Aikido - style, szkoły i....pieniądze
Napisano Ponad rok temu
Czy nie było tak że za czasów O'sensei wszyscy wielcy Aikidocy którzy dzisiaj są uważani za głównego kontynuatora myśli Ueshiby ćwiczyli razem (w sensie u tego samego nauczyciela), a mimo to storzyli rózniące się od siebie interpretacje tych samych technik. Może więc O'sensei (nie znam go osobiście więc mogę tylko domniemywać ) dopuszczał na swoich treningach różniące się nieco interpretacje zakożenione jednak w solidnych podstawach.
Czy nie tak powinien wyglądac rozwój aikido? Szkolyuważam powinny się mieszać i szanować swoją odmienność - to tak jak z religią trzeba się z sobą spotykać wymieniać poglądy - nie koniecznie nawracając się przy okazji. Każdy powinien móc wypracować sobie swój indywidualny "styl" tak aby wykonywane przez niego techniki pasowały do niego. Do tego jednak trzeba mieć możliwość poznania większej ilości interpretacji.
Innymi słowy po co udowadniać sobie nawzajem co jest lepsze a co gorsze, co lepiej a vo gorzej sprawdzi się gdzieś tam i co jest skuteczniejsze - nie lepiej spotykać się i razem na bazie róznych doświadczeń budować coś wspólnego?
Co myślicie o takim podejściu? Czy to możliwe żeby PFA,PUA itd... zaczęły współpracować ze sobą? Zeby były wspólen staże, treningi - moze cos dobrego by z tego wyszło....?
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O :shocked!: :shocked!: :shocked!:moze cos dobrego by z tego wyszło....?
co przez to stwierdzenie rozumiesz
Napisano Ponad rok temu
Może warto zeby jedne szkoły czerpały z doświaczeń innych?
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dopuszczał na swoich treningach różniące się nieco interpretacje zakożenione jednak w solidnych podstawach.
kiedys bylo cos takiego jak kihon... :roll: :roll: :roll:
to Petrus:
zgadzam sie
Napisano Ponad rok temu
To jest niemozliwe. Nawet jak ostatnim razem bylem w Polsce i organizowalismy wspolne cwiczenie ludzi z Budo, to bardzo malo ludzi przyszlo z roznych organizacji, mimo ze osobiscie niektorych wielkich senseiow zapraszalem. W zasadzie byli tylko moi stazy kumple z ktorymi razem zaczynalismy aikido + 3-4 osoby z Budo.Co myślicie o takim podejściu? Czy to możliwe żeby PFA,PUA itd... zaczęły współpracować ze sobą? Zeby były wspólen staże, treningi - moze cos dobrego by z tego wyszło....?
Ego wielkich miszczow jest tak wielkie, ze nigdy nie przyjda cwiczyc jako zwykli aikidocy, musza prowadzic trening. A jeszcze musisz ich blagac na kolanach zeby przyszli poprowadzic trening......A juz bron boze, jakby trening prowadzil ktos z wrazej federacji..... :roll:
Po prostu, nigdy nie cwiczyli w powaznym dojo, nie mieli przykladu swojego instruktora, nie nauczyli sie skromnosci, bo sami o wiele za wczesnie zaczeli prowadzic treningi.
Jedyna mozliwosc, to nieformalna inicjatywa oddolna pomiedzy ludzmi ktorzy sie przyjaznia.
Napisano Ponad rok temu
Osu.
Napisano Ponad rok temu
p.s.kiedyś planowałem zrobić maraton po klubach,żeby poznać innych nauczycieli i ich aikido-tak dla czystego doświadzczenia i ciekawości(ale póki co moja sytuacja na razie mi na to nie pozwala)
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
jop ja kiedys przeszedłem sie do innego dojo i powiedziałem ze kiedys cwiczylem gdzie indziej . Od razu zaczeła sie gatka ze u nich jest lepiiej bo styl X jest leprzy od stylu Y :twisted:p.s.kiedyś planowałem zrobić maraton po klubach,żeby poznać innych nauczycieli i ich aikido-tak dla czystego doświadzczenia i ciekawości(ale póki co moja sytuacja na razie mi na to nie pozwala)
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido i dzieci - ciekawostka
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu z PATRICK MATOIAN sensei– 15-16/0
- Ponad rok temu
-
Aikido Bulgaria
- Ponad rok temu
-
Strategia "walki" w aikido ?
- Ponad rok temu
-
Fajni instruuktorzy i ludzie, gdzie?
- Ponad rok temu
-
audycja w Trójce
- Ponad rok temu
-
Gdzie można dostać takie kimon?
- Ponad rok temu
-
Energia KI w Aikido- temat notorycznych kłamstw trenerów?
- Ponad rok temu
-
AIKIDO Ostrów Wielkopolski
- Ponad rok temu
-
Metody wychylania napastnika z rownowagi
- Ponad rok temu