Skocz do zawartości

Zdjęcie

przewrót w tył i salta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

budo_jezus1987
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przewrót w tył i salta
jako zapalony karateka zawsze chcialem robić salta i przewroty w tył ale nikt mnie tego nie nauczył. Czy was uczą?? Jakie ćwiczenia robićie?? czy możecie mi coś zaproponowac albo pokierowac bym sam się tego nauczył??
PLIS
  • 0

budo_telex
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: przewrót w tył i salta
Salta i przewroty to raczej nie wystepuja w karate i nikt tego nie uczy. Moze zadaj to pytanie na forum Capoeira, tam zdaje sie jest troche fajnych akrobacji.
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jako zapalony karateka zawsze chcialem robić salta i przewroty w tył ale nikt mnie tego nie nauczył. Czy was uczą?? Jakie ćwiczenia robićie?? czy możecie mi coś zaproponowac albo pokierowac bym sam się tego nauczył??
PLIS

Powinienes to pytanie zadac w dziale CROSS-BUDO, w koncu nie dotyczy on stricte karate, a z pewnoscia sa tam osoby ktore moga Ci doradzic a do tej czesci forum nie zagladaja.

A co do twojego pytania - powinines zaczac od instruktora.
  • 0

budo_thinspoon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 795 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na karate nie chcą Cię salt uczyć :?: Do jakiej sekcji Ty chodzisz? 8O
  • 0

budo_nightwolf
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 686 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

a ty jesli uczysz sie karate i sensei uczy cie salt to sorry by jak dla mnie to ty jestes z Marsa 8O
  • 0

budo_thinspoon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 795 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ty jesli uczysz sie karate i sensei uczy cie salt to sorry by jak dla mnie to ty jestes z Marsa 8O

Zaczynam tracić wiarę w ludzi i minimum ich poczucia humoru...
  • 0

budo_ninja65
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 187 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jezus1987...

Może ty chciałeś zostać akrobatą a nie karateką :)
  • 0

budo_taisho
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nauka salta w tyl jest dosc niebezpieczne bez sprzetu typu "jama" (dziura z gabkami w podlodze) batut, lonża.
Ewentualnie mozna to robic z pomoca dwuch ludzi ktozy stoja po bokach i trzymaja cie pod tylkiem i na komende wybijaja (na gruby materac)
Jednak powinno sie najpierw opanowac salto w przod do dobrego poziomu zeby czuc sie dobrze w powietrzu.
To sa slowa czolowych trenerow gimnastyki sportowej od ktorych tez chcialem sie tego nauczyc. A dostep do sprzetu mialem. Z zabawy batucie sie cieszylem jak dziecko :)
  • 0

budo_jakub
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2280 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wg mnie o wiele latwiej nauczyc sie salta w tyl niz w przod. jest po prostu latwiejsze. krotszy ruch w wykonaniu. tak to przynajmniej pamietam z lekcji akrobatyki.
  • 0

budo_paweł18
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 345 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ostrzegam przed praktykowaniem salt na wlasna reke w niprzystosowanych do tego miejscach ( u mnie styklo 5 szwow na wardze by mi sie salta odwidzialy :wink: ..)
  • 0

budo_kamil81
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 89 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hehe, a ja miałem i trenera i batutę i materac, a i tak ząb zawisł mi na jednym włóknie, cudem go jakoś uratowałem, oczywiście teraz jest martwy. Więc zalecam ostrżność, nie polecam kopania kolanami w zęby, moje nie dały rady.
  • 0

budo_shiroi_kumo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 159 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaczynam tracić wiarę w ludzi i minimum ich poczucia humoru...

Ha ha a ja odrazu wyczulem ze to joke ^^

EDIT: DZiekuje...
  • 0

budo_jezus1987
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzięki Taischo. Wkońcu ktoś mi o tym powiedział. Nie rozumiem idei forum polegającym na wyśmiewaniu się z tematów. Ja jak już coś pisze do czyjegoś temau to albo zadaje dodatkowe pytanie albo staram się pomuc. Tak jak na forum kulturystycznym. Głupio mi że moi koledzy po fachu mają mniej oleju w głowie i uprzejmosci niż koksy (nie urarzając koksów).
Jak ktoś się ze mna nie zgadza niech pisze
  • 0

