Obrona konieczna w świetle prawa
Napisano Ponad rok temu
Trenuję ITF już 10 lat i miałem już sporo przejść na ulicy.
Póki co zawsze wychodziłem cało z opresji (choć agresor nie koniecznie:).
Ponieważ znam się trochę na prawie to z przerażeniem widzę, że każda z tych sytuacji mogła się dla mnie skończyć tragicznie; I to nie z powodu obitej mojej gęby, ale z dalszych konsekwencji.
zdaża się bowiem często, że nie uda nam się zachować anonimowości i zostaniemy wezwani na policję. Przykładowo pobijesz w obronie własnej 2 dresów a oni złożą zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Ty nie masz żadnych świadków, a oni cała bandę kolesi z budki z piwem. Co zaś najgorsze i co zmusza mnie do poruszenia tego tematu, to to, że jeśli ćwiczysz co kolwiek i komuś dokopiesz, to w świetle prawa oskarżony jesteś o użycie BRONI BIAŁEJ!!!!!! czyli jakbyś ich nożem pochlastał!!!
Wiem tyle, że w tym kraju zawsze jako ofiara będziesz winny, a jeśli jezcze się potrafisz bronić, to raport na komendzie będzie taki:
Obywatel Jan Kowalski podszedł do grupy spokojnie stojącej, bogu ducha winnej młodzieży ubranej "na sportowo" i pobił ich brutalnie korzystając ze znajomości sw..."
Dlatego apeluję:
chociaż wiecie że dacie im rade, macie racje, oni zaczęli, to sp##lajcie!!!!
jak sie nie da to stłuc jak się da i nie czekać aż policja przyjedzie!!
... i żadnych światków!!
czekam na komentarze i Powodzonka [/b]
Napisano Ponad rok temu
proponuję przenieśc i połączyc
Napisano Ponad rok temu
Wole ozenic kogos z kosa, miec potem sprawe w sadzie niz pluc sobie w brode ze nie zareagowalem albo wachac kwiatki od sposu.
Ale to moje wlasne podejscie.
troche tez strywializowalem wiec nie czepiac sie prosze.
no i niech moderator to usunie,bo bylo juz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chang. P....lisz głupoty.
to zes mu sprawe rozjasnił
Napisano Ponad rok temu
"wole zeby mnie 6 sadzilo niz 12 nioslo"
podpisuje sie pod tym czterema konczynami
faktycznie bylo juz :wink:
Napisano Ponad rok temu
ktos tu kiedys napisal
eeee... chyba odwrotnie 8O (12 sądziło, 6 niosło...) no chyba, że ten ktoś ma 4 m wzrostu to dla 12 by miejsca starczyło :wink
Napisano Ponad rok temu
faktycznie. jak to wczoraj pisalem nie mialem najtrzezwiejszego umysluktos tu kiedys napisal
eeee... chyba odwrotnie 8O (12 sądziło, 6 niosło...) no chyba, że ten ktoś ma 4 m wzrostu to dla 12 by miejsca starczyło :wink
Napisano Ponad rok temu
Sam nigdy nie czekam na policje bo "prawda" zależy od tego kto ma więcej świadków i "wójka" na komendzie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No dobra a ile znacie osobiście przypadków że ktos w obronie własnej komuś coś zrobił i poszedł za to siedzieć?? No w sumie może znam 2 z telewizji, z tym że telewizji ufać nie wolno bo dziennikarze czasem przekręcają... :wink:
znajomego 2 drechów napadło i jednemu przeciął twarz ,a drugiemu brode(prawie gardło) 5000zl kary dla 'pociętej twarzy' jako odszkodowanie za 'zmiane wyglądu'
drech chciał 10 tys. ,ale był notowany i załagodzili jak się dało
Napisano Ponad rok temu
Jak to? Z nozem? na bezbronnych drechow? 8O Przeciez w Polsce porzadny przestepca ma prawnie zagwarantowana "bezbronnosc ofiary" a on nie dosc, ze sie bronil to jeszcze skutecznie no szok normalnie, co za ludzieznajomego 2 drechów napadło i jednemu przeciął twarz ,a drugiemu brode(prawie gardło) 5000zl kary dla 'pociętej twarzy' jako odszkodowanie za 'zmiane wyglądu'
A tak calkiem powaznie, to jak oni nie mieli zadnych argumentow(noze,kije,siekiery,itd.) to niestety, ale w tym kraju, moze mowic o duzym szczesciu, ze sie tak skonczylo. 8)
Napisano Ponad rok temu
1) zaczyna się akcja
2) spierdalasz
3)uciekasz albo Cię dopadają. Jeśli to drugie, to:
4) eliminujesz zagrożenie
5) spierdalasz i zachowujesz się jak przestępca, bo w świetle prawa nim jesteś.
Napisano Ponad rok temu
Jak to? Z nozem? na bezbronnych drechow? 8O Przeciez w Polsce porzadny przestepca ma prawnie zagwarantowana "bezbronnosc ofiary" a on nie dosc, ze sie bronil to jeszcze skutecznie no szok normalnie, co za ludzieznajomego 2 drechów napadło i jednemu przeciął twarz ,a drugiemu brode(prawie gardło) 5000zl kary dla 'pociętej twarzy' jako odszkodowanie za 'zmiane wyglądu'
A tak calkiem powaznie, to jak oni nie mieli zadnych argumentow(noze,kije,siekiery,itd.) to niestety, ale w tym kraju, moze mowic o duzym szczesciu, ze sie tak skonczylo. 8)
No wiesz prawda taka ,że trafili na niezłego kozaka, który też jest niezłym furiatem ,ale co tam przykład to przykład
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Policja i prokuratura szuka SPRAWCY!
Jezeli obronisz się przed napadem to nikt nie zakłada z urzędu że nastąpiła obrona konieczna. Działa schemat: mamy ofiarę (pobitego bandytę, albo okaleczonego, może nawet zabitego...?) i sprawcę to sprawcę trzeba zatrzymać na 48, zebrać dowody, przesłuchać świadków, wystąpić o tymczasowe aresztowanie na 3 miesiące... ze względu na wagę stawianych zarzutów (zabójstwo lub ciężkie uszkodzenie ciała).
- O obronie koniecznej więcej napisałem na forum Ulica- pierwszy cios, dlatego tylko przypominam:
Nie popełnia przestępstwa, kto w o.k. odpiera BEZPOŚREDNI BEZPRAWNY zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem, w razie przekroczenia granic o.k. w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, sad odstępuje od wymierzenia kary, jeżeli przekroczenie granic o.k. było wynikiem STRACHU lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu) Tyle kodeks, a wynika z tego że nie trzeba czekać na pierwszy cios napastnika, jeżeli rusza do ataku (ale nie gdy tylko stoi i wyzywa)to można działać. Problem z dowodami: On się rzucił do przodu i dostał kombinację uderzeń i kopnieć padł, no i afera (napastnik poszkodowany, z rozbitą głową, ty nie masz obrazeń) Połowa swiadków widziała tylko jak on padał po twoich ciosach, no i jak przekonasz sąd że obrona była WSPÓŁMIERNA do zamachu
Jeżeli atakował jednym ciosem (nawet jak miał być to początek kombinacji) to wspólmierna obrona to blok i kontra,a nie seria uderzeń pieściami, łokciami i kolanami, kopnięć.....
(Kto zabija człowieka podlega karze od 8 lat wzwyż, albo 25 albo dożywocie.... Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesiecy do lat 5, jeżeli rozstrój zdrowia nie trwa dłużej niż 7 dni to grzywna, ograniczenie wolności lub pozbawienie wolnosci do lat 2, to ostatnie ścigane tylko z oskarżenia prywatnego - czyli poszkodowany musi wnieść wniosek)
Co z tego wynika? Jeżeli masz sprawę to ZAWSZE powołuj sie na obronę konieczną i akcentuj potworny STRACH wywołany napadem!!! Oskarżony może kłamać i jest to realizacja prawa do obrony, nie dotyczy to świadków. Bać się to żaden wstyd!
W USA obywatele w obronie koniecznej odaremniają rocznie ok 3 mln. przestępstw i zabijają trzy razy tyle bandytów co policja i inne słuzby razem wzięte ( obywatel ma prawo nosić broń i jej używać do obrony)
Ale tam praktyka jest inna......
Napisano Ponad rok temu
Trzeba tylko zapamiętać dwie rzeczy (przy pierwszym kontakcie z policją):
1 -on na mnie napadł i to była obrona konieczna (taka jest moja wersja i będę sie jej trzymał)
2- BAŁEM się bardzo, byłem przerażony, OCH jak się bałem
... i to sąd + prokurator muszą Ci udowodnić że było inaczej!!!
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kastet czy pałka
- Ponad rok temu
-
Troszke nietypowy "napad"
- Ponad rok temu
-
Jak reagować na "gapienie się"