Skocz do zawartości

Zdjęcie

Te Kata sa nieziemko trudne...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
162 odpowiedzi w tym temacie

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Te Kata sa nieziemko trudne...
Tak naprawde sprawa interpretacji jest sprawa bardzo stara, bo wlasciwie od interpretacji zaczynano nauke kata, jak juz osoba poznala co oznaczaja wszystkie sekwencje w kata dopiero uczyla sie laczyc je w calosc i w ten sposob poznawano kata... dawno temu na Okinawie. Potem wraz z przeniesieniem karate do Japoni wszystko zostalo wywrocone do gory nogami i najpierw zaczeto uczyc kata, dopiero potem interpretacji. A wiadomo ze sa uczniowie zdolni i zdolniejsi to czesc ta mniej zdolna zaczela szybko dazyc do konfrontacji i w ten sposob narodzil sie sport w karate. A ze karate trafilo do USA gdzie ludzie sa nie tylko nie zdolni ale rowniez leniwi, interpretacja zostala w wielu szkolach zaniechana. I takie okaleczone karate trafilo do Europy. A ze takie karate nie mialo nic w sobie z dawnego karate, to ludzie zaczeli krecic nosem, ze cos jest nie tak, ze kata sa do d., nie praktyczne i w ogole. Po latach starzy japonscy mistrzowie poczuli nosem ze kasa zaczyna uciekac do innych sztuk walki i nagle "przypomnieli"sobie o interpretacji. Moral. Dla pieniedzy kazdy jest w stanie podporzadkowac sie modzie panujacej na okolo. Dotyczy rowniez to karate.

A tak na marginesie. Mimo wszystkich stazy, wyjazdow treningow czy nikt nie zastanowil sie dlaczego przy tak niewielkiej liczbie starych japonskich mistrzow np o rodowodzie z JKA, przekazuje tak roznorodna wiedze? Moim zdaniem jest to przekazywanie wiedzy fragmentarycznie, a calosc jest zarezerwowana dla waskiego grona osob. Dopiero poznanie wiedzy zawartej np we wszystkich szkolach zwiazanej z Shotokan pozwoli dac obraz stylu. Jest jedno male ale, na takie studiowanie karate zabrakloby niejednego zycia. A w ogole to musimy pamietac ze pomimo ze Japonczycy przekazuja nam swoja wiedze, to dalej uwazaja nas za zwyklych barbarzyncow. A dlaczego nas ucza. Bo ze wzgledu na niskie zainteresowanie karate w Japonii obawiaja sie ze ta wiedza zaginie. A nie chcac przekazywac calej wiedzy calosciowo podzieli ja na czesci i po troche trafia do nas.

To jest wylacznie moje zdanie na podstawie obserwacji poczynionych w swiatku karate.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

red_88
Twoj awatar i wiek wiele tlumaczy...
  • 0

budo_kyokushin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 276 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

qiro bardzo piękny wywód :wink:

Tylko z tymi interpretacjami ja bym raczeł szukał w szkołach typu Goju czy Shorin, ale to też tylko moje zdanie.
  • 0

budo_wnuk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 537 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciekawy wywód tylko pytanie uzupełnić braki naszego karate innym stylem np. bjj, zapasy? (byle nie japońskim) chociaż w judo chyba takich problemów nie ma.

Czy też modlić sie o to żeby udało nam skompletować się całość?
  • 0

budo_reed_88
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

red_88
Twoj awatar i wiek wiele tlumaczy...

Giro co tłumaczy mój wiek i awar :?:
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tak na marginesie. Mimo wszystkich stazy, wyjazdow treningow czy nikt nie zastanowil sie dlaczego przy tak niewielkiej liczbie starych japonskich mistrzow np o rodowodzie z JKA, przekazuje tak roznorodna wiedze? Moim zdaniem jest to przekazywanie wiedzy fragmentarycznie, a calosc jest zarezerwowana dla waskiego grona osob. Dopiero poznanie wiedzy zawartej np we wszystkich szkolach zwiazanej z Shotokan pozwoli dac obraz stylu. Jest jedno male ale, na takie studiowanie karate zabrakloby niejednego zycia. A w ogole to musimy pamietac ze pomimo ze Japonczycy przekazuja nam swoja wiedze, to dalej uwazaja nas za zwyklych barbarzyncow. A dlaczego nas ucza. Bo ze wzgledu na niskie zainteresowanie karate w Japonii obawiaja sie ze ta wiedza zaginie. A nie chcac przekazywac calej wiedzy calosciowo podzieli ja na czesci i po troche trafia do nas.

Niestety to jest smutna prawda. Wielcy mistrzowie nie pokazuja tych najlepszych smaczkow.
  • 0

budo_bodhidarma
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 181 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciekawy wywód tylko pytanie uzupełnić braki naszego karate innym stylem np. bjj, zapasy? (byle nie japońskim) chociaż w judo chyba takich problemów nie ma.

Czy też modlić sie o to żeby udało nam skompletować się całość?

Nie trzeba sie modlic tylko dobrze poszukac. Kazdy styl ma pare odlamow, z ktorych jeden jest tym pelnym przekazem. Nie sa one tak dobrze znane poniewaz sport rozprzestrzenia sie duzo szybciej, a starzy mistrzowie ufni w swa wiedze dopiero pozniej docenili potege reklamy. Dzis odlamy reprezentujace pelny przekaz odrabiaja straty ale zachodzi to bardzo wolno a my musimy po prostu szukac.

Okazuje sie, ze japonskie ministerstwo edukacji, dbajac o zachowanie kultury japonskiej (w tym takze okinawskiej) prowadzi wykaz/rejestr tych organizacji, ktore nauczaja karate w formie oryginalnej i niezmienionej - tej prawdziwej. Kazdy styl jest tam reprezentowany przez jedna tylko organizacje, podczas gdy wielu innym po przeprowadzeniu dochodzenia odmawia sie tego przywileju ze wzgledu na wprowadzone zmiany (niepelny lub zafalszowany przekaz).

Mowa oczywiscie o oryginalnych stylach okinawskich. Nie zdazylem jeszcze tej informacji sprawdzic ale uwazam, ze jest ciekawa i warto sie tym zainteresowac (dla milosnikow sztuki walki, nie sportu).
  • 0

budo_wnuk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 537 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To ja chyba jednak przejdę sie na coś ogólnie dostępnego i skutecznego jak będę miał okazję. :wink:
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kyokushin

Czesciowo masz racje ale nie do konca, jak zwykle przekaz wiedzy zalezy od nauczyciela a nie od stylu. Nie wiem czy zauwazyles, ale na wielu materialch instruktazowych shotokanu kata sa bardzo czesto pokazywane z interpretacja.

Wnuk

Tak do konca nie jest to super komfortowa sytuacja, gdyz karate ktore mialo racje bytu w latach moze byc calkowicie "nierealne" w podobnej sytuacji dzisiaj. Skostnienie stylu wcale nie wplywa na jego jakosc. Poza tym wiedza nie rozwijana cofa sie.
Co do modlitw. Na pewno nie zaszkodzi.

Red_88

Twoje podejscie do karate. Nie zapominaj ze kata i karate to jedno. :)
  • 0

budo_kyokushin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 276 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kyokushin

Czesciowo masz racje ale nie do konca, jak zwykle przekaz wiedzy zalezy od nauczyciela a nie od stylu. Nie wiem czy zauwazyles, ale na wielu materialch instruktazowych shotokanu kata sa bardzo czesto pokazywane z interpretacja.

Niestety nie zauważyłem, z tego powodu że nie mam takich materialów instruktarzowych.
Ja bunkai staram się uczyć u mojego nauczyciela a takze szukać na włąsną ręke, po uprzedniej własnej interpretacji.
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem jest to przekazywanie wiedzy fragmentarycznie, a calosc jest zarezerwowana dla waskiego grona osob.

Ja bym powiedzial, ze raczej jestesmy za to odpowiedzialnu "my" ludzie zachodu, niecierpliwi chcacy isc na skroty, chcacy jak najszybciej osiagnac podstawy do rywalizacji sportowej, no i czasciowo odpowiedzialni za to sa mistrzowie japonscy; dlatego ze nam ulegli i czesciowo ten przekaz dostosowali do naszej mentalnosci.
  • 0

budo_meikyoan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 181 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A czy nie zauważyliście, że interpretacje kata przekazywane są kilkupoziomowo?
Nawet powszechnie uznawani mistrzowie w swoich publikacjach przekazują podstawowe i często niezbyt realne wytłumaczenie, starając się zachować maksymalną zgodność z ruchami i rytmem kata. Potem pojawiają się kolejne interpretacje, bardziej skomplikowane i bliższe realności, potem kolejne (np. zawierające rzuty) itd...

Czy to nie jest przypadkiem tak, że kata stanowią pewien zapis technik stylu i i im dalej w to wchodzisz tym więcej odkrywasz?

Jak by na to nie patrzyć, wolna walka prowadzona na wysokim poziomie nie różni się szczególnie w zależności od sztylu. Różnice w wykonaniu kata i technik karate wynikają głównie ze skłonności twórcy stylu, zaś to jakie ćwiczy się interpretacje zależy od tego jak dalece sami jesteśmy w stanie nadać znaczenie ruchom kata.
Ostatecznie karate to walka i wszystko w nim powinno służyć skuteczności w boju a nie pięknie ruchów. Tak przynajmniej ja rozumiem karate i tak staram się prowadzić treningi. Trening kata u mnie, to (od pewnego poziomu) nie mechaniczne powtarzanie ruchów, lecz w większości ćwiczenie interpretacji we wzrastającej sile i szybkości ataków i chęci utrudnienia obrony przeciwnika.
  • 0

budo_reed_88
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie martw sie ty, nie zapmone. A kata ćwicze bo lubie, i prawie tyle samo czasu poświęcam na trening bloków i uderzeń co na kata
:peace:
  • 0

budo_bodhidarma
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 181 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy to nie jest przypadkiem tak, że kata stanowią pewien zapis technik stylu i i im dalej w to wchodzisz tym więcej odkrywasz?

To jest dokładnie tak :) Kata to biblioteka każdego stylu, w której zapisana jest cała wiedza. Dlatego są takie ważne. Trzeba tylko uważać, żeby nie natrafiać na takie, które w odróżnieniu od wypracowanych przez lata, ktoś wymyślił w jeden wieczór.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bodhidarma

A czy ty jestes pewien ze ktores z dawnych kata a nawet kilka nie zostalo wymyslone w jeden wieczor :?:
:) :) :)
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bodhidarma

A czy ty jestes pewien ze ktores z dawnych kata a nawet kilka nie zostalo wymyslone w jeden wieczor :?:

he, he.... dokladnie.

W tym wypadku moze byc tak jak z poezja. Poeta mial natchnienie napisal wiersz w pol godziny, a pozniej dzieciaki jak i profesorowie zapisuja dziesiatki stron analizujac co autor mial na mysli; a tak na prawde nigdy sie tego nie dowiedza :)
  • 0

budo_meikyoan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 181 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

giro napisał:

A czy ty jestes pewien ze ktores z dawnych kata a nawet kilka nie zostalo wymyslone w jeden wieczor

Może i tak było, ale przez tyle lat zmieniało się pod wpływem "dorabianych" do niego interpretacji i chyba można przyjąć, że przetrwało to co jest wartościowe. Ciekawe natomiast ile nowopowstających kata przetrwa?
Ćwiczę Gosoku, soke Kubota żyje, pracuje i jego kata w ciągu kolejnych lat ewidentnie ewoluują . Oby szło to ku dobremu.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja nie neguje kata ani starych ani nowych, jezeli tylko kata ma sensowna i logiczna interpretacje, stare nie oznacza lepsze tylko moze troche lepiej dopracowane. A i to nie zawsze, zwlaszcza jesli chosdzi o dostosowanie kata do wymogow sportu.
  • 0

budo_vop23
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 613 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bodhidarma

he, he.... dokladnie.

W tym wypadku moze byc tak jak z poezja. Poeta mial natchnienie napisal wiersz w pol godziny, a pozniej dzieciaki jak i profesorowie zapisuja dziesiatki stron analizujac co autor mial na mysli; a tak na prawde nigdy sie tego nie dowiedza :)

A kto wie ? moze jeszcze byl nawalony ?
A znam takich co z kata slabo a w walkach genialnie . Im wiecej zagmatwanych technik tym gorzej w walce . Ja kata traktuje po swojemu i nie przezywam .
  • 0

budo_wnuk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 537 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A kto wie ? moze jeszcze byl nawalony ?

Chyba prędzej na jakiś prochach :lol:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024