Nowe Chinskie Kungfu
Napisano Ponad rok temu
zapisz cel jako...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
windows media player
ps. znawcow jezyka prosimy o przetlumaczenie
Napisano Ponad rok temu
A tak na powaznie: to jest bardzo dobre cwiczenie okolo 0:46 sekundy - ten "tor przeszkod" - rewelacyjnie cwiczy elastycznosc nog co jest podstawa w dobrym kungfu.
Przemieszczanie calego ciala maja bardzo dobrze opanowane (ale tylko to) - bardzo krotkie kroczki - podstawa do walki z kilkoma przeciwnikami - ale jedynie z palka - bo jak mowie nic nie mozna wywnioskowac z technik recznych - ale tych raczej nie maja. A system najwidocznieje stworzony do walki palka - bo jako system wrecz to widac ze tu nie ma zadnej konfrontacji - bo nie ma zadnych technik - jest tylko palka
A tak poza tym - po co oni wrzeszcza jak malpy
Calosc tego systemu polega na bardzo szybkich ruchach i wymachiwaniu palka w celu dekoncentracji przeciwnika i uderzaniu palka - jak iwdac na zdjeciu
8O - a co to za technika w 03 minucie i 20 sekundzie???
Napisano Ponad rok temu
to jest sekretna technika dzikiego weza w parterze8O - a co to za technika w 03 minucie i 20 sekundzie???
Napisano Ponad rok temu
A jeszcze dodam swoje 3 grosze: bardzo rzadko sie widzi w internecie tego rodzaju klipy. Fakt - wrzeszcza - to jest wiadomo smieszne - moze to jakas tradycja ze 'stylu malpy'
Ale na prawde - jesli chodzi o sposob poruszania sie to jest to na bardzo wysokim poziomie (jak nie najwyzszym - sam mam podobne ruchy) - i nie ma sensu szukac dziury w calym. Wiadomo - ze osoba gruba tak sie nie bedzie przemieszczac (musi wykorzystac inne atuty w wlace - mase swojego ciala) - i to jest fajnie pokazane, ze niewielkich rozmiarow osoba potrafi sie obronic - fakt - ze tylko za pomoca palki - ale przeciez u nas nawet mozna kupic za 50 zlotych teleskopa byle jakiego do jednorazowego uzytku - jak sie zdarzy krytyczna sytuacja na ulicy - i nawet kobieta cwiczac takie kungfu - w taki sposob - jest w stanie sie obronic nawet przed kilkoma napastnikami.
Mi sie to podoba - oprocz tych krzykow - jakby kazdy tak cwiczyl to kungfu mialoby zupelnie inna opinie. Bardzo fajnie metody treningowe.
Jesli chodzi o skutecznosc - dalbym ocene 5 - a moze techniki reczne maja ale nie pokazali na tym klipie. Zreszta zaraz po 1 minucie kolo tego manekina cos gosc tlumaczy i adept robi jakas krotkasekwencje
Napisano Ponad rok temu
A w tych walkach na końcu -główninie po łbach
ich wali.
Napisano Ponad rok temu
PS. Krótka pałka ma też swój duży potencjał który ci kolesie starają się w pełni zgłębić.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niezłe Ale takie są teraz awantury na chińskich ulicach! Każdy ma ze sobą swój ulubiony sprzęcik ( maczeta, metalowa rurka itp) potem chłopcy idą w ciemną uliczkę i.....................rozwiązują problem czyje gong fu jest lepsze
Napisano Ponad rok temu
tak na moje oko to chyba goscie trenuja statystowanie do kolejnej czesci filmu o tym jak małpolud zmienił sie w neandertalczyka :wink:
A na moje to jacys ochroniarze przygotowujacy sie do przytomnych reakcji podczas walki z tlumem. Pewnie dlatego tez skupiaja sie na uzyciu sprzetu.
Jak na moj gust za duzo energii sie marnuje na ten ich krzyk, ale jesli to im pomaga, to dobrze.
Nabijanie sie z ich krzykow jest żałosne - jak ktos uwaza, ze potrafi lepiej, to nikt mu nie zabrania zademonstrowac przy jakiejs okazji. Moze tez jakis klip wrzucic, jesli nie swoj, to swojego "guru", ktory lepiej umie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzilo mi raczej o to, w jaki sposob wprowadzono w ten reportaz komentarz.
odpowiedni montaz, praca kamery i komentarz moze zrobic z tego albo cos powaznego albo swietna satyre
:wink:
moze sie myle, ale...
mimo, iz w Chinach moze byc wiele szkol tego typu, jak dla mnie ten material to poprostu parodia i zenada; jak Guardian zauwazyl, scena z filmu akcji made in Hong Kong z lat 80-tych, za takie kungfu to ja dziekuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak na moje oko to chyba goscie trenuja statystowanie do kolejnej czesci filmu o tym jak małpolud zmienił sie w neandertalczyka :wink:
A na moje to jacys ochroniarze przygotowujacy sie do przytomnych reakcji podczas walki z tlumem
... cóż, każdy ma swoje skojarzanki
Mnie akurat najbardziej się skojarzyło z wstawkami ze szkoleniówki Dog Bros. w zakresie posługiwania się pałka - jest tam wypisz wymaluj podobna symulacja jako ilustracja naturalnego posługiwania sie lagą 8)
Co do wykorzystania takiej taktyki w ramach walki z tłumem i to przez ochroniarzy, jestem mocno sceptyczny, a trochę sie na tym znam ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do wykorzystania takiej taktyki w ramach walki z tłumem i to przez ochroniarzy, jestem mocno sceptyczny, a trochę sie na tym znam ...
