Utrata dużych ilości wody ma wpływ na przebieg procesów przemiany materii i wymianę cieplną ustroju, może prowadzić do istotnych zmian zawartości wody co powoduje zaburzenia stężenia elektrolitów niezbędnych dla utrzymania sprawności psychofizycznej. Już nawet niewielkie odwodnienie rzędu 3% wagi ciała, powoduje wyraźne obniżenie wydolności fizycznej ustroju, nawet o 20-30% wydolności maksymalnej.
Dobrze wytrenowany zawodnik może tolerować odwodnienie nawet do 5% masy ciała i nie odczuwać pragnienia, które pojawia się z opóźnieniem. Tymczasem negatywne skutki odwodnienia dawno już działają. Stąd też należy temu zapobiegać i dostarczać sportowcom odpowiednie ilości wody zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu.
Cytaty pochodzi stąd:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]wogole trafiłem na ten portal przed chwilą, i wygląda bardzo ciekawie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Od kilku treningów, idąc za radami lekarza, zamieniłem wode na płyny izotoniczne. I naprawde widze różnice. Miałem opory przed stosowaniem tego typu wynalazków. Jakoś zawsze sie obchodziłem bez tego, wogóle unikałem wszelkich substancji poza tymi najbardziej naturalnymi. Ale po tych kilku treningach naprawde czuje różnice.
Jak jest z wami ? Czy stosujecie płyny izotoniczne ?
pozdrawiam, DZIK