stopnie w kung fu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi, zapewne jak sie domyslacie, o stopnie typu kyu czy kup, a nie o dwojki czy piatki
Napisano Ponad rok temu
10 stopni uczniowskich, 10 mistrzowskich
stopnie uczniowskie oznaczane pasem, szarfą lub pagonem w kolorze: białym, żółtym, zielonym, brązowym oraz czarnym (stopnie Duan).
Szczegóły na
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A gdzie tutaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Zawsze wydawało mi się, iż kung fu....
jest mowa o kung fu????
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Spodziewałem się czegoś bardziej wymagającego.. Zawsze wydawało mi się, iż kung fu jest bardziej wymagające
Cóż Zak, ale identycznie jest w innych SW, w karate masz kilkanaście technik, trochę kombinacji, kilka prostych kata i tyle. Ale... ale wszystko zależy od egzaminatora! Bo to on sprawdza na ile dana technika jest opanowana, zwykłe uderzenie pięścią wymaga wielu miesięcy praktyki aby dobrze opanować.
Ja swój egzamin na czarny pas wspominam z przyjemnością, bo wiem jak ciężko przyszło mi go zdać i ledwie chodziłem przez tydzień. A przygotowywałem się do niego bardzo intensywnie, ćwicząc po parę godzin dziennie.
A co do tych wymagań - one są b. ogólne i każda szkoła wprowadza własne modyfikacje, jak jest wushu to wywalają walki a wrzucają formy dodatkowe itd.
Ale zgadzam się - na pierwszy rzut oka wygląda za prosto
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po drugie, nie ma co uogolniac wymagan na stopnie sportowego wushu na ogol kung fu, jak robi to >Zak, bo zadna szkola nie ma obowiazku sie do tego stosowac (nikt nie musi nalezec do PZWS przeciez), a wiele stylow ma po prostu metodyke kompletnie nie do pogodzenia z tymi wymogami.
Po trzecie, nie wiem jak Choy Li Fut mistrza Wong Doc Fai, ale Choy Lee Fut Chen Yong Fa ma lub mial stopnie (przynajmniej za moich czasow) i to stosunkowo liczne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pewnie wypowie sie ktoś z CLF, ja mogę powiedzieć jak jest lub powinno być w szkołach należących do Polskiego Związku WuShu:
10 stopni uczniowskich, 10 mistrzowskich
stopnie uczniowskie oznaczane pasem, szarfą lub pagonem w kolorze: białym, żółtym, zielonym, brązowym oraz czarnym (stopnie Duan).
Wszystko żeby nabić kasy 8)
Napisano Ponad rok temu
Wszystko żeby nabić kasy 8)
Nie tylko - stopnie z marketingowego punktu widzenia są najlepszym spoosbem na zgromadzenie dużej liczby ćwiczących! Niestety
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Z aikido do kung-fu
- Ponad rok temu
-
Fujianski Zuraw
- Ponad rok temu
-
Pare pytan dotyczacych Choy Li Fut w Szczecinie
- Ponad rok temu
-
Tai Chi w Łodzi
- Ponad rok temu
-
Zawody w Szczecinie
- Ponad rok temu
-
co ciekawego dzieie się w "YMAA" ?
- Ponad rok temu
-
Hung Gar Kuen
- Ponad rok temu
-
niebezpieczenstwa chikung/qigong
- Ponad rok temu
-
Qigong "Lecącego żurawia" w/g prof. Liu Zhongchun
- Ponad rok temu
-
co powiecie na propozycje podzialu materialami ??
- Ponad rok temu