BUDO w mieście Łodzi!
Napisano Ponad rok temu
Fakt, ze Ki aikido jest niezwykle malo znane, moze byscie napisali jakies tematy co i jak cwiczycie, ludzi to ciekawi.
Napisano Ponad rok temu
Ale nasz rozwoj idzie w troche różnych kierunkach.
Silvio praktykuje "tradycyjne" Ki Aikido wg.szkoły Tohei'a a ja już zajmuje się tzw. Toitsu Aikido, które jest nauczane wg. K. Yoshigasaki, wieloletniego ucznia Tohei'a. Ale zwarzywszy, że sam Tohei jest daleko i sam już zaprzestał ze względów zdrowotnych treningów Aikido i rzeczywiście nie ma on wielu dobrych kontynuatorów, europejskie / poza Anglią/ Ki Aikido wolało się przyłączyc do Yoshigasaki, którego ma się stale na miejscu i który jest dobrym nauczycielem.
Nasze podejście do zasad Ki też jest odmienne. Tohei koncentrował się na pracy punktu i rozszerzaniu KI, a Yoshigasaki uczy pracy ciała wg. linii bocznych, gdzie centrum nie jest już tak ważne.
I ja rozumiem, bo sam kilka lat wiczyłem Aikikai, jaką egzotyką jest trening Ki, ale jak czytam forum to dla mnie,sorry za wyrażenie.. aż wyziera prostactwo i mechaniczne podejście do tego co ludzie robią na macie i po za nią.
Samo Ki nie jest mistyką tylko nauką psychologii, poznawaniem własnego ciała i umysłu. Nie jest to też szkoła medytacji w ruchu jak to gdzieś usłyszałem. To co ty miałeś okazje widziec to rzeczywiście, niektórzy mogą miec do tego nawet religijne podejście ale to raczej odosobnione przypadki. Technicznie widoczną różnica jest swoboda i dynamika technik w których wykorzystuje się nie tylko dynamikę ataku, ale samemu też się sporo daje od siebie ale tego nie widac na filmach jakie ma sie możliwośc zobaczyc w internecie tylko to samemu trzeba poczuc, że to jednak dziala i nie jest takie głupie, bo to czego się nie zna najłatwiej się ośmiesza.
B.
Napisano Ponad rok temu
Z chęcia bym przyszedł na trening,możesz podać namiary na sekcje?
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś potrzebuje jakieś wiadomości to proszę o kontakt.
Bestia
Napisano Ponad rok temu
Tohei koncentrował się na pracy punktu i rozszerzaniu KI
Moglbys przyblizyc o co chodzi??
Napisano Ponad rok temu
Bestja napisal
Tohei koncentrował się na pracy punktu i rozszerzaniu KI
Moglbys przyblizyc o co chodzi??
Chyba chodzilo o:
"Koncentrowal sie na pracy punktu" to znaczy ze podkreslal jak wazne jest pamietanie o srodku ciezkosci.
"rozszerzaniu Ki" oznacza ze podkreslal jak wazne jest wykonywanie technik dynamicznie, swobodnie i bez uzywania sily.
Jakby nie mozna bylo od razu prosciej napisac, potem ludzie mowia ze Ki Aikido to jakas magia. :?
Silvio
PS. Co nie znaczy, ze Yoshigasaki Sensei tego nie uczy, po prostu uzywa wlasnych okreslen zeby podkreslic "nowatorstwo" swojej szkoly.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a zrobiles cos sam z siebie, zeby sie z grupa zintegrowac? Zorganizowales impreze zapoznawcza u siebie zpraszajac ludzi z dojo? zaprosiles szefa dojo na piwo? zaproponowales mu skladanie hakamy? Sprzatales regulanie dojo po kazdym treningu, bez nakazu odgornego? Zaproponowales swoja pomoc w dojo, np do pomalowania czegos, naprawienia, przyniesienia?Ja jestem z Łodzi i uczęszczałem przez krótki okres czasu na zajęcia w jednym z dojo - niestety mam nieszczególne wspomnienia : było jakoś tak sztywno i miałem wrażenie, że wszyscy mnie "olewają" brzydko mówiąc, ale to wszystko wynika pewnie z faktu, że pojawiłem się tam jako ktos zupełnie nowy i "zielony", podczas gdy oni wszyscy już byli zżyci ze sobą od dłuższego czasu. Czy ktos tu może polecić jakąś łódzką sekcję, gdzie nie traktuje się nowych w sposob sztywny i ignorujacy i gdzie panuje mila atmosfera ? Byłbym wdzieczny za wszelkie informacje i adres.
Obojetnie do jakiego dojo sie zapiszesz, tyle z niego otrzymasz ile wlozysz.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jeszcze niesamowiciejsze zdjęcia ;-)
- Ponad rok temu
-
Niesamowite zdjęcia
- Ponad rok temu
-
Miekkosc w aikido
- Ponad rok temu
-
Ciężki trening
- Ponad rok temu
-
Proszę o poważne odpowiedzi
- Ponad rok temu
-
Jednak będą egzaminy na DAN w PSA :)
- Ponad rok temu
-
Yonkyo .......dźwignia zapomniana?
- Ponad rok temu
-
PO TRENINGU :) - wyraź co czujesz!
- Ponad rok temu
-
ParteR
- Ponad rok temu
-
Jak tam było w Opolu na pierwszym stażu PSA ???
- Ponad rok temu