Mokuso\Tak powinno byc czy to tylko moje fantazje??
Napisano Ponad rok temu
Jakie są wasze odczucia podczas mokuso? Staracie się myśleć o czymś specjalnym?
za poważne odpowiedzi dziękuje, za te mniej poważne również
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmm moj sensei bardzo powaznie podchodzi do medytacji, dlatego na kazdym treningu ma ona miejsce
Mój też, myślimy też często o mięsku
Napisano Ponad rok temu
A nawiązując do tematu to miałem parę razy okazję stać z boku i patrzeć na ludzi ode mnie z grupy podczas medytacji. I niestety... jest pewna grupka osób, która to olewa, np. siedząc sobie i gapiąc się w pustkę, albo na sufit, albo smiejąc się i szepcząc między sobą Smutne Martwi mnie takie podejście ale cóż. Najwyraźniej nie każdy traktuje to poważnie. Na szczęście zdecydowana większość istotnie jest w pełni skupiona na medytacji, lub przynajmniej sprawiają takie wrażenie...
Napisano Ponad rok temu
nawiasem mowiac, latwiej mi osiagnac uspokojenie jesli medytacja jest nieco dluzsza niz kilka oddechow, co rzadko sie zdarza u nas na treningach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ellis napisała:
Napisz coś więcej, jako kobieta masz bogatsze doznania wewnętrzne niż my mężczyni (prości zjadacze mięsa :wink: )hmmm moj sensei bardzo powaznie podchodzi do medytacji, dlatego na kazdym treningu ma ona miejsce
Mój sensei mówi, że poprzez mokuso mamy się dobrze "nastawić" do treningu, zżucić zły bagaż doświadczeń spoza dojo i otworzyć się na nowe doświadczenia. Takie niby łatwe, a ciężkie do wykonania, hej może Ci bardziej zaawansowani powiedzą, hę?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
napisac moge jedynie ze medytacja to bardzo trudna sprawa i trzeba duzo cierpliwosci do niej
A ile jej poświęcasz czasu, dajmy na to tygodniowo? :-)
Napisano Ponad rok temu
A nawiązując do tematu to miałem parę razy okazję stać z boku i patrzeć na ludzi ode mnie z grupy podczas medytacji. I niestety... jest pewna grupka osób, która to olewa, np. siedząc sobie i gapiąc się w pustkę, albo na sufit, albo smiejąc się i szepcząc między sobą
Oj zdarzają się cudaki. Gapienie się w pustkę nie byłoby jeszcze takie złe. Jeżeli to pozwala mu się skupić, to czemu nie. Śmiechy i szepty to już oczywiście inna para kaloszy, chociaż to może być akurat inny przejaw zjawiska, które kiedyś zaobserwowałem u jednego z nowo przybyłych do gr. początkującej. Otóż człowiek ten miał z ukłonem i medytacją bardzo poważny problem natury, najprawdopodobniej, religijno-moralnej. Podczas medytacji strasznie się wiercił i robił wszystko, żeby tylko nie medytować, a gdy przychodziło do ukłonu to już była prawdziwa komedia. Kłaniał się niekłaniając, kręcił z dezaprobatą głową, przewracał oczami, a minę miał taką, jakby spodziewał się, że jak tylko się "pokłoni obrazowi" to go zaraz grom z niebios strzeli. Istna komedia.
Znikną z resztą po kilku treningach.
Napisano Ponad rok temu
Tak przynajmniej jest u nas, to u was tak nie ma????? :roll:
Napisano Ponad rok temu
przestraszony :shocked!:Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi...
:nie: stety nieCi co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
Tak przynajmniej jest u nas, to u was tak nie ma?????
Napisano Ponad rok temu
przestraszony :shocked!:Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi...
:nie: stety nieCi co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
Tak przynajmniej jest u nas, to u was tak nie ma?????
Szczepan pamietasz? Ja od poczatku bylem przeciwny!!!!
A tak wogole to nie wypisuj takich rzeczy bo pozniej fama pojdzie, ze kanadyjska odmiana aikido jest bardziej ekstremalna niz u Sensei Chiba :wink:
"bokenem w glowe" - - poklon poklon poklon poklon poklon
Napisano Ponad rok temu
Ta "medytacja" to nie zadne gapienie sie, czy myslenie o milych osobach. Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi... Ci co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
U nas tak nie ma. Bo wsyztskie bokeny się połamały na naszych głowach :-) :-) :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ta "medytacja" to nie zadne gapienie sie, czy myslenie o milych osobach. Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi... Ci co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
U nas zdradziecko atakuje tanto ciosem pod żebra. Kto nie opanował obrony w siadzie seiza ten ma przerąbane Szczepciu za dużo syropu klonowego, czy może ostatni niedźwiadek był zdziebko nieświerzy??????
A temat juz był do archiwum. Odkopać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja mam fantazje erotyczne.....naoliwiona hakama na rurze :wink:
np pmasz nasmarowany oliwa tanczacy na rurze hakamie...??? 8O 8O
:twisted: :twisted:
:wink:
Napisano Ponad rok temu
A ja mam fantazje erotyczne.....naoliwiona hakama na rurze :wink:
naoliwiona hakama? 8O 8O 8O a nie miales czasem na mysli naoliwionej bez hakamy?
Napisano Ponad rok temu
Shawnee napisał:
A ja mam fantazje erotyczne.....naoliwiona hakama na rurze
naoliwiona hakama? a nie miales czasem na mysli naoliwionej bez hakamy?
To ja mam takie Kantele bez hakamy , oczywiście miałem na myśli naoliwiona :wink: .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mlodzi
- Ponad rok temu
-
Katsuaki Asai w Gdyni
- Ponad rok temu
-
Wyraź swoją opinię o "The Path beyond Thou" S.SEGA
- Ponad rok temu
-
Nishio sensei
- Ponad rok temu
-
Super galeryja ;-)))
- Ponad rok temu
-
demonstracja aikido aikikai
- Ponad rok temu
-
Myśli nieuczesane.
- Ponad rok temu
-
Dlaczego zacząłeś/zaczęłaś ćwiczyć aikido?
- Ponad rok temu
-
Tematy wałkowane ....
- Ponad rok temu
-
Może ktoś z forum się wybiera ? :)
- Ponad rok temu