Rozciąganie
Napisano Ponad rok temu
To dla tego że na pierwszym treningu (nie byłem dobrze rozgrzany) zrobiłem szpagat (prawie cały).
Tylko później nie zmniejszałem napięcia ścięgien powoli tylko szybko wstałem.
Chwilę później miałem kłopoty z chodzeniem, a dwie godziny potem to już w ogóle masakra.
Przez tydzień nie mogłem zrobić przysiadu.
Po dwóch tygodniach, gdzie wcześniej prawie robiłem szpagat teraz ciężko jest mi kopnąć dollyo na wysokość pasa, nie mówiąc już o jop chagi.
Mam takie pytanie czy rozciągać się mimo bólu czy nie
Napisano Ponad rok temu
A co do bólu i rozciagania to polecam ksiązke Tomasza Kurza "Stretching Trening gibkości"
pozdrawiam DZIK
Napisano Ponad rok temu
A książka Kurz-a jest naprawdę godna polecenia.
Z własnego doświadczenia wiem, że do rozciągania należy podchodzić bardzo ostrożnie ale systematycznie. Nic na siłę! Wszystko musi być zaplanowane i przemyślane.
Kuruj się więc a potem powolutku...
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przynajmniej potrenuje box i lowki :)
Napisano Ponad rok temu
A po zatym to jakas fala kontuzji. U mnie kolezanka z 3 tyg temu dlon bodajze powaznie uszkodzila. A ostatnio kolega na sparingu sie wywrócil i krzywo upadl a jego partner go przygniotl... i noga w gips
Wszystkim kontuzjowanym zycze powrotu do zdrowia a pozostalym by nie musiemi niczego takiego doznawac.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja też niedługo mam egzaminy na pasy ale myślę że do tego czasu wyleczę kontuzję i trochę bardziej się rozciągnę.
Pozdro. :-)
Napisano Ponad rok temu
ja zaczynałem treningi jako 12 -latek więc rozciąganie mi szło całkiem szybko, po 3miesiącach bez opieprzania robiłem szpagat sportowy, poprzeczny po pół roku
i mimo ze bylem taki 'wspanialy' zaczalem sie popisywac na przerwie w szkole; za to tez los mnie pokaral jak pierdyknalem szpagat bez rozgrzewki do tej pory pamietam/ sciegna nie naderwalem ale sobie odczuwalnie nadwrezylem, bol mi 3 miechy dokuczal
co do lekarzy
lekarza nie odwiedzalem. mozesz isc jak ci bardzo przeszkadza; ja do lekarzy mam uraz, zawodnik byl ze mnie kontuzjogenny, szczegolnie czesto skrecalem noge w kostce(teraz by wypadalo staw wymienic)
za kazdym razem jak szedlem do lekarza wychodzilem przybity bo oczywiscie zakaz trenowania na x czasu. doszedlem do wniosku ze (prawie)wszystkie te konowaly jedyne co potrafia powiedziec to zeby sie czlowiek polozyl do lozka i chyba na smierc czekal. jeden byl sensowny gosc jak sie spytalem o skierowanie na rehablilitacje powiedzial mi ze sie sam zrehabilituje, udzielil wskazowek jak wzmacniac staw a kiedy isc na trening sam poczuje(i to byl chyba jedyny lekarz z prawdziwego zdarzenia jakiego spotkalem, chyba po 5 skreceniu nogi)
na pewno uwazac musisz, najgorsze w kontuzjach poza tym ze wypada przerwac treningi jest to ze maja sklonnosc do powracania, jak doznasz raz powaznej kontuzji to masz przechlapane najdelikatniej rzecz ujmujac;
zycze powrotu do zdrowia
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanie czy rozciągać się mimo bólu czy nie
Sam sobie odpowiedziałes na to pytanie.
Napisano Ponad rok temu
idz do lekarz sportowego on ci poradzi co masz krok po kroku robić :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Myślę że jak przez ok. 2 tygodnie dam sobie looz to powinno być ok (bardzo chciałbym żeby tak było).
Bo egzaminy tuż tuż.
Ale najważniejsze to być dobrej myśli.
Pozdro dla wszystkich kontuzjowanych i szybkiego powrotu do zdrowia. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam bardzo podobną sytuacje, ale nie az tak zla Za slabo sie rozgrzalem i zaczelem rozciagac. Efektem jest bol w tylniej czeci nogi nad kolanem przy kopaniu ta noga ap chagow, przy rozciaganiu, lub gdy stoje na tej nodze przy innych kopnieciach Mija juz ponad 3 tydzien, zaczelem stosowac masc rozgrzewajaca [ben-gay]. Coraz mniej boli Trener powiedzial ze nie powinienem przeciazac tej nogi i nic nie pozostaje jak czekac az przestanie. No to czekam
Ja też ją stosuje, od tygodnia wcieram ją co wieczór (pali na maxa) ale myślę że mi pomaga.
A co do maści leczniczych to nie znam żadnej takiej, jakieś konkretne przykłady??
Napisano Ponad rok temu
Ja też ją stosuje, od tygodnia wcieram ją co wieczór (pali na maxa) ale myślę że mi pomaga.
A co do maści leczniczych to nie znam żadnej takiej, jakieś konkretne przykłady??
90% lekarzy przepisuje Fastum, ale oprocz tego jeszcze moze Arcalen
jak te nie pomoga b pomocna jest ury
Napisano Ponad rok temu
mialem napisac ze b dobra jest urynoterapia ja 1 raz zastosowalem jak wszystko inne zawiodlo...
Napisano Ponad rok temu
I jak zawsze powtorze sie z jedna doskonała pozycja czyli.... Marian Listkowski "Stretching sprawność i zdrowie" ~25zł
Radze młodzienczy wigor odstawić na bok przy rozciaganiu ; )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wielkie rozczarowanie
- Ponad rok temu
-
Poomse
- Ponad rok temu
-
Widowiskowość czy skuteczność?
- Ponad rok temu