super, a do obrony na ulicy to trzeba sie uzbroic. Wazne ze nie jestesmy po tej drugiej stronie, bo kiedy oni napadaja na ulicy to my sobie trenujemy w dobrym towarzystwie. Pozdro fo all
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WFKM- Krav Maga, nowa federacja w Polsce
- Ponad rok temu
-
Combat - Gliwice i okolice
- Ponad rok temu
-
Film z izraelskiego szkolenia KM
- Ponad rok temu