budo_kamasz666
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 276 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spróbuj sobie najpierw poskakać do wody z różnych wysokości(i prędkości :twisted: ), (oczywiście nie od razu z 5 metrów :) ) można załapać przy tym jak się poruszać będąc w powietrzu, jak sie wybić i w miare lądować(byle nie na blache :) ) acha no to na początku pomaga w przełamaniu obawy przed saltem/upadkiem (jak zaczynasz to pewnie wiesz o czym mówie). No i największą zaletą jest to że mniej prawdopodobna jest utrata zębów i inne urazy.... Podsumowując: na pewno nie nauczysz się robić salt z każdej pozycji karate i wskakiwać za plecy przeciwnika :twisted: ale takie ćwiczenia pomogą Ci w późniejszym etapie.

P.S. W ogóle to polecam sobie czasem pochodzić na rękach, gwiazdki robić, tygrysie i takie inne tam. Jak dla mnie to jest fajna zabawa :)
PozdrO
  • 0

budo_kyan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Jak się chcesz nauczyć akrobacji to zapisz się na akrobatykę (serio, bez zgrywu).
Samemu (lub pod "opięką" amatorów w temacie) ryzyko się uczyć. Można zrobić sobie niezłe kuku. (kumpel skacząc salto wtył na salce akrobatycznej wybił sobie kość łokciową ze stawu)
Dowiedz się gdzie u ciebie jest trak salka i zorientuj się na miejscu.
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja bym polecał najpierw dobrze nauczyć się fiflaka. Ja zrobiłem to w warunkach niemal zupełnie domowych, a bardziej w "ogrodowych". Wziąłem materac z łóżka, ustawiłem na trawie, i zacząłem od szybkiego przechodzenia do mostka do tyłu. Potem coraz szybciej i mocniej, aż zacząłem nogi przerzucać nad sobą i wychodził fiflak. A po co to? Bardzo przyzwyczaja do niemiłego odczucia gdy się człowiek ma za siebie, do tyłu obracać, tak jak przy salcie.
  • 0

budo_grzyb
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dokładnie - najpierw fiflak. Proponowałbym się jeszcze nauczyć upadać - mile widziana wizyta na salce akrobatycznej. Wiem, że upadanie, to nic trudnego :P , ale upadanie tak, żeby sobie nic nie zrobić, to sztuka.
Jak zawsze jest wiele metod nauki salt, a ja preferuję coś takiego:
"nauka salta do tyłu"
-na poczatku ćwiczysz dobry mostek - rozciągasz się, żeby to był naprawdę przyzwoity mostek, bujasz się do przódu i do tyłu
- równlolegle uczysz się stania na rękach
- po pewnym czasie uczysz się opadać/schodzić do mostka (wyginasz się do tyłu i opadasz na ręce)
- przyspieszasz coraz bardziej
- potem dokładasz do tego wejście na ręce - to będzie pierwszy, powolny p"prawie fiflak"
- potem ćwiczysz, ćwiczysz, ćwiczysz i przyspieszasz
- jak będziesz śmigał dobrego fiflaka, to możesz próbować salta - przynajmniej wiesz, że się nie zabijesz :P

To długa i żmudna metoda, ale to, czego się przy tym nauczysz, to Twoje: fiflak, stanie na rękach, wypasiony mostek i nauka upadania - potem możesz fikać już wszystko ;)
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

- potem dokładasz do tego wejście na ręce - to będzie pierwszy, powolny p"prawie fiflak"

Hmm, no nie wiem.
Ja smigam fiflaki a nie umiem z mostka stanac na rekach...
Mysle ze bez tego da sie obejsc.
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Liczmistrz ma rację. Można śmiało robić fiflaki bez wstawania na rękach z mostka. Do fiflaka tak wielkiej siły nie potrzeba. Tylko wtedy większa walka ze strachem :twisted:

BTW. Liczmistrz, możesz opisać jak się nauczyleś trzaskać fiflaki?
  • 0

budo_paweł18
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 345 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a umiecie cos takiego:
przy siadzie "w kucki" kladziedzie dlonie na ziemi a pozniej podrywacie nogi i staracie sie zrobic stanie na rekach , generalnieja juz nogi doprowadzam do pionu tylko mam lekko ugiete rece i mam problem z ich wyprostowaniem...ale trenuje i mysle ze niedlugo mi sie to uda juz w pelni. :twisted: :wink:

pozdro all
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024