Dieta w SW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeszcze jedna rzecz - mozesz dopisac, ile powinno byc gr bialka/tluszczu/wwd na kg ciala?
bo liczenie kalorii to dla mnie za duzo klopotu, ale chcialbym znac proporcje, w jakich nakorzystniej jesc.
a ze chodze do szkoly (wysilek umyslowy :wink: ) i codziennie cwicze a wage mam stabilna to dalej kaloriami przejmowac sie nie bede. (a i tak wychodzi mi kolo 3000kcal)
Proporcje:
Białka – 2g /kg wagi ciała
Węglowodany – 4,2g /kg
Tłuszcze – 0,75g /kg
cos takiego moze byc? kierowalem sie tym: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Weglowdany do 6g na kazdy kg wagi
Tluszcze do 2g na kazdy kg wagi
Dlaczego tak a nie inaczej, przeciez slyszalam ze nalezy jesc 3-4g bialka bo bialko buduje miesnie --> to mit , bialko powoduje przyspieszenie metabolizmu i jest najmocniej termogene ze wszystkich makro skladnikow(dobrze sie na nim chudnie ) a nadmiar bialka w organizmie jest wydalany przy okazji obciaza watrobe i nerki , co moze prowadzic do anemi, a po zaty ilosci powyzej 2,5g na kg wagi stanowia zrodlo energi nie trzeba dodawac ze nie ekonomicznej.
Rowniez nie nalezy przesadzac z iloscia ww gdzyz te powoduja wzrost poziomu insuliny(kierowany wzrost jest pozytywny,nadmierny juz nie ) i najwazniejszy mit ww nie oszczedzaja bialek miesniowych.
Nastepne w kolejce sa tluszcze (mowie o zdrowych tluszczach) bardzo dobre zrodlo energi, NNKT sa bardzo waznym czynikiem wplywajacym na regeneracjie, zdrowie organizmu i wzrost masy miesniowej wiec powino sie go znajdowac w Twojej diecie odpowiednio duzo.
Napisano Ponad rok temu
ale to, ze bialko buduje miesnie to nie jest mit? po prostu mitem jest wiecej bielka=wiecej miesni?
i po przeczytaniu tej listy okazalo sie, ze w domu jadamy nie tak zle. dzieki temu, ze sam od dziecka nie jadam czerownego miesa i rodzina jesc przestala, namowilem ich jakis czas temu do zmiany na ciemne pieczywo ucze ich teraz picia czerwonego wina no i kasz i ryzu sporo teraz jem. musze tylko wiecej warzyw i owocow..
no, to dzieki za info i czekam na dalsze jakies rady
Napisano Ponad rok temu
Rady? Zacznij od konkretnych pytań jeśli jeszcze jakieś masz :wink:
Gruss- Ti.
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie tak, nie inaczej.
Rady? Zacznij od konkretnych pytań jeśli jeszcze jakieś masz :wink:
Gruss- Ti.
Powyzsze pisałam ja[Tiana],
cynik mi sie jak zwykle nie wylogował jak skonczył pisać teksty :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych