przewrót w tył i salta
Napisano Ponad rok temu
PLIS
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jako zapalony karateka zawsze chcialem robić salta i przewroty w tył ale nikt mnie tego nie nauczył. Czy was uczą?? Jakie ćwiczenia robićie?? czy możecie mi coś zaproponowac albo pokierowac bym sam się tego nauczył??
PLIS
Powinienes to pytanie zadac w dziale CROSS-BUDO, w koncu nie dotyczy on stricte karate, a z pewnoscia sa tam osoby ktore moga Ci doradzic a do tej czesci forum nie zagladaja.
A co do twojego pytania - powinines zaczac od instruktora.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ty jesli uczysz sie karate i sensei uczy cie salt to sorry by jak dla mnie to ty jestes z Marsa 8O
Zaczynam tracić wiarę w ludzi i minimum ich poczucia humoru...
Napisano Ponad rok temu
Może ty chciałeś zostać akrobatą a nie karateką
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie mozna to robic z pomoca dwuch ludzi ktozy stoja po bokach i trzymaja cie pod tylkiem i na komende wybijaja (na gruby materac)
Jednak powinno sie najpierw opanowac salto w przod do dobrego poziomu zeby czuc sie dobrze w powietrzu.
To sa slowa czolowych trenerow gimnastyki sportowej od ktorych tez chcialem sie tego nauczyc. A dostep do sprzetu mialem. Z zabawy batucie sie cieszylem jak dziecko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ha ha a ja odrazu wyczulem ze to joke ^^a ty jesli uczysz sie karate i sensei uczy cie salt to sorry by jak dla mnie to ty jestes z Marsa 8O
Zaczynam tracić wiarę w ludzi i minimum ich poczucia humoru...
EDIT: DZiekuje...
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś się ze mna nie zgadza niech pisze
Napisano Ponad rok temu
P.S. W ogóle to polecam sobie czasem pochodzić na rękach, gwiazdki robić, tygrysie i takie inne tam. Jak dla mnie to jest fajna zabawa
PozdrO
Napisano Ponad rok temu
Samemu (lub pod "opięką" amatorów w temacie) ryzyko się uczyć. Można zrobić sobie niezłe kuku. (kumpel skacząc salto wtył na salce akrobatycznej wybił sobie kość łokciową ze stawu)
Dowiedz się gdzie u ciebie jest trak salka i zorientuj się na miejscu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak zawsze jest wiele metod nauki salt, a ja preferuję coś takiego:
"nauka salta do tyłu"
-na poczatku ćwiczysz dobry mostek - rozciągasz się, żeby to był naprawdę przyzwoity mostek, bujasz się do przódu i do tyłu
- równlolegle uczysz się stania na rękach
- po pewnym czasie uczysz się opadać/schodzić do mostka (wyginasz się do tyłu i opadasz na ręce)
- przyspieszasz coraz bardziej
- potem dokładasz do tego wejście na ręce - to będzie pierwszy, powolny p"prawie fiflak"
- potem ćwiczysz, ćwiczysz, ćwiczysz i przyspieszasz
- jak będziesz śmigał dobrego fiflaka, to możesz próbować salta - przynajmniej wiesz, że się nie zabijesz
To długa i żmudna metoda, ale to, czego się przy tym nauczysz, to Twoje: fiflak, stanie na rękach, wypasiony mostek i nauka upadania - potem możesz fikać już wszystko
Napisano Ponad rok temu
Hmm, no nie wiem.- potem dokładasz do tego wejście na ręce - to będzie pierwszy, powolny p"prawie fiflak"
Ja smigam fiflaki a nie umiem z mostka stanac na rekach...
Mysle ze bez tego da sie obejsc.
Napisano Ponad rok temu
BTW. Liczmistrz, możesz opisać jak się nauczyleś trzaskać fiflaki?
Napisano Ponad rok temu
przy siadzie "w kucki" kladziedzie dlonie na ziemi a pozniej podrywacie nogi i staracie sie zrobic stanie na rekach , generalnieja juz nogi doprowadzam do pionu tylko mam lekko ugiete rece i mam problem z ich wyprostowaniem...ale trenuje i mysle ze niedlugo mi sie to uda juz w pelni. :twisted: :wink:
pozdro all
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pora treningu
- Ponad rok temu
-
"Worek"-kupić czy nie?
- Ponad rok temu
-
Galaretka