Tylko do czego taki trening ma prowadzić? Jakby to o to chodziło, to aikido ćwiczyłoby się w kata bez przeciwnika, jak i tak żadnego oporu nie ma (chyba że oporu powietrza )
No przecież kiedyś aikido się ćwiczyło jako kata
Napisano Ponad rok temu
Tylko do czego taki trening ma prowadzić? Jakby to o to chodziło, to aikido ćwiczyłoby się w kata bez przeciwnika, jak i tak żadnego oporu nie ma (chyba że oporu powietrza )
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
He he, jak ja dobrze kolege znam. Od razu wiedziałem, że taki temat w wykonaniu krawędziującego Moda ubóstwiającego pełną moc technik może byc tylko zwykłą PROWOKACJĄMoze dlatego w niektorych stylach aikido jest zalozenie ze atakujacy w ogole nie oporuje, przeciwnie, jeszcze pomaga tori ostro biegajac? :?
Jednakze, taka nadmierna pomoc moze byc postrzegana jako calkowite zafalszowanie rzeczywistosci, bowiem "luzik" w ten sposob zdobyty ma sie nijak do prawdziwego zrelaksowania i elastycznosci ciala.
Napisano Ponad rok temu
Jestes naprawde przewrazliwiony, drogi Labedziu. :roll:He he, jak ja dobrze kolege znam. Od razu wiedziałem, że taki temat w wykonaniu krawędziującego Moda ubóstwiającego pełną moc technik może byc tylko zwykłą PROWOKACJĄ
Ł. (czujny jak ZSRR na straży sojuszy) 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ZANSHIN napisał:
Zgadzam się w 100% z przedmówcami.
Z wszystkimi???
ZANSHIN napisał:
Pozdrawiam
Nie wiem, czy mówisz o kata np. z karate bo jeżeli tak to sprawa nie jest do końca taka jak ją opisujesz, ponieważ jest pewien stopień emocjonalny na którym jednak musisz wejść chcąc być przygotowanym na odparcie ewentualnego ataku. Zauważ, że gość, który jest rozluźniony nie tylko ciałem ale i emocjonalnie nie jest w stanie wychwycić przeciwnika w odpowiednim momencie. Koncentracja umysłu i ciała daje pożądane efekty, więc rozluźniajmy się ale bez przesady
No przecież kiedyś aikido się ćwiczyło jako kata
A jednak to jest sztuka, dla wielu z nas stan rozluznienia jest nieosiagalny, niezaleznie od tego, czy ruszaja sie, stoja, siedza, leza. A potem pojawiaja sie pytania o jakies specjalne cwiczenia na rozluznienie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mój sensei mawia "tam gdzie jest sztywne to od razu pęka, tam gdzie jest miękkie to dużo wytrzyma"
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu