Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mokuso\Tak powinno byc czy to tylko moje fantazje??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

budo_kamilson
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mokuso\Tak powinno byc czy to tylko moje fantazje??
Mokuso- zawsze na początku i na koniec treningu, chwila "medytacji". Na moich treningach Sensei sugeruje żeby w tym czasie pomyśleć o miłych dla nas osobach, zdarzeniach z życia które budzą w nas pozytywne emocje; uspokoić oddech. Po jednym z treningów podczas Mokuso myślałem właśnie o bliskiej mi osbie, która rzeczywiście wywołuje u mnie bardzo pozytywne uczucia :) :) , poczułem się nagle dziwnie lekki, jakby coś się zmieniło! Poczułem się bardziej Kamilem niż ciałem Kamila. Od tamtego czasu zastanawiam sie czy to wpływ podświadomości (sugestii Hollywodzkiego spamu w tv).

Jakie są wasze odczucia podczas mokuso? Staracie się myśleć o czymś specjalnym?
:?: :?: :?:

za poważne odpowiedzi dziękuje, za te mniej poważne również :D
  • 0

budo_ellis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mokuso\Tak powinno byc czy to tylko moje fantazje??
hmmm moj sensei bardzo powaznie podchodzi do medytacji, dlatego na kazdym treningu ma ona miejsce
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmmm moj sensei bardzo powaznie podchodzi do medytacji, dlatego na kazdym treningu ma ona miejsce

Mój też, myślimy też często o mięsku :rofl:
  • 0

budo_malekith
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cóż... u nas zawsze ma to miejsce, na początek i na koniec treningu. Zawsze podczas medytacji staram się nie myśleć o niczym (a to nie jest takie proste, wbrew pozorom ;) ). Skupić się tylko na miarowym oddechu i wszelkie myśli i troski odesłać do szatni :-) Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby pomyśleć o czymś przyjemnym, o kimś bliskim. Ale spróbuję :-) Może poczuję coś nowego :-) Chociaż... kiedyś sensei na stażu powiedział nam, żeby wyobrazić sobie złocistą tarczę słońca :-) I wtedy odpłyną wszelkie trudności z "wysiedzeniem" w miejscu :) Bo ja np. mam czasem trudności z wysiedzeniem w seiza dłużej niż 2 minuty. Ale czasem to mogę siedzieć, i siedzieć, i siedzieć... różnie bywa...

A nawiązując do tematu to miałem parę razy okazję stać z boku i patrzeć na ludzi ode mnie z grupy podczas medytacji. I niestety... jest pewna grupka osób, która to olewa, np. siedząc sobie i gapiąc się w pustkę, albo na sufit, albo smiejąc się i szepcząc między sobą :| Smutne :( Martwi mnie takie podejście ale cóż. Najwyraźniej nie każdy traktuje to poważnie. Na szczęście zdecydowana większość istotnie jest w pełni skupiona na medytacji, lub przynajmniej sprawiają takie wrażenie... ;)
  • 0

budo_kantele
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 643 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja podczas medytacji staram sie nie myslec o niczym. jesli mi sie to uda, to rzeczywiscie ma efekt - czuje sie "oczyszczona" z wszystkich negatywnych emocji jakie gromadza sie we mnie w ciagu dnia (treningi mam prawie zawsze wieczorem). niestety, przewaznie nie myslenie o niczym nie udaje mi sie, bo zawsze jakas mysl wpadnie mi w ostatniej chwili do lba, ot chocby chwila smiechawy na temat "nieco" przetartych skarpetek senseia...
nawiasem mowiac, latwiej mi osiagnac uspokojenie jesli medytacja jest nieco dluzsza niz kilka oddechow, co rzadko sie zdarza u nas na treningach.
  • 0

budo_authority
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1851 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

U mnie to wygląda inaczej ja sie skupiam na mysli aby bezurazowow dla mnie i uke przezy treniig z jak najwiekszą korzyscią dla mnie i innych ! KAZAM !
  • 0

budo_kamilson
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To ja na następnym treningu wypróbuje złocistą tarczę słońca, zobaczymy zobaczymy :wink:
Ellis napisała:

Napisz coś więcej, jako kobieta masz bogatsze doznania wewnętrzne niż my mężczyni (prości zjadacze mięsa :wink: )
Mój sensei mówi, że poprzez mokuso mamy się dobrze "nastawić" do treningu, zżucić zły bagaż doświadczeń spoza dojo i otworzyć się na nowe doświadczenia. Takie niby łatwe, a ciężkie do wykonania, hej może Ci bardziej zaawansowani powiedzą, hę? :?:
  • 0

budo_ellis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

napisac moge jedynie ze medytacja to bardzo trudna sprawa i trzeba duzo cierpliwosci do niej
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

napisac moge jedynie ze medytacja to bardzo trudna sprawa i trzeba duzo cierpliwosci do niej

