Re: Te Kata sa nieziemko trudne...
Uwierz na słowo technika wykonana prawidłowo jest o wiele silniejsza i bardziej skuteczna. Na tym polega sens karate. Z pozoru ta przez ciebie wymieniona zgieta ręka to jest cholernie wielki bląd. na ulicy gdy nie panujesz nad emocjami i uderzysz z całej siły a będziesz miał zgiętą ręke to cała siła ciosu zostaje na zgiętym stawie nadgarstkowym lub łokciowym Czyt. jak masz dużo siły łamiesz sobie nadgarstek na przeciwniku.
hehe, ale nie do końca o to mi chodziło z ta ręka, to był luźny przykład.
Nie ważne, chodzi mi o to że mamy troszke różną budowę i nei zawsze poprawnaq tecnika wygląda tak sam u wszystkich. Ja np o 50% mocniej bije giaku gdy dłoń jest ustawiona pionowo. I do tego jak tak uderzam to na worku nigdy sie kontuzji nie nabawiłem, a wiele razy widziałem jak chłopaki sobie na workach nadgarstki uszkadali.
Jest wiele przykładów na to. Ja tu bardziej pije do zawodów karate tradycyjnego i własnie okreslenia poprawna technika. zeby nie przesadzać. Moje zenkutsu jest krótsze niz wie3kszości kolegów, ale znam takich którzy mają je dłuższe niz wiekszość. Które jest złe i dlaczego?
Rozumiesz o co mi chodzi?