Krzesiwo (Magnesium Firestarter)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A uzywał ktoś z was tradycyjnego krzesiwa z krzemieniem? Przetrzepię graty, bo gdzieś tam krzemienie kiedyś miałem to spróbuję sie nauczyć. Jeśli wyjdzie - łiskacz gwarantowany.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co pamiętam to brało się nadmanganian potasu i zalewało się 2 lub 3 kroplami gliceryny .Jak się dobrze ugadnie z nadman potasu to po 15 sekundach następował samozapłon.
wystarczy też kilka kropli płynu z chłodnicy zamiast gliceryny i zawinięcie tego w gazetę.
Napisano Ponad rok temu
Lepiej dobrymi i drogimi niż walenie jaboli pod sklepem
A uzywał ktoś z was tradycyjnego krzesiwa z krzemieniem? Przetrzepię graty, bo gdzieś tam krzemienie kiedyś miałem to spróbuję sie nauczyć. Jeśli wyjdzie - łiskacz gwarantowany.
Dawno ,dawno temu w ......( o kwa nie ta bajka) . Jako dzieciak wybierałem krzemienie z nasypów po robotach drogowych , uderzane o siebie pod kątem dawały niezle iskry . Co do temperatury , chyba nie za wysoka ale sucha trawa czasem się zapaliła . Jeśli zaiskrzysz :wink: na odpowiednio palny podkład powinno zadziałać .
Mówię tu o dwóch dużych kawałkach krzemienia . nie próbowałem krzesać żadnym metalem.
Napisano Ponad rok temu
Wentułalnie 8) , krzemień i stalka.
Na temat krzemień+krzemień, wiem tyle, że trzeba sporo szczęścia, żeby to się udało.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
1. krzemien +krzemień - ładne iskry małe ale dużo i często
2. krzemień + żelastwo - brak efektu
3. krzemień + kawałek marmuru - nie zawsze ale za to większe iskry
4. krzemień + kamlot (ładny, niebieskawy,twardy jak cholera) - najlepszy wynik
Uwaga - po tym co się stało z prętem stalowym nie radzę próbować nożem .
Może mam krzemień do dupy ale ja bym się nie podejmował rozpalania ognia tym sposobem .(leniwy z natury jestem :wink: )
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wyszu, życzę udanych eksperymentów.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co pamiętam to brało się nadmanganian potasu i zalewało się 2 lub 3 kroplami gliceryny .Jak się dobrze ugadnie z nadman potasu to po 15 sekundach następował samozapłon.
Tylko kurna dzieci uwaga na oczka (stary chemik Wam to mówi - NIE ROBIĘ sobie jaj!!), bo jak się przegnie to to wychodzi ładny ładunek wybuchowy, a nie podpałka.
I jeszcze drobna uwaga - żeby się przypadkiem gliceryna nie dostała do butelki z nadmanganianem, bo po zakręceniu mamy wtedy granat ręczny, a nigdy nie wiadomo - kiedy pierdyknie - to jest bardzo silnie zależne od temperatury i wielkości kryształków KMnO4...
Wprawdzie okres wysadzania w powietrze wszystkiego i wszystkim przechodziłem jakieś 20 lat temu, ale w głębi duszy każdy chemik pozostaje piromanem - zawsze i wszedzi
Może jakaś litościwa dusza podesłała by mi takie krzesiwko do krakowa/wieliczki????
Napisano Ponad rok temu
W końcu jeśli mam targać do lasu kmno4 i glicerynę, to równie dobrze mogę targać zapałki. Krzesiwo, to co innego. Klimacik ma odpowiedni, podziw u panienek wzbudza, to jest to co Kubki lubią najbardziej.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
bierzemy krzesiwo, nóż czy co tam mamy okładamy chusteczką higieniczną albo watą (czy czymś tam łatwopalnym) i pocieramy o krzesiwo [z reguły łatwo się zorientować kiedy przestać ]
[jak sobie popalicie łapki to ja nie mam z tym nic wspólnego]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Liczmistrzu, zamawiasz? Jeżeli nie, to mogę ja.
Napisano Ponad rok temu
A masz tyle kasy na raz?Chętnych doliczyłem się pięciu: Bagnet, Liczmistrz, Uwak, Math & ja.
Liczmistrzu, zamawiasz? Jeżeli nie, to mogę ja.
To 185-194zl...
Myslalem zeby sie 2 razy spotkac: dac hajs i za drugim razem towar odebrac, ale jezeli tak chcecie to niech chetni sie potwierdza i zamawiamy. Z military.pl 5*35+10zl przesylka to daje 37 na osobe albo kurierem 39.
Napisano Ponad rok temu
Przesyłkę chyba pocztą - jakby trzeba szybko jakiś Sejm podpalać :twisted: , to jakieś zapałki się znajdą...
(chociaż nie - Sejm jest taki betonowy, że nieprędko się zajmie. Chyba żeby podpalać co poniektórym posłom słomę w butach albo siano w głowach... )
Napisano Ponad rok temu
to na rekojesci, wystepuje w nozach [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
taki kadlubek to rozpalania ognia (tak mnie sie to tlumaczy, jak jest w rzeczywistosci to ni ch... nie mam pojecia)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Latarka dla mojej siostrzenicy.
- Ponad rok temu
-
Mam nadzieję, że mnie nie zje...cie, ale...
- Ponad rok temu
-
Latarki, inova, surefire
- Ponad rok temu
-
No i w Warszwce wczoraj wywaliło kory!
- Ponad rok temu
-
tescik surefire L2
- Ponad rok temu
-
Latarka pod Karabin.