Moze powinienem tych "ochroniarzy" dac w cudzyslowie.
W kazdym razie ich zywiolowosc, nastawienie na tego rodzaju sprzet jakim sie poslugiwali i sytuacje treningowe jakie byly pokazane skojarzyly mi sie z kursem majacym przygotowac do sytuacji gdy znajdziesz sie sam naprzeciw kilku wkurzonych gosci, a nie "regularną" szkołą kung fu. Wiec "ochroniarz" jest tu terminem stojącym w opozycji do "ucznia tradycyjnej szkoły kung fu".
Moze nie powinienem nazywac tego treningiem dla "ochroniarza", ale jakos brakuje mi bardziej odpowiedniej nazwy.
Co do ich poziomu i Twojej krytyki... Pewnie masz racje co do braków w ich programie, ale ani Ty, ani ja nie znamy ich programu by sie o to móc spierać... Na filmie nie bylo jak np 10 studentow walczy z "pozorantami", tylko sytuacje, gdy kilku pozorantow probuje otoczyc pojedynczego ludka, a ten stara sie im to utrudnic przy pomocy palki. Nie widziales więc ich "taktyki" walki w tlumie. Widziales jednego ludka ktory nie daje sie otoczyc, powalic na glebe i zadeptac. Jako fachowiec w tej dziedzinie, ocen co w takich warukach ci ludkowie na filmie robili źle? Co musieli by zmienic w swojej taktyce i technice, zebys byl mniej sceptyczny? Dla mnie nie wyglada to zle (choc pozoranci wcale sie zbytnio nie staraja, ale tak samo dzieje sie wszedzie na treningach - to samo widac na seminariach krawki, to samo na klipach z Rosji). Sadze, ze nasi fachowcy np. od krav maga dzialali by w tej sytuacji podobnie. Sprobuj przerobic podobny scenariusz z kolegami i sam ocen, czy Wy potraficie pokazac cos lepszego, niz oni.
Nie ma co tu piac z zachwytu, ale uwazam za zenujace, jak ktos od "kwiecistych" technik z wielkim mniemaniem o swoich wlasnych mozliwosciach kreci nosem z pogarda na tego typu scenki, a sam naprzeciw jednego z owych gosci po paru sekundach demonstrowal by kung fu skulonego-na-ziemi-goscia-zaslaniajacego-glowke. Cytowalem Guardian Ciebie, bo akurat Ty wyjechales z neandertalczykami, ale nie pisze tu personalnie do Ciebie i o Tobie. Po prostu zanim ktos sie tu zacznie wymadrzac i nabijac, niech najpierw spojrzy krytycznie sam na siebie, i sie zastanowi, czy on sam w tamtej sytuacji pokazal by cos lepszego. Co nie oznacza, ze nie mozna tego i owego skrytykowac.
Napisano Ponad rok temu
dlatego pytalem tez o przetlumaczenie komentarza. kazdy watek mozna pokazac w filmie na wiele sposobow, a ten potwierdza, ze chinskie kungfu nie jest az tak dobre. innymi slowy nie ma co sie tak jarac i zachwycac kultura chinska i ich tworami takimi jak kungfu, bo to jest ich. Oni to rozumia i kultywuja, czego My europejczycy nigdy nie pojmiemy. My zyjemy w innych realiach i to nas wielce odroznia. Przenoszenie tego 'zywcem' na nasz grunt jest poprostu smieszne
Napisano Ponad rok temu
Haqqax, stales Ty kiedys na bramce w klubach? (..) Bo ja tak, ale nie zdarzylo mi sie odpierac ataki w tak smieszny sposob (nawet przy uzyciu palki)
Nie Dragon, nie stałem. Opowiedz jak to bylo w Twoim przypadku.
Napisano Ponad rok temu
2. ochroniarz nigdy nie dziala sam, lecz w grupie innych pracownikow
3. gdybym mial zachowywac sie w ten sposob jak na filmie, to bylbym pierwszym, ktorego aresztuje Policja
4. pierwszym ktory wyleci z pracy
5. i pierwszym, ktory dostalby lanie od napastnikow
nie mowie tu ze jestem naj, bo nie raz zdarzalo mi sie dostac po gebie, ale wynikalo to wlasnie z glupoty 'wciskanej' na zajeciach made in chinskie kungfu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Formy Chan Shaolin Si - "smok"
- Ponad rok temu
-
Seminarium Przyjazni Wing Chun
- Ponad rok temu
-
Nowości ze świata yiquan
- Ponad rok temu