Te Kata sa nieziemko trudne...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A cóż to takiego, bo pierwszy raz o tym słyszę?No i nie zapominajmy panowie o "Keri Kata", ktorego tez sie nie wilcza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A cóż to takiego, bo pierwszy raz o tym słyszę?
Juz objasniam:
Keri Kata jest forma, w ktorej wystepuja same kopniecia. Kata to jest forma, ktora ma sluzyc nauce kopniec w rozne strony, z obrotu i takie tam.
Wykonuje sie je tak jak kata taikyoku shodan-po tej samej sciezce, tyle ze blok gedan-bari jest zastapiony yoko-geri-kekomi, a oi-zuki przez mae-geri. Mae-geri mozna, zastepowac inna technika nozna, do wyobru, do koloru
Napisano Ponad rok temu
Pytam z czystej ciekawosci.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe kto to wymyślił.Juz objasniam:
Keri Kata jest forma, w ktorej wystepuja same kopniecia. Kata to jest forma, ktora ma sluzyc nauce kopniec w rozne strony, z obrotu i takie tam.
Wykonuje sie je tak jak kata taikyoku shodan-po tej samej sciezce, tyle ze blok gedan-bari jest zastapiony yoko-geri-kekomi, a oi-zuki przez mae-geri. Mae-geri mozna, zastepowac inna technika nozna, do wyobru, do koloru
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie trenuje Kyokushin 8)
+ 1 ze słyszenia Bo kata tsyon, niestety nigdzie nie udało mi się znależć nawet ilustracji tego kata wymaganego na sandan.
To kata jest w "Advanced Karate" Mas Oyamy. Jest równiez bunkai do niego pokazany.
To może byś je jakoś zarzucił :wink:
Napisano Ponad rok temu
A cóż to takiego, bo pierwszy raz o tym słyszę?
Juz objasniam:
To chyba jak Saguki Taikyoku w Kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Sorry ale mam jeszcze jedno pytanie do shotokańców . Czy Gojushiho day lub sho to to samo co w kyokushin Sushiho. Z góry dzięki za odpowiedż. Sorry że tak pytam ale interesuje mnie skąd Mass. Oyama brał kata do kyokushin. Jestem w tym temacie początkujący.
Z tego co wiem, sushiho bazuje na gojushiho podobnym do tego ćwiczonego w shorin-ryu, ale są tam też elementy z innych kata, albo zmodyfikowane przez Oyamę.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... i tak co styl, organizacja to jest inaczej. I bądź tu mądry...
W ksiazce funakoshiego jest standardowa 15-tka (o ile sie nie myle). To wystarczy. Reszta to ciekawostki (shotokan).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W shorin piniany robi się na jedną stronę, w shotokanie również wykonuje sie ura. Ushiro kata przynajmniej u Kasego i Shiraia wygląda w ten sposób, że przejścia w których wykonuje się bloki wykonuje się z krokiem w tył czyli w pinan shodan zamiast lewą nogą do w bok do hidari neko ashi dachi odchodzisz prawą w bok też do hidari neko ashi dachi. Ataki wykonuje się normalnie z krokiem w przód. Ushiro kata w zamyśle ma przygotowywać do interpretacji takiej ciut realniejszej.
pzdr
PS. W shotokanie są inne pozycje, a keri kata nie robię więc nie będę sie wypowiadał
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-yh, zaczelam chodzic na karate, bo moj trener stwierdzil, ze przyda mi sie inny trening (cwicze KB, kocham KB i wogole i w szczegole)...dostalam prikaz, by poprawic koordynacje. Pewnie zaraz mnie tu ktos "przeklnie" ale powiem Wam tak - JA TEGO WOGOLE NIE KUMAM!!! Uprzedzilam sie chyba do karate, cwicze bo cwicze, nie umiem sie przelamac. Kumite owszem, ale kata???? Wiem, wiem, poprawia koordyancje ruchu itp itd...
te kata sa nieziemsko trudne...
pozdrowka
Napisano Ponad rok temu
-yh, zaczelam chodzic na karate, bo moj trener stwierdzil, ze przyda mi sie inny trening (cwicze KB, kocham KB i wogole i w szczegole)...dostalam prikaz, by poprawic koordynacje. Pewnie zaraz mnie tu ktos "przeklnie" ale powiem Wam tak - JA TEGO WOGOLE NIE KUMAM!!! Uprzedzilam sie chyba do karate, cwicze bo cwicze, nie umiem sie przelamac. Kumite owszem, ale kata???? Wiem, wiem, poprawia koordyancje ruchu itp itd...
pozdrowka
To jest chyba ewenement trenera na polska skale. Uznal, ze ktos inny lepiej nauczy czegos niz on sam. Niewiarygodne w tym kraju Gratuluje trenera.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dojo Funakoshi
- Ponad rok temu
-
Kontuzja i co dalej?
- Ponad rok temu
-
Kata Shotokan
- Ponad rok temu