A ile jej poświęcasz czasu, dajmy na to tygodniowo? :-)
  • 0

budo_marwoj
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

A nawiązując do tematu to miałem parę razy okazję stać z boku i patrzeć na ludzi ode mnie z grupy podczas medytacji. I niestety... jest pewna grupka osób, która to olewa, np. siedząc sobie i gapiąc się w pustkę, albo na sufit, albo smiejąc się i szepcząc między sobą

Oj zdarzają się cudaki. Gapienie się w pustkę nie byłoby jeszcze takie złe. Jeżeli to pozwala mu się skupić, to czemu nie. Śmiechy i szepty to już oczywiście inna para kaloszy, chociaż to może być akurat inny przejaw zjawiska, które kiedyś zaobserwowałem u jednego z nowo przybyłych do gr. początkującej. Otóż człowiek ten miał z ukłonem i medytacją bardzo poważny problem natury, najprawdopodobniej, religijno-moralnej. Podczas medytacji strasznie się wiercił i robił wszystko, żeby tylko nie medytować, a gdy przychodziło do ukłonu to już była prawdziwa komedia. Kłaniał się niekłaniając, kręcił z dezaprobatą głową, przewracał oczami, a minę miał taką, jakby spodziewał się, że jak tylko się "pokłoni obrazowi" to go zaraz grom z niebios strzeli. Istna komedia.
Znikną z resztą po kilku treningach.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ta "medytacja" to nie zadne gapienie sie, czy myslenie o milych osobach. Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi... Ci co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
Tak przynajmniej jest u nas, to u was tak nie ma????? :roll:
  • 0

budo_vigo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 374 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi...

przestraszony :shocked!:

Ci co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
Tak przynajmniej jest u nas, to u was tak nie ma?????

:nie: stety nie :rofl:
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi...

przestraszony :shocked!:

Ci co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.
Tak przynajmniej jest u nas, to u was tak nie ma?????

:nie: stety nie :rofl:

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Szczepan pamietasz? Ja od poczatku bylem przeciwny!!!!

A tak wogole to nie wypisuj takich rzeczy bo pozniej fama pojdzie, ze kanadyjska odmiana aikido jest bardziej ekstremalna niz u Sensei Chiba :wink: :) :) :) :)

"bokenem w glowe" - - :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: poklon poklon poklon poklon poklon
  • 0

budo_kordi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 268 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ta "medytacja" to nie zadne gapienie sie, czy myslenie o milych osobach. Podczas gdy studenci siedza, sensei chodzi z tylu od jednego do drugiego i uderza bokenem w glowe wykonujac atak shomenuchi... Ci co maja dobra koncentracje, nic sie z nimi nie dzieje, dla innych przewidziana jest pierwsza pomoc.

U nas tak nie ma. Bo wsyztskie bokeny się połamały na naszych głowach :-) :-) :-)
  • 0

budo_kamilson
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hej ludzie, co w takim razie treba robić przy mokuso żeby miało to sens. Przecież to ma czemuś służyć, tak? Szczepanie napisz zatem powaznie jak wykonywac to "ćwiczenie". Przecież są inne ćwiczenia nietłumaczone przez sensei które trzeba wykonywać w określony sposób, niemożliwy do zobaczenia dla zwykłego ćwiczącego. PLS
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

U nas zdradziecko atakuje tanto ciosem pod żebra. Kto nie opanował obrony w siadzie seiza ten ma przerąbane :) Szczepciu za dużo syropu klonowego, czy może ostatni niedźwiadek był zdziebko nieświerzy??????
A temat juz był do archiwum. Odkopać. :)
  • 0

budo_shawnee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1617 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja mam fantazje erotyczne.....naoliwiona hakama na rurze :) :) :) :wink:
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

np pmasz nasmarowany oliwa tanczacy na rurze hakamie...??? 8O 8O

:twisted: :twisted:

:wink:
  • 0

budo_kantele
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 643 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

naoliwiona hakama? 8O 8O 8O a nie miales czasem na mysli naoliwionej bez hakamy?
  • 0

budo_vigo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 374 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Shawnee napisał:
A ja mam fantazje erotyczne.....naoliwiona hakama na rurze

naoliwiona hakama? a nie miales czasem na mysli naoliwionej bez hakamy?

To ja mam takie Kantele bez hakamy :D , oczywiście miałem na myśli naoliwiona :wink: .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024