Brudne srebro
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie które niekoniecznie może pasować do forum. Czy moglibyście mi powiedzieć w jaki sposób można oczyścic srebro które stało kilkanaście lat i "zabrudziło się"?
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Właśnie jestem w trakcie i jakoś niedokońca.
Srebro ma dużo trudnodostępnych wzorków. Może jakieś "roztworki" polecacie?.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ten "cudowny niedomowy" sposób to taka aluminiowa kratka(zakupiona w telemango bodajże), która w moim rozumieniu pełni taką samą rolę jak ta zwykła folia aluminiowa...
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedzi.
Fascynat : czy mogłbys mi wyjaśnic jaką rolę spełnia aluminiowa folia w podanym przez ciebie sposobie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Waldi: dzięki.
Więc nic mi nie pozostaje jek zasiąść przed TV i skanować kanały w poszukiwaniu Mango:D.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wydawało mi się że ironia aż bije z mego postu.:wink:
Dzięki za pomoc - działa.
Pozdrowionka.
Napisano Ponad rok temu
pasta do zębów i stara miekka szczoteczka do zębów - idealnie doczyścisz wszystko.
foli nie testowałem
Napisano Ponad rok temu
Tak naprawdę to działa zawarta w paście (jako delikatne ścierniwo) kreda.
Zrób papkę z kredy z wodą i wio - miękką szczoteczką do żebów.
A patent z folią alu i solą też działa - to prosta elektrochemia, niestety- nie usuwa siarczków, a stare srebro lubi być tym pokryte. U jubilera dowolnego kupisz za psie pieniądze płyn do czyszczenia srebra.
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
czy mogłbys mi wyjaśnic jaką rolę spełnia aluminiowa folia w podanym przez ciebie sposobie?
W procesie czyszczenia srebra zachodzi reakcja redox (redukcji i utleniania). Srebro z postaci zanieczyszczeń (siarczki, tlenki) przechodzi do postaci metalicznej. Aluminium natomiast, jako aktywniejsze chemicznie przechodzi z postaci metalicznej do postaci związków (takich w jakich było srebro). Aby reakcja była możliwa oba metale muszą być zanużone w elektrolicie, którym w tym przypadku jest wodny roztwór dobrze zdysocjowanej soli (gdyż jest to sól mocnego kwasu i mocnej zasady).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedzi.
Elwood: dzięki za dogłębne objaśnienie.
-wój-: pomysł z jubilerem......nie, to za proste:wink:
Co do motywu z folią to schodzi ale tylko z "grubsza" i niestety nie w "tych" miejscach. Pasta do zębów też nie oczyściła zakamarków. Tak więc będę musiał chyba się przejść po szkolny atrybut, a jak to nie pomoże to........kto z was pali?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam.
Dzięki za odpowiedzi.
Elwood: dzięki za dogłębne objaśnienie.
-wój-: pomysł z jubilerem......nie, to za proste:wink:
Co do motywu z folią to schodzi ale tylko z "grubsza" i niestety nie w "tych" miejscach. Pasta do zębów też nie oczyściła zakamarków. Tak więc będę musiał chyba się przejść po szkolny atrybut, a jak to nie pomoże to........kto z was pali?
Pozdrawiam.
Nie schodzi przy numerze z folią bo jest przedmiot tłusty, zabrudzony, ma na sobie to o czym Wój mówił.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jezeli nie wierzysz w moc elektrolizy poszukaj sobie na forum.ovrclockers.pl w temacie "tajemnica czystych nagrzewnic"....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ratunku... wysypka!
- Ponad rok temu
-
Narodowy Spis Folderów CRK
- Ponad rok temu
-
Narodowy spis Ontario/RAT
- Ponad rok temu