nadciśnienie w wieku 17 lat
Napisano Ponad rok temu
u kolegi wykryto nadciśnienie, ma bodajże 160/100 czy coś koło tego, leży teraz w szpitalu(jeśli to można tak nazwać, nie chciałbym tam iść nawet z obitym paznokciem, ale dobra-kończe już off topic). Jak to może wyglądać w tak młodym wieku? z tego co wiem, to chyba jest dość niebezpieczne-może to być związne z zażywaniem kreatyny? kupiliśmy kiedyś 500g. na dwóch, on miał brać podczas trenowania na siłowni(ale chyba jednak nie brał), ja brałem jak trenowałem karate kyokushin...
naprawde, mam zawrót głowy, musze się coś o tym dowiedzieć, jakieś rady? artykuły?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
...
Poszukiwania warto rozpoczac od wspanialej wyszukiwarki jaka jest googlarka
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-należy unikać stresu, np. rzucić zbyt denerwującą pracę, zdrowie jest ważniejsze, dać sobie trochę luzu, nie przeciążać sie obowiązkami, zadaniami do wykonania w krótkim czasie itp.
-unikać przeciążenia treningami, zbyt ciężkich i częstych dużych wysiłków fizycznych
-spacerować codziennie ok. 30-40 min, zalecany jest umiarkowany wysiłek fizyczny
-dieta: unikać soli, papierosów, alkoholu, kawy, coli, napojów energetycznych itp. jeść ogólnie mniej, oraz mniej mięsa i tłuszczu, wiecej owoców i warzyw,
- schudnąć, jezeli ma się nadwage
- pić mleko, sok grejpfrutowy lub z czarnej porzeczki, herbatkę z głogu
- codziennie robić polewania wewnętrznej strony przedramion w zimnej wodzie (np. kazda ręka na minute pod kran)
- akwarium z rybkami, obserwowanie płynącej wody też uspokaja, tzn. pomaga
- muzyka relaksacyjna typu deszcz, strumień, morze itp.
Pozdr!
Napisano Ponad rok temu
powiedz mi- jak z tym się w ogóle żyje? przejmuje się tym kumplem, on miał naprawde ambicje i możliwości jeśli chodzi o trening siłowy-a teraz chyba będzie musiał to rzucić na bok(chyba że bardzo soft to może ćwiczyć).
XaiMoon-kurde,nie powiem, że pocieszająca wartość :roll:
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najpierw brałem prochy przypisane przez lekarza - trochę pomagało, ale to nie jest dobre dla młodego człowieka - robiłem się blady, zimne dłonie, zwolnione reakcje itp. potem rzuciłem te prochy, przeszedłem na dietę, schudłem jakieś 8 kg (tłuszcz i mięsnie), przez rok odpuściłem sobie ciężkie treningi itd. (patrz wyżej) teraz jest O.K. ale wiem czego generalnie unikać, pije dużo soków, unikam kofeiny itd.
Opisujesz reakcje przy źle dobranych lekach. Dobrze postąpileś chudnąc, szkoda jednak, że po odstawieniu leków i bez konsultacji z (rozsądnym) lekarzem. Nadciśnienie występujące u ludzi młodych jest bardzo niebezpieczne i powinno być bezwarunkowo leczone.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...i bez konsultacji z (rozsądnym) lekarzem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rozkurczowe rano 60 a popoludniu 57 (wiem ze powinno byc okolo 80), skurczowe dobre okolo 120, ale zastanawia mnie to niskie (nie martwi).
Jezeli ktos moze napisac czy to zbyt niskie, warto sie przejmowac?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
latałam po lekarzach szukajac przyczyn i jak to w Polce bywa nikt nic nie wiedział. Po kilku tygodniach sie samo unormowało, a teraz zauwazam ze czasami jest za niskie.
ale z cisnieniem fakt, nie ma zartow, niszczy to to naczynia i inne rzeczy w cielsku... a o lekarza ktory potrafia zaradzic to hmm.... trudno, przynajmniej ja mam do nich uraz.
Napisano Ponad rok temu
tzn. za wysokie to rozumiem-duży powód do zmartwień, ale za niskie- wcale nie musi oznaczać, że jest źle? dobrze to wydedukowałem?(łał,ach ta moja inteligencja )
Ciśnienie jest za niskie tylko wtedy jeżeli występują z tego powodu zaburzenia hemodynamiczne. Jeżeli nie ma negatywnych objawów, wartość ciśnienia nia gra roli.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak Przytyc!
- Ponad rok temu
-
Koks vs odzywka
- Ponad rok temu
-
Ile kto wyciska?
- Ponad rok temu
-
FILM ANIMAL NIGHT - DVD
- Ponad rok temu
-
Alkohol i siła ,wytrzymałość itp.
- Ponad rok temu
-
Stanie na rekach
- Ponad rok temu
-
Wyżej genów nie podskoczysz (artykuły z GW)
- Ponad rok temu
-
lekarz sportowy w warszawie
- Ponad rok temu
-
watpliwość małego kalibru :)
- Ponad rok temu
-
Akcja o kryptonimie "szpagat" :D
- Ponad rok temu