"duchowa" otoczka
Napisano Ponad rok temu
I tak sam nie wiem co sądzić o tych duchowych, czy raczej orientalnych aspektach... jedyne co mi przychodzi do głowy to Kamiza, która też nie zawsze wygląda jakoś niezwykle, no i hakama.
A dalej idąc... przecież nikt chyba nie robi w dojo szamanistycznych praktyk wykonywanych przez O'sensei... chyba, że kata z Jo, jak pisał raz Szczepan wywodzą się z takiej praktyki.
Czy czujecie jakiś duchowy pierwiastek podaczas terningów w dojo?
Czy ma to dla Was jakieś znaczenie?
Czy moglibyście ćwiczyć bez gi, w dresach, nie nosić hakam, trening bez Kamizy?
Zmieniło by to coś?
Ps
Może macie jednak jakieś ćwiczenia rozowijające w Was ducha?
Jeśli tak, to jakie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy ma to jakieś znaczenie: na ma żadnego. U mnie skupiamy się na technice.
Co do garderoby, to na macie bez judogi czuję się jak bez skóry.
Kamiza musi być. Co tradycja to tradycja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do bonusowego udzwiekowienia i atrakcji to obok ludzie cwicza sobie sambo i jest silownia. Ludzie tam cwiczacy tez wydaja dzwieki, (czasami tylko na silowni ktos troche za mocno sie wysila, kupa smiechu przy tym jest , no i z sambo jakas walczaca para przetopczy sie pod kotara), no ale kosz/noga to jednak cos innego, po prostu nam towarzystwo, ktore mamy nie przeszkadza 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
JA to słyszałem z relacji o bardzo duchowej atmosferze (gdzies 93-94 rok, na Gwardii) na egzaminie (bodajze 6kyu) jak chłopaczek (powiedzmy z grupy puszystych) mega bąkala puścił
"z głębi swojego hara" jak mawiał Miszcz Marian.
Napisano Ponad rok temu
A poza tym to nie potrafię odnaleźć duchowej otoczki, w ogóle, nigdzie. Pewnikiem źle szukam , ale się nie poddaje i jak tylko zacznę widywać duchy, to zgłoszę się do lekarza, takiego od głowy
Źle by się ćwiczyło bez gi, bo ataki sote czy kata na podkoszulku nie wychodzą a zwykłe dresy za bardzo krępują ruchy /zwłaszcza spodnie/.
Napisano Ponad rok temu
ja traktuje aikido z dużą dozą szacunku jako pewną ideę i czyjąś drogę życiową. jedni uczą się tego tylko na użytek do samoobrony, ja sam nie wiem czego szukam w aikido - ale ten trening daje mi poczucie rozwoju zarówno fizycznego jak i duchowego. może to naiwne, ale jak wchodzę do dojo, to czuję się jak dzieciak który chce zostać mnichem. [zeby nie bylo.. ja nie chce być mnichem]
gdzieś już to pisałem - w trening półtorej godziny w ciszy, koncentracji, spontanicznie przerywanej pokazem nowych technik pozwala mi zagłębić się w troszke inny świat. w dojo nie ma szkoły, nie ma pracy, nie ma obowiązków, jest tylko chwila autorefleksji a potem trening i dążenie (w pewnym sensie) do doskonałości.
bardzo głęboko chciałbym wierzyć że szlifuję w ten sposób nie tylko ciało ale i uszlachetniam ducha - ale efekty dzisiejszego treningu pojawią się dopiero sa kilka żmudnych lat trenowania :-)
(życzący sobie i innym wytrwałości w doskonaleniu siebie )
loostro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tradycja, czyli kimona, hakamy, ukłony mają swoje znaczenie. Rozumiejąc tradycję swojej sztuki walki lepiej rozumiemy same techniki... Rozumiemy, skąd się wzięło suwariwaza, że to nie technika na ulicę :wink: :wink: , czemu ćwiczymy w takim dystansie etc... Kimono na przykład to dla mnie osobiście nie tylko tradycja,ale też element praktyczny: wygodne, uniwersalne, jak już ktoś pisał przydatne przy atakach kata tori etc... Ukłon to szacunek dla tego co robimy, dla innych ćwiczących, rozwój osobowości a nie tylko techniki...
Co do duchowości to hmmmm.... Shintoistów raczej u nas nie ma, więc o rytuały trudno :wink: :wink: :wink: Jest to element kultury czysto japońskiej... Wykładów z filozofii też nie prowadzimy... Duchowość wg mnie jest obecna... w sposobie prowadzenia treningu. Tym że ćwiczymy dla siebie, a nie dla nagród, rozwijamy się poprzez technikę, zwracamy uwagę na bezpieczeństwo treningu etc... no i mamy mokuso :wink:
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dziadek uczył też mistrzów karate...
- Ponad rok temu
-
KLUB AIKIDO W KRAKOWIE!!!
- Ponad rok temu
-
do Aikido powinno ciagnac przede wszystkim ludzi z mma?
- Ponad rok temu
-
Cwiczyłes cos zanim zaczales cwiczyc Aikido???
- Ponad rok temu
-
Nowe dojo
- Ponad rok temu
-
Krotka relacja ze stazu z Tamura sensei k. Dunkierki
- Ponad rok temu
-
Walka z cieniem
- Ponad rok temu
-
BUDO w mieście Łodzi!